Omarm onredelijkheid – overdrijving als krachtige creatieve denktechniek

Creatieve mensen zijn onredelijke fantasten die graag provoceren. Overdrijving is hun wapen.

Een geweldige manier om creatieve ideeën te genereren, is door te provoceren. Wanneer je jezelf (of je collega’s) forceert om na te denken over bizarre scenario’s, kun je los komen van logische (voorspelbare) ideeën en maak je de weg vrij voor écht originele oplossingen. Start je denkproces bijvoorbeeld met een uitspraak die fout, onredelijk of ronduit onmogelijk is. Een creatieve denker zou zonder blikken of blozen kunnen zeggen: “Laten we onze nieuwe auto’s vierkante wielen geven.” Of “Laten we een nieuwe koffiemok ontwerpen zonder bodem.”

Dergelijke provocerende ideeën kunnen leiden tot briljante oplossingen waar nog niemand aan gedacht heeft.

Net als het gebruik van de creatieve denktechniek ‘willekeurige input’, zorgt de provocatie ervoor dat je loskomt van vaste denkpatronen. Na het delen van een provocerend idee schort je je oordeel op en gebruik je je bizarre idee als opstapje om tot verrassende, maar haalbare, ideeën te komen. Je gebruikt je provocatie als een origineel startpunt om interessante ideeën te genereren die normaal gesproken niet in je hoofd zouden zijn opgekomen.

Zorg ervoor dat je stelling zo bizar mogelijk is. Vermijd ‘veilige’ realistische ideeën. Idealiter is je startpunt zelfs volledig onmogelijk. Hoe vreemder je uitspraak, hoe makkelijker het is om ideeën te genereren. Houd altijd in gedachten dat het eenvoudiger is om een gek idee af te zwakken dan om een saai idee om te zetten in iets spannends.

De Overdrijving; een krachtige creatieve denktechniek

Er zijn een heleboel creatieve denktechnieken die gebruikmaken van provocatie om tot verfrissende ideeën te komen. Een hele simpele versie van zo’n creatieve denktechniek is de Overdrijving. Bij het toepassen van deze techniek overdrijf je één aspect van je onderwerp. Je overdrijft bijvoorbeeld hoeveelheid, gewicht, snelheid, frequentie of volume.

Je kunt vergroten of verkleinen, versnellen of vertragen… Zolang het onrealistisch is, is het een nuttige provocatie.

Een voorbeeld van een overdrijving zou bijvoorbeeld kunnen zijn: “een telefoon met oneindig veel knoppen“. Het is niet moeilijk voor te stellen dat zo’n prikkelend startpunt had kunnen leiden tot de eerste smartphone (met de mogelijkheid om eindeloos veel apps toe te voegen).

Prikkel jezelf en je collega’s. Hoe kun je jouw vakgebied opschudden? Welke producten of diensten kun je verbeteren of ‘disrupten’ door deze techniek te gebruiken? Wat dacht je van een boek met een miljard pagina’s? Of een boek met maar één pagina? Denk na over een hotel met oneindig veel kamers, een chocoladereep zo groot als een vrachtwagen, een ambulance die met de snelheid van het licht rijdt of een taxi die elk uur maar één meter rijdt… Hoe gekker hoe beter. Ga met een collega zitten en maak elkaar aan het lachen. Neem vervolgens je verzinsels onder de loep. Bedenk manieren om van absurditeit naar vindingrijkheid te gaan. ‘Als we deze rare ideeën in de praktijk zouden brengen, hoe zouden we dat dan doen?’

Welke ideeën roept het idiote startpunt bij je op? Kun je de gekte ombuigen tot iets nuttigs? Geeft het je inspiratie voor baanbrekende innovaties?

Probeer deze creatieve denktechniek eens uit. Welk product of dienst zou je willen revolutioneren? Van welk probleem lig je wakker?

Zoals altijd hoor ik graag wat jij ervan vindt. Deel je ervaringen of vragen in het tekstveld hieronder.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Creative PitchSerendipiteit - hoe je geluk kunt afdwingen met een goede voorbereiding