Hoe je van een gek idee een goed idee kunt maken (1/2)

Als je creatieve oplossingen wilt ontwikkelen, zul je gekke ideeën moeten gebruiken om goede ideeën te vinden. Onmogelijke, bizarre en absurde suggesties leiden immers vaak tot prachtige ‘outside the box’ ideeën; de verrassende ideeën waar we allemaal naar op zoek zijn. Maar hoe kom je van een ‘gek idee’ tot een ‘goed idee’? In dit artikel zal ik je stap-voor-stap laten zien hoe je dit kunt doen.

Tijdens brainstormsessies worden deelnemers altijd gevraagd om met ‘gekke ideeën’ te komen (en om hierbij hun kritiek op te schorten). Illegaal, fysiek onmogelijk of belachelijk. Tijdens de creatieve fase zijn alle ideeën goed.  Het delen van deze rare ideeën helpt bij het creëren van de juiste ‘creatieve’ sfeer. Het zorgt voor een veilige omgeving waarin deelnemers zich vrij voelen om te roepen wat in ze op komt. Gekke ideeën spreken tot de verbeelding en prikkelen ons ego. Het zorgt ervoor dat deelnemers elkaar tijdens de brainstorm proberen te overtreffen, met nog meer gekkigheid en nog wildere ideeën.

Wat maar weinig mensen zich realiseren, is dat het genereren van creatieve ideeën (op zichzelf) niet voldoende is. Je wilt immers aan het einde van de brainstorm naar huis met bruikbare ideeën. Ideeën die je in de praktijk kunt brengen. Hiervoor moeten de rare, wilde en belachelijke ideeën worden gekneed tot creatieve doch realistische plannen. Veel mensen vinden het ontzettend lastig om van een gek idee een goed idee te maken. Gelukkig hoeft dit helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. In dit artikel zal ik een aantal simpele methodes delen die je kunt gebruiken om rare ideeën te veranderen in realistische ideeën.

Voorbeeld
Stel, je bent een manager en je hebt de taak gekregen om een lastig intern probleem op te lossen. Je moet een creatieve oplossing vinden voor het feit dat veel jonge talentvolle medewerkers na verloop van tijd overlopen naar de concurrent. De oorzaak van dit probleem is bekend. Het salaris bij jouw organisatie is marktcomfort, maar je concurrent betaalt net iets beter. Het simpelweg verhogen van het salaris is een optie, maar niet voor de lange termijn. Voordat je het weet ben je verzeild geraakt in een ‘prijzenoorlog’, waarbij beide partijen elkaar proberen te overtroeven met het beste salaris. Jij bent ervan overtuigd dat er een slimmere aanpak te bedenken is. Samen met je collega’s ga je op zoek naar creatieve oplossingen.

In een gekke bui roept één van je collega’s tijdens een brainstorm:
“Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

In eerste instantie lijkt dit idee waardeloos. Creatief is het wel, maar vooral onrealistisch. En, niet te vergeten, illegaal. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je zo’n ‘gek’ idee toch nog kunt omtoveren tot een ‘goed idee’ te vinden. Ik zal je kort uitleggen op welke manieren je dit zoal kunt doen.

 

Methode 1. Zoek het concept

Het gebruik van concepten is een krachtige manier om nieuwe ideeën te vinden.

Stap 1. Zoek het concept
Wat is het concept (de leidende gedachte) achter het idee? Vaak zijn er meerdere concepten te vinden. Breng deze concepten in kaart en kies degene die je het meeste aanspreekt.

Het idee
“Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

Concepten

  • Voer een (ludieke) actie uit om medewerkers die weg willen gaan te laten blijven
  • Zet medewerkers onder druk om alsnog te blijven
  • Betrek familieleden in het proces om medewerkers te behouden
  • Overtuig medewerkers om te blijven voor andere redenen dan een hoger salaris
  • Voorkom dat medewerkers ontslag nemen door proactief handelen

Stap 2. Kies één concept en genereer hiermee nieuwe ideeën
Kies het concept dat het je meeste aanspreekt en gebruik deze om nieuwe ideeën mee te genereren

Gekozen concept
“Voorkom dat medewerkers ontslag nemen door proactief handelen”

Nieuwe (realistische) ideeën

  • Beloon goed functioneren, met een klein presentje dat aansluit op iemands persoonlijke interesses, bijvoorbeeld een boek, een goede fles wijn, tickets voor een bepaald concert etc. Een (onverwacht) cadeautje wordt vrijwel altijd gewaardeerd, en kan ervoor zorgen dat mensen vanuit het ‘wederkerigheidsprincipe’ loyaal blijven aan de organisatie.
  • Investeer in een team-gevoel. Als je een geweldige groep collega’s hebt, en er heerst een leuke sfeer binnen het bedrijf, dan kan dat een goede reden zijn om te blijven.
  • Beloon de inzet van mensen. Het is goed om mensen te laten merken dat ze gewaardeerd worden. Dit werkt motiverend. Het kan zelfs een lager salaris compenseren.

 

Methode 2. Gebruik de voordelen

Onderzoek de voordelen van het ‘gekke idee’ en denk na over hoe je deze voordelen nog meer kunt bereiken.

Stap 1. Benoem alle voordelen
Noteer alle voordelen van het ‘gekke idee’. Alle onderdelen die van positieve invloed (kunnen) zijn bij het oplossen van het probleem.

Het idee
“Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

Voordelen

  • Medewerkers willen bij het bedrijf blijven (om te voorkomen dat hun familielid iets overkomt)
  • Medewerkers willen niet weg bij het bedrijf (zolang jij hun familielid in gijzeling houdt)
  • Medewerkers zijn niet langer bezig met een hoger salaris (ze hebben wel belangrijkere zaken aan hun hoofd)
  • Medewerkers zijn bang voor de gevolgen om ontslag te nemen
  • Medewerkers zijn zich erg bewust van de voordelen om te blijven!
  • Sociale druk (o.a. van andere familieleden) om voor het bedrijf te blijven werken
  • Het gegijzelde familielid kan voor ons werken (en geld verdienen) gedurende de gijzeling

Stap 2. Gebruik de voordelen als inspiratie voor nieuwe ideeën
Kies het voordeel dat het meeste tot de verbeelding spreekt. Genereer ideeën voor alternatieve manieren waarop dit voordeel nog meer te bereiken is (en waarmee het probleem wordt opgelost).

Gekozen voordeel
“Sociale druk (o.a. van andere familieleden) om voor het bedrijf te blijven werken.”

Nieuwe (realistische) ideeën

  • Zorg voor een familiegevoel onder de collega’s (je wilt er onderdeel van zijn en blijven)
  • Stimuleer ‘vriendschappen’ onder collega’s (bijvoorbeeld door ‘teambuilding’ activiteiten)
  • Ontwikkel een platform waar collega’s elkaar op een positieve manier onder druk kunnen zetten. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren om een nieuwe vaardigheid te leren of om een bepaald project te leiden. Als mensen aan iets (nieuws) beginnen zijn ze meer geneigd om het af te maken (en dus om te blijven).
  • Een anonieme tiplijn waar je collega’s kunt ‘aanmelden’ waarvan je denkt dat ze een andere baan zoeken. Deze collega’s kunnen subtiel worden benaderd met de boodschap dat er ook alternatieve mogelijkheden zijn binnen de organisatie.

In mijn volgende artikel zal ik twee andere technieken delen die je kunt inzetten om van een ‘gek idee’ een ‘goed idee’ te maken. 

Nieuwsgierig?
Wil je meer weten over zakelijke creativiteit? Bel of mail ons of kom eens langs voor een kop koffie, dan vertellen we je er alles over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Zet een gek idee om in een goed idee met deze tips