Hoe je van een gek idee een goed idee kunt maken (2/2)

In mijn laatste artikel beschreef ik twee eenvoudige manieren waarop je een gek idee kunt veranderen in een goed idee. In dit stuk wil ik hierop voortborduren en nog twee andere technieken met je delen die je hiervoor kunt gebruiken.

Voorbeeld
Stel, je bent een manager en het is jouw taak om een creatieve oplossing te vinden voor het feit dat veel jonge talentvolle medewerkers overlopen naar de concurrent.

In een gekke bui roept één van je collega’s tijdens een brainstorm:
Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

In eerste instantie lijkt dit idee waardeloos. Creatief is het wel, maar vooral onrealistisch. En, niet te vergeten, illegaal. Toch zijn er een aantal manieren waarmee je zo’n gek idee toch nog kunt omtoveren tot een goed idee. Ik zal je kort uitleggen op welke manieren je dit zoal kunt doen.

De vorige twee manieren vind je hier.

Methode 3. Verhaallijn

Bedenk wat er zou gebeuren als het ‘gekke idee’ daadwerkelijk zou worden uitgevoerd. Beeld je in wat het teweeg zou brengen en gebruik de gevolgen als inspiratie voor realistische ideeën. 

Stap 1. Noteer wat er zou gebeuren
Wat zou er gebeuren als het gekke idee zou worden uitgevoerd? Noteer alle (mogelijke) gebeurtenissen in chronologische volgorde. Schrijf de gebeurtenissen op alsof je een ruw script voor een boek of een film aan het schrijven bent.

Het idee
“Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

De gebeurtenissen:

 • We selecteren een familielid (bijvoorbeeld de moeder of het favoriete neefje van de medewerker)
 • We sporen het familielid op, ontvoeren hem of haar en verstoppen het gegijzelde familielid ergens waar hij of zij niet te vinden is. (bijv. in een afgelegen hutje of kelder)
 • We schrijven een kidnap-brief (met letters die we uit oude kranten knippen)
 • We zorgen voor bewijs van de ontvoering (bijvoorbeeld door een vinger af te knippen of door een foto te nemen van het slachtoffer met een actuele krant).
 • Enzovoorts

Stap 2. Gebruik de gebeurtenissen als inspiratiebron en genereer nieuwe ideeën
Kijk naar de verschillende individuele gebeurtenissen en gebruik ze als inspiratiebron voor het vinden van nieuwe ideeën.

Gebeurtenis: We sporen het familielid op, ontvoeren hem of haar en verstoppen de gegijzelde ergens waar hij of zij niet te vinden is (bijv. in een afgelegen hutje of kelder).

> Idee 1: We sporen werknemers op die op zoek zijn naar een andere baan en bieden hen een beter contract (of een betere functie).
> Idee 2: We bestuderen de concurrenten die onze medewerkers wegkopen, (bijvoorbeeld door met hun huidige of voormalige werknemers te praten), en gebruiken deze informatie om zelf een aantrekkelijkere werkgever te worden.


Gebeurtenis: We zorgen voor bewijs van de ontvoering (bijvoorbeeld door een vinger af te knippen of door een foto te nemen van het slachtoffer met een actuele krant).

> Idee 1: We moeten bewijzen dat we een betere werkgever zijn. Oftewel, we moeten een betere werkgever worden. We kunnen een betere werkgever worden door in kaart te brengen wat werknemers willen (door een enquête uit te zetten onder medewerkers) en door deze informatie te gebruiken om onze (secundaire) arbeidsvoorwaarden te verbeteren.
> Idee 2: Het ‘losknippen’ van medewerkers die niet loyaal zijn. Door bij het aannemen van nieuwe werknemers streng te selecteren op ‘loyaliteit’, zorgen we dat nieuwe medewerkers minder snel zullen overstappen naar de concurrent.

Je kunt het beste voor elke individuele gebeurtenis zoveel mogelijk ideeën genereren. Merk je dat je vastloopt, of dat de stroom aan ideeën op begint te raken, stap dan over op een andere gebeurtenis. Herhaal dit proces net zolang totdat je tevreden bent met het aantal ideeën.

 

Methode 4. Vrij associeren

Gebruik een gek idee als springplank naar nieuwe ideeën.

Stap 1. Noteer associaties 
Waar doet het idee je aan denken? Welke associaties en nieuwe ideeën komen als eerste bij je op?

Het idee
“Als een medewerker ontslag dreigt te nemen, ontvoeren we een familielid en eisen we dat de medewerker alsnog blijft.”

Associaties bij het idee

 • Je kunt niet eenvoudig uit een criminele organisatie stappen (zonder je eigen leven te riskeren)
 • Ontvoer de medewerkers van de concurrent (en dwing ze om voor je te werken)
 • Ontvoer je eigen medewerkers zodat ze überhaupt niet weg kunnen gaan
 • Neem de familieleden van medewerkers in dienst (deze beschikken misschien over dezelfde vaardigheden en werkhouding)
 • etc.

Stap 2. Kies één associatie en genereer hiermee nieuwe ideeën
Selecteer één associatie om verder te onderzoeken. Gebruik deze associatie als opstapje naar realistische ideeën. Probeer hierbij wel altijd het originele aspect van het idee te behouden. Houd altijd in je achterhoofd dat je op zoek bent naar creatieve ideeën.

Gekozen associatie
“Je kunt niet eenvoudig uit een criminele organisatie stappen (zonder je eigen leven te riskeren)”

Nieuwe (realistische) ideeën
Waar doet het idee je aan denken?

 • Als maffialeden ‘uit de organisatie willen stappen’ zoeken ze vaak bescherming door te gaan praten met de politie
  > Idee: een vertrouwenspersoon waar je anoniem mee kunt praten als je met de gedachte speelt om ontslag te nemen. Deze persoon kan met je meedenken en kan oplossingen aandragen waardoor je alsnog bij het bedrijf kan blijven werken. (Bijvoorbeeld in een nieuwe functie of op een andere afdeling).
 • Bij de maffia worden kleine criminelen vaak afgeperst door de grotere boeven zodat ze niet weg durven/kunnen
  > Idee: Organiseer een jaarlijks terugkerend bedrijfsfeest. Laat medewerkers hun vrienden meenemen. Dit is positief voor het imago van je bedrijf en kan je in contact brengen met mogelijke nieuwe werknemers. En met een beetje mazzel levert het na afloop een paar foto’s op die als chantagemateriaal kunnen worden gebruikt!
 • Maffialeden zijn vaak bang om gezien te worden met leden van een rivaliserende bende
  >Idee: Laat medewerkers werken bij andere afdelingen van dezelfde organisatie. Op deze manier leren collega’s elkaar kennen en leren ze nieuwe dingen. Andere werkzaamheden en een nieuwe werkomgeving kan ervoor zorgen dat mensen willen blijven.


Realiseer je dat voor beide technieken geldt dat stap 2 het belangrijkste is. Besteed altijd de meeste tijd aan deze stap. Deze technieken draaien tenslotte om het ontwikkelen van specifieke en praktische ideeën (en niet alleen het bedenken van gekke ideeën)!

Tips voor de praktijk
Probeer elkaar te inspireren. Een kort verhaaltje, een mop, een raar feitje… alles kan leiden tot het gouden idee. Probeer wel te voorkomen dat één persoon te lang aan het woord is. Houd het kort. Zorg ervoor dat ideeën vrijuit stromen. Probeer zoveel mogelijke oplossingsrichtingen te bedenken en te onderzoeken.

Blijf met je gedachte altijd bij de hoofduitdaging. Het is verleidelijk om allerlei zijpaadjes in te slaan, maar dit wil je vermijden. Wees hier dus alert op. Attendeer de groep erop wanneer de discussie toch afdwaalt en breng alle deelnemers snel weer terug naar de originele uitdaging. Voorkom dat je een gezellige middag hebt gehad, waarbij iedereen zijn vakantieplannen heeft gedeeld, maar waar geen nieuwe ideeën zijn bedacht. Houd je aandacht bij de uitdaging. Het doel van de bijeenkomst is om nieuwe ideeën te vinden.

Nieuwsgierig?
Wil je nog meer weten over zakelijke creativiteit? Kom dan langs voor een kop koffie, bel of mail ons. We vertellen je er graag alles over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

How to turn crazy ideas into feasible solutionsPotentiele Problemenanalyse