De High Concept Pitch – Zo krijg je alle aandacht met je elevator pitch

Een idee dat een lange uitleg nodig heeft verliest al snel de aandacht. Want zeg nou zelf, als het écht zo’n briljant idee zou zijn, dan had het toch niet zo’n uitgebreide toelichting nodig? Gelukkig is er de elevator pitch. Kort maar krachtig. Maar hoe zorg je ervoor dat vanaf de eerste seconde alle aandacht op jou gericht is?

Een supercompacte elevator pitch

Je kunt gaan zingen of een van je gekke dansjes doen om alle ogen (en oren) op je te richten, maar gelukkig is er een effectievere manier om je elevator pitch te starten: de High Concept Pitch. De High Concept Pitch, ook wel bekend als de ‘X voor Y vergelijking‘ of de ‘drie-woorden pitch‘, bestaat, heel verrassend, uit drie woorden. Het is simpel gezegd een supercompacte elevator pitch. 

De oorsprong van deze one-liner pitch ligt in Hollywood, waar producers er hun nieuwste producties mee pitchen. Zo werd de film Alien gepromoot als ‘Jaws from space‘, en Hotel Rwanda als ‘Schindler’s list in Rwanda‘. Wanneer je het plot van Jaws kent kun je je wel voorstellen wat het verhaal van Alien zal zijn en als je Schindler’s List hebt gezien weet je wat je kunt verwachten van Hotel Rwanda. 

In de High Concept Pitch positioneer je jouw idee dus naast iets succesvols dat iedereen kent. 

5 redenen om een High Concept Pitch te gebruiken

Er zijn een aantal redenen waarom iedere elevator pitch zou moeten beginnen met een High Concept Pitch.

1. Simpel uit te leggen – De drie woorden (met eventueel een extra zin uitleg) maken het gemakkelijk om je idee te delen. Zolang je zorgt dat je een herkenbaar voorbeeld gebruikt tenminste.

2. Gemakkelijk te begrijpen – Belangrijker nog is dat deze methode ervoor zorgt dat anderen gemakkelijk kunnen begrijpen waar je concept of bedrijf voor staat. Brenger positioneert zichzelf bijvoorbeeld als de ‘Uber voor grote spullen’. Aangezien je waarschijnlijk het concept van Uber wel kent, zul je gemakkelijk kunnen invullen wat Brenger doet.

3. Bewijs van potentie Door je idee te vergelijken met iets succesvols laat je zien dat je idee echt een succes kan worden. Zoals Scribd, de ‘Netflix voor boeken’. Omdat je weet dat Netflix een populaire en succesvolle streamingdienst voor video’s is, kun je je gemakkelijk voorstellen dat deze formule ook goed kan werken met e-boeken.

4. Makkelijk om te delen – Doordat een High Concept Pitch gemakkelijk uit te leggen en te begrijpen is, wordt het eenvoudig voor anderen om jouw boodschap te delen. Het is de perfecte tool voor je klanten en medewerkers om hun eigen korte elevator pitch te houden. Zo zou een medewerker nu bijvoorbeeld kunnen zeggen dat ze bij Sniffer werkt, een app waarbij je de honden naar rechts kunt swipen waar jouw hond wel eens een bordje spaghetti mee zou willen delen. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat niet alleen vragen opleveren, maar ook een heleboel vreemde blikken. Het is dan ook handiger om de app te omschrijven als ‘Tinder voor honden én hun baasjes’.

5. Maakt nieuwsgierig – Ondanks dat het eenvoudig te begrijpen is, zal een High Concept Pitch vragen oproepen. Het zal mensen nieuwsgierig maken en hen verleiden om vragen te stellen. De High Concept Pitch zorgt ervoor dat je de aandacht trekt, zodat je je verhaal kunt doen.

 

Pitch het zelf

Ik heb een paar tips voor je op een rijtje gezet voor het bedenken van jouw High Concept Pitch:

  1. Hou het kort. Gebruik bij voorkeur de X voor Y vergelijking, met een korte toelichting indien nodig.
  2. Positioneer je idee naast iets succesvols waar men bekend mee is.
  3. Zorg voor een killer elevator pitch om mee te eindigen. Hier vind je 5 stappen om je publiek omver te blazen.
  4. Je High Concept Pitch is niet je slogan. Gebruik het dus alleen als uitleg (en bijvoorbeeld niet op je website).

Het delen van je ideeën brengt ze verder. In een eerder artikel gaven we 5 redenen waarom je een goed idee van de daken moet schreeuwen. De High Concept Pitch zal je hierbij helpen. Wil je graag meer weten over het pitchen van je ideeën? Zet je vragen in een e-mail aan hello@hatrabbits.com. Ik vertel je er graag meer over.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

foute regel - een denktechniek voor creatieve ideeën