7 Praktische nudge technieken die je kunt gebruiken om keuzes en gedrag te beïnvloeden

Met ‘nudging kun je mensen hun gedrag laten veranderen. Maar dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Daarom hier 7 praktische nudge technieken waarmee je direct aan de slag kunt!

7 praktische nudge technieken

Nudging is het beïnvloeden van menselijk gedrag op een zodanige wijze dat mensen het ‘goede’ gaan doen. Dat wil zeggen: gedrag dat ze uit zichzelf ook wel zouden willen vertonen, maar dat ze om wat voor reden dan ook niet lukt (gebrek aan discipline, verleiding, gewoonte, gemak). Denk aan stoppen met roken, sparen of het netjes opruimen van je afval.

Gedragsbeïnvloeding is natuurlijk super-interessant. Wie wil nou niet het gedrag van klanten, inwoners of medewerkers beïnvloeden? Het beïnvloeden van gedrag is complex, maar dankzij de wetenschap is er veel bekend over hoe de hersenen werken. Op basis van deze kennis kun je mensen sturen en de juiste richting op nudgen.

Als je mensen hun gedrag wilt laten veranderen kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de volgende nudge-tips:

1. Maak het leuk
Als je wilt dat mensen bepaald gedrag gaan vertonen, zorg er dan voor dat het leuk is om dit te doen. Holle bolle Gijs is hier natuurlijk het klassieke voorbeeld van. Met deze gulzigaard laat de Efteling laat zien hoe je het aantrekkelijk kunt maken om afval in de prullenbak te gooien. De bekende Piano stairs, die als doel heeft om mensen te stimuleren om vaker de trap te nemen is ook een mooi voorbeeld van het leuk maken van bepaald gedrag.

2. Maak het makkelijk
Als je een taak eenvoudiger kunt maken, kun je de kans vergroten dat gebruikers deze taak daadwerkelijk zullen uitvoeren en afmaken. Je kunt dit bijvoorbeeld realiseren door te proberen om eventuele ‘drempels’ weg te nemen of deze te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan het versimpelen van de instructies voor het innemen van medicijnen, door de instructies aan te passen van ‘een keer per dag innemen’ naar ‘neem een pil in na het ontbijt’. Zoals je kunt voorstellen is deze laatste instructie veel makkelijker te onthouden dan de eerste!

3. Maak het moeilijker
Als je het makkelijker kunt maken om het gewenste gedrag te vertonen, kun je het ‘ongewenste gedrag’ natuurlijk ook moeilijker maken. Soms kan het helpen om een klein beetje frictie toe te voegen om gebruikers te forceren om betere beslissingen te nemen. Stel, je wilt mensen ontmoedigen om ongezond voedsel te nuttigen. Dan kun je bijvoorbeeld zorgen dat er kleinere opscheplepels en borden zijn, zodat mensen maar kleine hoeveelheden ongezond eten kunnen opscheppen. Ook kun je het ongezonde voedsel verder weg zetten zodat ze een stuk moeten lopen voordat ze er bij kunnen.

4. Speel in op zintuigen
Onze zintuigen zijn van grote invloed op ons onderbewuste. Door in te spelen op zintuigen (middels geur, kleur, geluid, vorm, smaak, textuur etc.) kun je het denken en doen van gebruikers beïnvloeden. Een McDonalds-restaurant in Glasgow gebruikt bijvoorbeeld klassieke muziek om hangjongeren te verjagen en de Rotterdamse vervoersorganisatie de RET verspreidt een citroengeur op het station om het gevoel van ‘reinheid’ op te roepen waardoor reizigers zich prettiger voelen.

5. Geef feedback
Door gebruikers een terugkoppeling te geven van hun gedrag houd je ze betrokken en zorg je ervoor dat ze zich bewust worden van hun eigen handelen. Het gevolg hiervan kan zijn dat ze andere keuzes maken. Bij feedback kun je bijvoorbeeld denken aan een stoplicht dat visueel aftelt tot het groene licht of een stoplicht-knopje dat oplicht en aangeeft dat het is geactiveerd. Ook het laten zien van een een verdrietige emoticon bij te hard rijden (of een duimpje bij de juiste snelheid) zijn eenvoudige vormen van feedback.

6. Visualiseer het eindresultaat
De meeste mensen denken niet na over de gevolgen van hun handelen. Wanneer je het resultaat van keuzes visualiseert druk je mensen met hun neus op de feiten en zul je hun automatische gedrag doorbreken. Hierdoor worden mensen zich weer bewust van de gevolgen van hun handelen en zullen ze hun gedrag heroverwegen. Ter illustratie; de meeste westerse toiletten hebben twee knoppen, één voor een grote en één voor een kleine spoeling. Ondanks het feit dat deze knoppen vaak verschillende groottes hebben, drukken veel mensen (zonder er bij na te denken) vaak onnodig op de grote spoeling. Door de tekst  ‘2 liter’ en ‘5 liter’ aan de knoppen toe te voegen, worden mensen geconfronteerd met hun waterverspilling en worden ze subtiel beïnvloed om op de kleinere spoelknop te drukken.

7. Trek de aandacht met een opvallend detail
Zorg ervoor dat gebruikers hun aandacht richten op datgene wat hun keuze of gedrag op een voor jou gunstige manier beïnvloedt. Een eenvoudige manier om dit te doen is door een afwijkend detail te plaatsen in de directe omgeving van de gebruiker. Het bekendste voorbeeld hiervan is het levensechte nep-vliegje in het urinoir op Schiphol, waardoor mannen 80% minder ‘morsen’. Maar je kunt hierbij ook denken aan felgekleurde prullenbakken die opvallen en waar mensen eerder hun afval in zullen gooien.

 

Wil je direct aan de slag met nudging?

Download dan ons ‘Nudging werkboek‘, een praktisch ebook met 25 krachtige technieken die je direct kunt toepassen.

Meer weten over de theorie achter nudging?

Dan raad ik je aan om dit boek te lezen: Nudge’ by Richard H Thaler & Cass R Sunstein

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

elevator pitch - the high concept pitch