Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?

Soms lijkt een probleem haast onmogelijk om op te lossen. Gek genoeg doe je er in dit soort gevallen vaak goed aan om je uitdaging nóg een stuk moeilijker te maken…

Waarom het loont om je uitdaging uitdagender te maken

Als je moeite hebt om een oplossing te vinden voor je probleem, dan is je uitdaging wellicht niet inspirerend genoeg. Soms is het groter maken van je uitdaging precies het zetje dat je creatieve brein nodig heeft.

Een saaie uitdaging kan verlammend werken. Een groot en ambitieus doel is veel inspirerender.

Herformuleer je uitdaging dus tot een monsterachtig groot vraagstuk. Laat je fantasie de vrije loop en bedenk je wat je zou doen als je uitdaging veel groter was. Wat zou je doen als je situatie nog veel erger was? Hoe zou je omgaan met vervelende beperkingen?

Het uitdagender maken van je uitdaging levert enkele voordelen op:

    • Een super-moeilijke uitdaging dwingt je om op een andere manier naar je situatie te kijken. Voor-de-hand-liggende acties zullen immers niet toereikend zijn. Je zult op zoek moeten naar iets bijzonders.
    • Limieten en tegenslagen maken mensen vindingrijk. Je zult vreemdere manieren bedenken om je uitdaging aan te pakken dan je normaal zou overwegen.
    • Onredelijke problemen leiden tot ‘onredelijke’ oplossingen. Gelukkig zijn zelfs de meest belachelijke ideeën werkbaar te maken. Het is tenslotte een stuk eenvoudiger om een wild idee te temmen, dan om een saai idee spannend te maken.
    • Het idee dat je uiteindelijk bedenkt aan de hand van de vergrootte uitdaging is waarschijnlijk niet perfect, maar realiseer je dat je nog ruimte hebt om het idee te verfijnen. Je oorspronkelijke (echte) uitdaging was immers niet zo deprimerend als het probleem dat je hebt proberen op te lossen.

Er zijn verschillende manieren om de moeilijkheidsgraad van je uitdaging op te schroeven:

Denk groot
Herformuleer je doel en maak het (vele malen) ambitieuzer. Stel dat je 10% omzetgroei als doel hebt. Wat als je in plaats daarvan gaat nadenken over manieren om 300% omzetgroei te realiseren? Je zult onmiddellijk denken aan plannen die vele malen gewaagder zijn dan de ideeën die je normaal zou opperen. Misschien bereik je met je wilde plannen nog steeds je 300% niet, maar zou een ‘magere’ 50% omzetgroei echt teleurstellend zijn? Natuurlijk niet. Je hebt ook dan nog steeds je oorspronkelijke doel ruimschoots overtroffen. Het realistischer maken van je radicale aanpak zal dit percentage nog wat omlaag brengen, maar zelfs als je eindigt met 10% omzetgroei is je doel behaald.

Dramatiseer
Wat als je je de situatie voorstelt alsof alles veel erger is dan in werkelijkheid? Wat, bijvoorbeeld, als niet alleen de verkoopcijfers van het laatste kwartaal tegenvallen, maar ook al je klanten plotseling overstappen op een disruptief nieuw bedrijf in je markt? Wat zou je doen om ze terug te krijgen? Bedenken hoe je zou omgaan met je ergste nachtmerrie kan leiden tot verrassende inzichten. Dramatische gebeurtenissen (ook al zijn ze fictief) zullen je dwingen om vindingrijk te zijn.

Leg jezelf beperkingen op
Wat als je het jezelf moeilijk maakt door beperkingen toe te voegen? Enkele zaken waarvan je bijvoorbeeld de beschikbaarheid zou kunnen beperken, zijn budget, mankracht, tijd, ruimte, volume en apparatuur. Wat als je een piepklein (of geen) budget had? Wat als je de oplossing binnen een uur zou moeten implementeren? Wat als je niets zou mogen veranderen aan de ruimte waarin het probleem zich voordoet? In al deze gevallen zou je genoodzaakt zijn verder te kijken dan voor-de-hand-liggende benaderingen. Je zou op zoek moeten gaan naar ongebruikelijke alternatieven. Het kunstmatig toevoegen van beperkingen helpt je om verrassendere oplossingen te bedenken.

Samenvattend

Als je jezelf wilt dwingen om vindingrijker te zijn in je zoektocht naar een oplossing, probeer dan eens je uitdaging nog uitdagender te maken. Herformuleer je doel en maak het ambitieuzer, vraag jezelf af wat je zou doen in een veel deprimerender scenario of beperk de mogelijkheden voor jezelf.

Hoe kun jij je uitdaging uitdagender maken?

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

wat als - what ifbrainstorm evaluatie - clusteren & anoniem stemmen