Creativiteit en tijdsdruk – Word je creatiever van deadlines?

Een strikte tijdslimiet kan creativiteit stimuleren, maar ook om zeep helpen. Zet tijdsdruk op de juiste manier in en je zult betere resultaten bereiken in minder tijd.

Tijd is geld. Veel managers hebben dan ook de neiging om zo min mogelijk tijd uit te trekken voor creatief denken. Vermoedelijk denken deze leidinggevenden dat het bedenken van originele ideeën toch niet zo ingewikkeld is. Hoe korter dit creatieve oponthoud duurt, hoe sneller de medewerkers weer ‘aan het werk’ kunnen.

Het opjagen van mensen die met een vernieuwende oplossing moeten komen lijkt misschien een slimme manier om te zorgen voor tijdswinst, maar vaak is het tegendeel het geval. Te weinig tijd uittrekken voor creatief denken gaat ten koste van de kwaliteit en leidt op de langere termijn zelfs tot flinke tijdverspilling.

Krappe deadlines helpen creativiteit om zeep

Als je écht creatieve oplossingen zoekt, is haastige spoed zeer onverstandig. Wie onvoldoende tijd neemt voor het creatieve proces en te snel overgaat tot de uitvoering, zal vrijwel zeker voor-de-hand-liggende en saaie ideeën implementeren. Reclamebureau Café Communications toonde dit treffend in hun beroemde video over de relatie tussen creativiteit en tijdsdruk:


Als je mensen té weinig tijd geeft, dan dwing je hen om zich te beperken tot de eerste ideeën die in hen opkomen. Vaak zijn deze ideeën logisch. Zelden zijn ze creatief.

De eerste ideeën die mensen bedenken zijn vaak hele redelijke ideeën. Degelijke suggesties die dikwijls zullen worden omschreven als ‘goed’ of ‘prima’. De meeste mensen piekeren er niet over om alternatieven te zoeken voor deze uitstekende ideeën. Waarom zouden ze?

Nou… allereerst omdat deze ‘logische’ ideeën niet goed genoeg zijn. Voor-de-hand-liggende ideeën zijn doorgaans geen briljante ideeën. Het uitvoeren van deze ondermaatse ideeën zal meestal leiden tot tegenvallende resultaten.

Je zult merken dat het idee in de praktijk helemaal niet zo goed blijkt te zijn. Je aanpak blijkt niet interessant genoeg om lang de aandacht vast te houden, een concurrent komt met een veel origineler aanbod op de proppen of de aanpak leidt tot minimale resultaten. Lang verhaal kort: je hebt je tijd gestoken in de implementatie van een idee dat niet goed genoeg was en zult weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Zonde van alle energie!

Om een idee te vinden dat echt de moeite waard is zul je beter je best moeten doen. Je moet er de tijd voor nemen. Niet alleen voor het bedenken van de ideeën, maar ook voor het vinden van de juiste onderbouwing. Maar écht originele ideeën zijn zeker binnen handbereik. Als je voorbij de ‘logische’ ideeën durft te kijken, dan zal er een wereld voor je opengaan, gevuld met ongebruikelijke, bizarre en briljante manieren om je uitdaging aan te pakken.

Geef je mensen een strakke deadline, dan weerhoud je ze ervan om deze ongebruikelijke ideeën te vinden. Voor het vinden van originele ideeën moet je dieper graven en het duurt dus iets langer voor je deze creatieve ingevingen hebt gevonden. Neem je echter de tijd, dan kan iedereen deze briljante oplossingen tevoorschijn toveren.

Betekent dit dat we onze agenda voor dagen of weken achtereen zouden moeten schoonvegen om ideeën te genereren?

Zeker niet. Hoewel een gebrek aan denktijd creativiteit beperkt, is te veel tijd net zo schadelijk.

Strakke deadlines bevorderen creativiteit

Iedereen die weleens heeft deelgenomen aan een van onze creatieve sessies weet dat we nogal strak op de tijd zitten. Deelnemers aan onze sessies krijgen strakke deadlines voor elke denkronde. Meestal geven we mensen maar 5 tot 10 minuten per ronde. Dat is niet omdat we het leuk vinden om deelnemers te pesten (al zullen sommigen het aanvankelijk wel zo ervaren), maar omdat het simpelweg tot betere resultaten leidt. Niemand vindt het fijn om opgejaagd te worden, en zeker niet als je een serieus probleem probeert op te lossen, maar een beetje tijdsdruk is een noodzakelijk kwaad. Wanneer je mensen namelijk ruim de tijd geeft om na te denken, dan is dat precies wat ze gaan doen. Ze zullen denken… en denken… en denken… Maar wij willen niet dat ze alleen maar nadenken. Ze moeten hun ideeën ook opschrijven! Ons doel is om zoveel mogelijk ideeën op te halen. Dat doel is onverenigbaar met een groep peinzende plafond-staarders.

Wanneer je mensen een heleboel tijd geeft om ideeën te bedenken dan zullen ze elke gedachte kapot redeneren. Stel je voor, je probeert een ingewikkeld probleem op te lossen. Je bedenkt een aanpak die veelbelovend lijkt. Hoe langer je er echter over nadenkt, hoe meer je begint te twijfelen. Na een minuut intensief peinzen kom je tot de conclusie dat het eigenlijk een waardeloos idee is. Het idee is namelijk onmogelijk uit te voeren: iets vergelijkbaars is al eens geprobeerd, de directeur staat erom bekend een hekel te hebben aan dit soort acties en je bent ervan overtuigd dat er regelgeving is die de noodzakelijke stappen in de weg zal staan. Je laat het idee voor wat het is en begint te denken over een beter alternatief.

Klinkt dat bekend? Natuurlijk. Het is nu eenmaal hoe onze hersenen werken. Ons brein zit boordevol ‘ideeënkillers’ die elk idee om zeep helpen dat niet direct logisch klinkt. We zijn niet gewend om te werken met imperfecte ideeën …laat staan ideeën die totaal onrealistisch zijn. We willen logische oplossingen.

Het beschikbaar stellen van voldoende tijd om oplossingen goed te overdenken zal leiden tot deze logische ideeën. Ideeën die redelijk zijn. Ideeën die iedereen kan bedenken.

Als je echt originele ideeën wilt, dan is het noodzakelijk om te werken met onvolmaakte ideeën. Gebruik ze als springplankjes. Benut idiote ideeën als inspiratie om tot kansrijke creatieve oplossingen te komen.

Het is dan ook belangrijk om elk idee op te schrijven dat je te binnen schiet. Niet alleen de logische ideeën, maar juist ook hele vreemde ideeën. En hoe zorg je dat mensen alles opschrijven dat ze bedenken? Door hen een strakke tijdslimiet te geven. Liefst gecombineerd met een ideeënquotum. Als deelnemers beseffen dat een bepaalde hoeveelheid ideeën van hen verwacht wordt binnen een bepaalde tijd, dan zullen ze alles opschrijven dat ze bedenken.

Neem de luxe van tijd weg. Schrap alle overtollige minuten en laat geen ruimte voor de innerlijke criticus die alle creativiteit om zeep helpt. Het resultaat van de beperkte tijd zal zijn dat véél meer ideeën worden bedacht. En een grotere hoeveelheid ideeën zal de kans op ongebruikelijke, onverwachte en mogelijk zelfs briljante ideeën flink vergroten. Op het gebied van creativiteit leidt kwantiteit nu eenmaal tot kwaliteit.

The best way to have a good idea...

Oké, maar hoe zet ik dit concreet in om tot betere resultaten te komen?

Als je geconfronteerd wordt met een urgente en moeilijke uitdaging, eis dan niet van je medewerkers dat ze je probleem in een half uurtje oplossen. Maar geef ze ook geen zeeën van tijd om zich over de uitdaging te buigen!

Neem de tijd voor het analyseren van de uitdaging en organiseer een creatieve sessie. Neem ook voor deze creatieve sessie de tijd. Anderhalf uur is voor de meeste uitdagingen het absolute minimum. Gebruik toepasselijke creatieve denktechnieken en laat de deelnemers in korte afgekaderde denkrondes nadenken over mogelijke oplossingen. Denktechnieken met korte deadlines zullen leiden tot meer ideeën in minder tijd!

Een steuntje in de rug

Op deze site vind je talloze artikelen met inspiratie en tips. Maar uiteraard helpen we je ook graag om voor jouw specifieke uitdaging in korte tijd een bevredigende oplossing te vinden. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende bespreking van je uitdaging. We denken graag met je mee!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

toekomst verkennenUse the rules to your advantage - gebruik de regels in je voordeel