Denk in mogelijkheden: houd je ogen open voor zakelijke kansen

We zijn met z’n allen dol op het oplossen van problemen. We vinden het geweldig om knelpunten te verhelpen, en om te werken aan afgekaderde uitdagingen. Het is overzichtelijk en het bedenken van oplossingen geeft ons een goed gevoel. Toch is de vaardigheid om problemen op te lossen niet voldoende. Organisaties die succesvol willen zijn en blijven zullen ook op zoek moeten gaan naar kansen. Je wilt immers niet alleen maar bezig zijn met het blussen van brandjes.

In een eerdere artikel heb ik al eens beschreven waarom we soms de ‘voor de hand liggende‘ zaken over het hoofd zien. In ons dagelijkse werk zijn we zo druk bezig, dat we allerlei geweldige kansen missen die voor het oprapen liggen. In de gemiddelde organisatie wordt er nauwelijks aandacht besteed aan het zoeken naar zakelijke kansen.

Creatieve mensen zijn altijd op zoek naar inspiratie en nieuwe mogelijkheden. Zij begrijpen dat zakelijke kansen overal gevonden kunnen worden. Je vindt ze in de vorm van verrassende feitjes, frustraties van klanten of in eigen ervaringen. Je kunt overal kansen vinden. Kijk bijvoorbeeld naar een simpel product zoals een koffer:

Innovatieve koffers

Het zal je verbazen, maar het is nog niet zo lang geleden dat iedereen zijn koffer droeg op het vliegveld. Het was Bernard D. Sadow die een ingeving kreeg toen hij een wagentje voorbij zag rijden waarop allerlei koffers lagen gestapeld. Hij bedacht een ‘koffer op wieltjes’. Het gevolg van zijn uitvinding is bekend. Je moet tegenwoordig flink je best doen om nog een reiskoffer zonder wieltjes te vinden.

Rob Law zag een andere zakelijke kans toen hij de link legde tussen kinderen en koffers. Hij bedacht Trunki, een koffertje speciaal ontwikkeld voor de kleine reiziger. Kinderen kunnen op het koffertje zitten en zo achter hun ouders aan ‘rijden’. Een nieuw product met een gigantisch succes. In 62 landen zijn er inmiddels meer dan 1,3 miljoen van deze koffertjes verkocht.

Een van de laatste uitvindingen in koffertjesland is achteraf gezien nog het meest logisch. Een koffer met een ingebouwde weegschaal. Zodat je nooit meer voor de onaangename verrassing komt te staan dat je koffer te zwaar blijkt wanneer deze wordt gewogen op het vliegeveld.

Alles is een kans, en kansen zijn overal. Het kan iets kleins zijn waar je aandacht op valt, een gesprek dat je hebt met je oma, een klein kind dat onder een tafel aan het spelen is, of het verliezen van je sleutels op het strand. Werkelijk alles kan een startpunt zijn voor een briljante innovatie.

Wanneer je eenmaal de gewoonte hebt ontwikkeld om te denken in kansen, zul je merken dat er overal inzichten te vinden zijn die je kunt gebruiken voor het ontwikkelen van innovatieve ideeën. Simpelweg een rondje gaan wandelen kan al helpen om jezelf uit te dagen om op zoek te gaan naar kansen. Je weet nooit wat je aantreft, het zou zo maar eens de nieuwste baanbrekende innovatie kunnen zijn…

Hou jij altijd je ogen en oren open voor zakelijke kansen? Of heb jij ooit een verrassende innovatie bedacht door een kans te benutten uit je omgeving? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Was dit artikel nuttig?
Als je dit een leuk artikel vond, deel het dan gerust met je netwerk. Op deze manier kan je netwerk ook van dit artikel profiteren.

Foto © Sydney Treasures Photography

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

psychological distance / psychologische afstand