Het Wijze Spreekwoord – een techniek voor het genereren van creatieve oplossingen

Het Wijze Spreekwoord is een techniek om in korte tijd creatieve oplossingen te genereren. Hoe minder toepasselijk een spreekwoord lijkt in jouw specifieke situatie, hoe krachtiger het gezegde doorgaans is…

Vaak zijn standaard-oplossingen niet voldoende voor het verhelpen van een lastig probleem. Voor ingewikkelde problemen heb je creatieve oplossingen nodig.

Creatieve denktechnieken helpen je om zo’n creatieve oplossing te vinden. Er zijn allerlei verschillende denktechnieken om uit te kiezen. De een is eenvoudiger toe te passen dan de ander, maar allemaal hebben ze één ding gemeen; ze zorgen dat je jouw uitdaging benadert vanuit een andere hoek.

De techniek die ik in dit artikel graag met je wil delen is ‘Het Wijze Spreekwoord’. De techniek forceert je om een willekeurig gezegde toe te passen op je uitdaging. Hoe minder het spreekwoord van toepassing lijkt op je situatie, hoe krachtiger het doorgaans zal zijn voor het genereren van creatieve oplossingen.

De techniek bestaat uit drie eenvoudige stappen:

Stap 1. Selecteer een willekeurig spreekwoord
Het maakt niets uit waar je jouw spreekwoord vindt. Sla een spreekwoordenboek open, zoek online naar een gezegde of gebruik een vooraf samengestelde lijst met prikkelende spreekwoorden (zoals het lijstje onderaan dit artikel). Wat je ook doet, zorg dat de ‘keuze’ willekeurig is. Kies dus NIET een spreekwoord dat ‘goed past’ bij jouw uitdaging.

Stap 2. Wat wordt hiermee bedoeld?
Schrijf op wat de boodschap is die met dit gezegde wordt verwoord. Gebruik een woordenboek of de alwetendheid van Google als je er zelf niet uitkomt.

Stap 3. Koppel het spreekwoord aan je uitdaging
Op wat voor ideeën brengt dit gezegde je? Kun je de wijze spreuk toepassen in je huidige situatie? Hoe minder toepasbaar het spreekwoord aanvankelijk lijkt, hoe beter. Een vreemde combinatie dwingt je om na te denken over ongebruikelijke oplossingen.

Laten we eens kijken naar een voorbeeldje:

Kantoorlawaai

Stel, je worstelt al een tijdje met een bekende kantoorfrustratie: lawaai. Je hebt nog bergen werk te verzetten, maar gedurende de dag kun je je onmogelijk concentreren omdat het om je heen een kabaal van jewelste is. Geluid galmt door het gebouw en je collega’s zijn beregezellig, maar niet bepaald stil. Na de zoveelste onproductieve dag besluit je om ‘Het Wijze Spreekwoord’ eens uit te proberen.

Stap 1. Selecteer een willekeurig spreekwoord:
Je grist je Spreekwoordenboek van de plank en opent het op een willekeurige bladzijde. Het eerste spreekwoord dat je ziet is ‘De ochtendstond heeft goud in de mond.’

Stap 2. Wat wordt hiermee bedoeld?
Gelukkig is dit spreekwoord jou wel bekend: wie de dag vroeg begint, krijgt meer gedaan.

Stap 3. Koppel het spreekwoord aan je uitdaging:
Hier wordt het interessant. Je zult nu een manier moeten vinden om deze wijsheid toe te passen om jouw uitdaging op te lossen. Een voor de hand liggende oplossing zou zijn om je werkdag een uur eerder te beginnen. Als je zorgt dat je als eerste op kantoor bent is er nog niemand om je te storen tijdens dat belangrijke werk.

Maar creativiteit is gebaat bij veel verschillende ideeën. Dus stel jezelf de vraag: ‘Welke andere, minder voor de hand liggende, ideeën kan ik bedenken?’

In dit geval zou je bijvoorbeeld tot de volgende oplossingen kunnen komen:

  • Je maakt een afspraak met iedereen op kantoor: de eerste twee uren van de werkdag zijn ‘stille uren’. Niemand mag gedurende deze tijd praten (tenzij je in een vergaderruimte zit). Dit geeft iedereen ten minste twee uur onverstoorde werktijd.
  • Andersom werkt het natuurlijk ook. Je kunt afspreken dat mensen alleen ‘s ochtends mogen praten. Zo worden vroege vogels beloond met meer ‘spreektijd’.
  • Je kunt ervoor kiezen om je eigen werk-routine te veranderen. Door bijvoorbeeld ’s nachts te gaan werken, zorg je ervoor dat er niemand in de buurt (wakker) is om je te storen.

Het spreekt voor zich dat er nog veel meer mogelijke oplossingen te bedenken zijn aan de hand van dit spreekwoord. Hoe langer je nadenkt over de relatie tussen het gezegde en de uitdaging, hoe meer ideeën zich zullen aandienen.

Wees niet bang om ideeën op te schrijven die slechts losjes zijn gebaseerd op het spreekwoord. Als ‘goud in de mond’ je op het spoor brengt van een ludieke rapvideo om aandacht te vragen voor geluidsoverlast op kantoor is dat helemaal prima. Je mikt tenslotte op zoveel mogelijk originele ideeën. Goud in de mond zou je ook kunnen doen denken aan een gouden keeltje. Waarom niet rustgevende muziek afspelen op kantoor die helpt om je te concentreren en die de babbelkousen kalmeert?

Eén enkel willekeurig spreekwoord kan een verscheidenheid aan creatieve ideeën opleveren. Probeer het eens uit en bekijk of het leidt tot een briljante oplossing voor jouw probleem.

Omdat je wellicht geen spreekwoordenboek in je boekenkast hebt staan is hier een lijst met 10 willekeurige spreekwoorden om je op weg te helpen:

  1. “Men mag een gegeven paard niet in de bek kijken.”
  2. “De ochtendstond heeft goud in de mond.”
  3. “Men moet het ijzer smeden als het heet is.”
  4. “Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht.“
  5. “Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken.”
  6. “Als er één schaap over de dam is volgen er meer.”
  7. “Hardlopers zijn doodlopers.”
  8. “Men vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.”
  9. “De aanval is de beste verdediging.”
  10. “Men moet geen slapende honden wakker maken.”

Neem de volgende keer dat je een lastig probleem voor je kiezen krijgt een van deze spreekwoorden als uitgangspunt en laat je door deze de eeuwenoude wijsheid leiden naar een creatieve oplossing. Succes!

 

Brightstorming

‘Het Wijze Spreekwoord’ is een van de vele technieken die zijn opgenomen in de database van Brightstorming, onze webapplicatie voor het genereren van creatieve ideeën. Ben je benieuwd hoe Brightstorming jou kan helpen om creatieve oplossingen te genereren? Neem dan contact met ons op via hello@hatrabbits.com. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

How to be a more effective innovatorOpportunity seeking - zoek zakelijke kansen