Elegante oplossingen
Elk probleem is op te lossen. Maar lang niet elke oplossing is bevredigend. Het is de kunst om oplossingen te vinden waar alle betrokkenen baat bij hebben.
Waarom elegante oplossingen? Is niet elke oplossing goed nieuws?
Elk probleem kan worden opgelost. Maar niet elke oplossing is gelijk. Sommige oplossingen doen bijna net zoveel pijn als het probleem dat ze uit de weg ruimen. De meest voor de hand liggende oplossingen zijn vaak erg onplezierig. Of het nu gaat om het verbieden van bepaald gedrag, het ontslaan van personeel, het staken van bepaalde activiteiten of het investeren van enorme bedragen in een paniekerige poging om de schade te beperken… Al deze acties kunnen de oplossing zijn voor een probleem (of ten minste een symptoom van het probleem), maar geen van deze opties zal met gejuich ontvangen worden.
Wanneer je echter verder durft te kijken dan dit soort ‘botte bijl’ oplossingen, dan kun je veel intelligentere manieren bedenken om met lastige situaties om te gaan. Deze slimmere manieren om een probleem te verhelpen noem ik elegante oplossingen.
Wat zijn elegante oplossingen?
Elegante oplossingen zijn de mooie tegenhangers van voor-de-hand-liggende, maar lelijke oplossingen. Elegante oplossingen zijn vaak goedkoper, eenvoudiger te implementeren en effectiever dan de standaard aanpak. Ook brengen ze vaak geen of veel minder nadelen met zich mee. Het belangrijkste verschil is echter dat elegante oplossingen acties zijn waar iedereen blij van wordt. Niet alleen de probleemeigenaar, maar ook alle andere betrokkenen.
Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je werkt bij een vervoersbedrijf en dat je verantwoordelijk bent voor het oplossen van het volgende probleem:
Trage reizigers
Tijdens de piekuren van de dag, stappen reizigers niet snel genoeg in en uit de trein. Hierdoor moet de trein langer op het perron blijven staan dan wenselijk en ontstaat een kleine vertraging, die op elk perron iets toeneemt. Alle treinen die direct achter de vertraagde trein rijden hebben hier ook last van en uiteindelijk loopt het hele dienstrooster in de soep. Treinreizigers, die toch al graag mopperen op sociale media, zullen een uitstekende reden hebben om hun ongenoegen eens flink te uiten.
Een eenvoudige, maar nogal radicale oplossing zou zijn om simpelweg minder treinen te laten rijden. Als er meer tijd tussen de verschillende treinen zit zullen ze elkaar immers minder snel vertragen. Toegegeven, het probleem zal flink verminderen, maar reizigers zullen weinig begrip hebben voor deze aanpak.
Gelukkig zijn met een klein beetje creativiteit veel elegantere oplossingen te genereren. Door je te richten op de kern van het probleem (passagiers doen er te lang over om in en uit te stappen) kan veel ellende worden voorkomen. Zuilen op het perron waarop de treinreiziger in één oogopslag kan zien hoe lang de trein nog stil zal blijven staan bijvoorbeeld. Als mensen weten dat ze nog een minuut hebben zullen ze eerder geneigd zijn om een stukje door te lopen op het perron, in plaats van zich op paniekerige wijze massaal op de dichtstbijzijnde coupe te storten. Betere verspreiding van de reizigers over het perron versnelt het in- en uitstapproces en zorgt dat de trein op tijd weer door kan. Natuurlijk zijn er ook andere manieren te bedenken om reizigers gelijker te verdelen over de lengte van de trein. Een app waarop je kunt zien waar nog lege stoelen zijn bijvoorbeeld. En waarom niet experimenteren met het openen van de treindeuren aan beide zijden tegelijk, zodat passagiers twee keer zo snel in en uit kunnen stappen?
De voordelen van een bus die nooit komt
Treinmaatschappijen zijn natuurlijk niet de enige organisaties die met vervelende situaties te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een probleem waar alzheimerklinieken een oplossing voor moeten zien te vinden: oudere bewoners raken regelmatig in paniek wanneer zij hun omgeving niet meer herkennen. Verward vluchten zij het pand uit en dwalen ze over straat. Vaak moet de politie worden ingeschakeld om de verwarde patiënten weer veilig thuis te krijgen. Het ligt misschien voor de hand om dan maar de deuren van de kliniek op slot te doen. Ongetwijfeld is dit effectief, maar humaan is het allerminst. Als een dementerende oudere stuit op een deur die op slot zit raakt hij of zij alleen maar meer in paniek.
In Dusseldorf heeft men een veel slimmere oplossing gevonden voor het probleem.
Voor de deur van de kliniek is een nep-bushalte geplaatst. Verwarde bewoners vluchten nog steeds weleens de kliniek uit, maar nu zien ze buiten onmiddellijk iets bekends: een bushalte. Hoewel hun kortetermijngeheugen beschadigd is, is hun langetermijngeheugen vaak nog prima. Ze herkennen de bushalte en weten precies wat hen te doen staat… “Als ik hier wacht, komt de bus om me thuis te brengen.” De bus komt natuurlijk nooit. In plaats daarvan komt er een vriendelijke zuster die de wachtende dementerende aanspreekt. De zuster legt de inmiddels gekalmeerde bewoner uit dat de bus een beetje vertraging heeft, maar dat de dame of heer binnen wel even mag wachten met een kopje koffie erbij. Eenmaal binnen is de patiënt al snel weer vergeten dat hij of zij ervandoor wilde gaan.
Breekbare fietsen
Laten we tot slot kijken naar een iets ander voorbeeld. Stel je voor dat je luxe fietsen verkoopt en dat je erachter komt dat veel fietsen (die je verstuurt per post) beschadigd raken tijdens transport. Besluit je om elke fiets in een paar extra lagen plastic en piepschuim te verpakken? Of besluit je het milieuvriendelijker aan te pakken en ga je op zoek naar een elegante oplossing?
Fietsenproducent VanMoof bedacht een briljante aanpak van hun probleem. Ze besloten hun aandacht te richten op de schuldige: de bezorger. In plaats van hun fietsen in nóg meer lagen verpakkingsmateriaal te wikkelen, introduceerde VanMoof een geniale nudge. Een minuscule aanpassing aan de kartonnen doos waar de fiets in werd verzonden bleek een gouden vondst. Op de doos plaatst VanMoof tegenwoordig een afbeelding …van een flatscreen tv. Het resultaat? Bezorgers zien de afbeelding op de doos en gaan ervanuit dat ze te maken hebben met een groot en kwetsbaar tv-scherm. De dozen worden met de uiterste zorg behandeld en het aantal klachten over beschadigde producten is gedaald tot bijna nul.
Wil jij ook een elegante oplossing vinden voor jouw probleem?
HatRabbits is erin gespecialiseerd om jou te helpen elegante oplossingen te vinden. Dit doen we door het creatieve proces te structureren en door het eenvoudig en leuk te maken om met verrassende ideeën te komen. Nieuwsgierig wat voor problemen geschikt zijn voor deze aanpak? Nou, eerlijk gezegd kan bijna elk probleem op een slimme manier worden opgelost. Maar om je een paar voorbeelden te geven van lastige uitdagingen die onze handen doen jeuken:
- De HR-afdeling van een groot productiebedrijf ziet het ziekteverzuim in een van hun fabrieken steeds verder oplopen en door de chronische onderbezetting worden targets al lange tijd niet meer gehaald.
- Een groot ziekenhuis worstelt met lange wachtlijsten omdat zij niet aan de enorme vraag kunnen voldoen.
- Een organisatie is zo groot geworden, dat medewerkers niet langer de juiste collega voor de juiste klus kunnen vinden (ze hebben geen idee wie relevante kennis en expertise heeft, en veel potentieel blijft onbenut).
- Door nieuwe wetgeving moet een financiële afdeling bepaalde stukken sneller opleveren dan voor hen met de huidige werkwijze mogelijk is.
- Een non-profitorganisatie heeft bepaalde specialistische kennis hard nodig, maar kan niet concurreren met de hoge salarissen die commerciële concurrenten bieden.
Zoals je ziet is het type problemen dat zich leent voor een elegante oplossing nogal divers. Benieuwd of we je kunnen helpen om voor jouw uitdaging een slimme oplossing te vinden waar alle betrokkenen blij van worden? Neem contact met ons op en we gaan graag met je in gesprek om te kijken wat de beste aanpak is voor jouw situatie.
Stuur een email naar hello@hatrabbits.com of bel ons op 010 3070 534, dan kijken we samen hoe we je van dienst kunnen zijn.