Geschiedenis als bron van innovatie – Nieuwe kansen voor oude ideeën

Geschiedenis als bron van innovatie

Waar denk je aan bij innovatie? De meeste mensen zullen denken aan nieuwe technologieën en spannende nieuwe trends. Blogs, seminars en magazines over de nieuwste technologische ontwikkelingen vinden dan ook gretig aftrek. Daar vind je immers de inspiratie voor nieuwe innovaties! Maar hoe vaak bestudeer je geschiedenisboeken in je zoektocht naar nieuwe innovatie-kansen? 

Ik heb in eerdere artikelen al meermalen benadrukt dat de inspiratie voor een briljant nieuw idee overal vandaan kan komen. Het loont dan ook om je zo breed mogelijk te informeren en je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten. Bestudeer niet alleen informatiebronnen die voor de hand liggen, maar durf ook op ongebruikelijke plekken te snuffelen op zoek naar inspiratie.

Het bestuderen van geschiedenisboeken zal waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje staan, als je onderzoek doet naar innovatieve oplossingen voor een concreet probleem. Toch zou dat misschien wel moeten. Creatieve oplossingen die hun waarde hebben bewezen in een grijs verleden kunnen soms ook in de huidige tijd verrassend toepasbaar zijn. Sterker nog, door technologische vooruitgang kan een aardig idee uit een ver verleden ineens een briljant idee worden!

Crowdsourcing

In 1867 loofde Keizer Lodewijk Napoleon een prijs uit voor degene die een behoorlijke vervanger voor roomboter zou uitvinden. Napoleon zocht namelijk een minder kostbaar, maar toch smakelijk alternatief, waarmee hij zijn leger zou kunnen voeden. De Franse chemicus Hippolyte Mège-Mouriès won de wedstrijd. Hij leverde het gevraagde goedje, dat later bekend zou worden als ‘margarine’.

Een dergelijke prijsvraag was destijds al interessant, maar is in de huidige tijd, met alle mogelijkheden die het internet biedt, nog vele malen krachtiger. ‘Pitches’ en ‘battles’ zijn er tegenwoordig in overvloed, en niet zelden leiden ze tot opzienbarende innovaties.

Het internet heeft het mogelijk gemaakt om vrijwel kosteloos honderden of duizenden mensen te mobiliseren om jouw probleem op te lossen. Allerlei vormen van ‘crowdsourcing’ worden ingezet om sociale uitdagingen op te lossen (op sites als grandchallenges.org en Open IDEO) en bedrijven vooruit te helpen. Sites zoals designboom weten keer op keer duizenden inzendingen per briefing binnen te halen.

Vraag jezelf dus zo nu en dan eens af: Welke oude ideeën hebben weer (of meer) waarde gekregen, dankzij nieuwe technologische mogelijkheden? Welke slimme ideeën uit het verleden lenen zich er perfect voor om jouw uitdaging op te lossen?

 

Meer weten over creatief problemen oplossen?

Jezelf verdiepen in ideeën uit het verleden is nuttig en interessant, maar het zal niet altijd direct tot creatieve oplossingen leiden. Wil je weten hoe je zelf in korte tijd vernieuwende oplossingen genereert voor elk type probleem? Kom dan langs voor een kop koffie, bel of mail ons. We vertellen je er graag alles over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

de Disney Methode - Disney Method