De Disney Methode – Zo kom je net als Walt Disney tot creatieve ideeën!

Heb je ooit aan een brainstorm deelgenomen waarin iemand de hele tijd zijn ‘zwarte hoed’ op had en continu met ‘ja-maar…’ bezwaren aan kwam zetten? Je bent niet alleen. Dagelijks vliegen doemdenkers en dromers elkaar in de haren, omdat ze totaal anders denken. Gelukkig is er een hele eenvoudige oplossing. Een constructieve methode waarmee zowel kritische- als creatieve mensen uit de voeten kunnen. De Disney Methode, een techniek bedacht door een creatief én zakelijk genie: Walt Disney.

 

De Disney Methode

Al meer dan 90 jaar maakt Disney de meest geweldige iconen en verhalen. De oprichter van het bedrijf achter al deze levendige creaties is bijna net zo kleurrijk als zijn fantasiefiguren. Eén van de redenen waarom Walt Disney zo succesvol is geworden is dat hij als geen ander in staat was om van rol te wisselen; van een creatief genie met een kinderlijke fantasie tot een harde realist met vlijmscherpe observaties en kritiek.

Disney en zijn team gebruikten 3 verschillende rollen om een project helemaal uit te denken. Deze rollen waren; de dromer, de realist en de criticus. Elke rol stond voor een andere manier om naar een project te kijken.

Door deze rollen één voor één in te nemen, kon het team telkens door een andere ‘bril’ naar een project kijken en gezamenlijk met een sterke focus ideeën bedenken. Deze aanpak is later door de NLP-goeroe Robert Diltz omschreven als de ‘Disney Methode’.

Je kunt de Disney Methode op verschillende manieren toepassen. Het is hierbij belangrijk dat alle teamleden tegelijkertijd dezelfde rol innemen. Je kunt 3 verschillende kamers gebruiken, of in een wat grotere ruimte een aparte hoek aanwijzen voor elke rol. Heb je weinig ruimte en geen 3 kamers tot je beschikking? Geen probleem. Je kunt ook gewoon uit de kamer stappen en hierna de kamer opnieuw betreden vanuit een nieuwe rol. Het naar buiten en terug naar binnen stappen in een kamer is vaak al voldoende voor een groep om zich in te leven in een nieuwe rol.

1) De Dromer
In de eerste ‘kamer’ is alles mogelijk. Het kan niet gek genoeg. In deze ruimte word iedereen uitgedaagd om met de wildste ideeën te komen. Divergerend denken in de puurste vorm. Ideeën roepen zonder te oordelen. Alle ideeën zijn welkom. Hoe gekker hoe beter.

2) De Realist
In de tweede ‘kamer’ gaan we kijken hoe we de wilde ideeën gaan uitvoeren. Hier wordt van de deelnemers verwacht dat ze pragmatisch meedenken. In deze ruimte gaat het over convergeren en keuzes maken. Na de evaluatie (gebaseerd op praktische criteria) stel je een plan samen waarin je beschrijft hoe je de ideeën gaat realiseren. Wat en wie heb je nodig om de ideeën in de praktijk te brengen?

3) De Criticus
In de laatste ‘kamer’ nemen we de rol in van ‘advocaat van de duivel’ en gaan we op zoek naar alle zwaktes in het idee. In deze fase mogen we gaten schieten in het idee. Wat mist er? Wat is er nog nodig? Wat zijn de gevaren en risico’s van het idee? Wat zijn de beren op de weg? Wat zijn mogelijke valkuilen? Wat kan er allemaal mis gaan? etc.

Belangrijk detail; in de rol van criticus ben je niet negatief, maar constructief. Beoordeel de ideeën, wijzig ze, verander ze, verbeter ze en verwijder ze als je er toch niets mee kunt.

Al het commentaar dat in deze kamer wordt gegeven moet eindigen in vragen voor de dromers. Nadat je alles hebt beoordeeld is het tijd om de kamer te verlaten en de stappen opnieuw te doorlopen. Herhaal dit proces tot je tevreden bent met het resultaat.

De Disney Methode is vergelijkbaar met de Six Thinking Hats van Edward de Bono. Het enige verschil is dat de Disney Methode werkt volgens een standaard volgorde, terwijl de Six Hats in een willekeurige volgorde door elkaar gebruikt kunnen worden (zolang iedereen maar tegelijkertijd dezelfde hoed op heeft).

Doorloop de verschillende kamers en rollen en verbeter je samenwerking met je andersdenkende collega’s. Voorkom onproductieve bijeenkomsten en genereer samen gezamenlijk creatieve, praktische en realistische ideeën.

Wil je meer weten over creatief denken en het ontwikkelen van verrassende oplossingen? Kom dan langs voor een kop koffie, bel of mail ons. We vertellen je er graag alles over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Geschiedenis als bron van innovatie - Look at the pastDigitaal brainstormen - Brightstorming - Digital brainstorming