De beste oplossingen vind je buiten je eigen vakgebied

Wanneer je geconfronteerd wordt met een lastig probleem zul je geneigd zijn om naar oplossingen te zoeken binnen je eigen vakgebied. Logisch. Maar écht revolutionaire ideeën zul je er doorgaans niet vinden. Voor écht baanbrekende oplossingen zul je moeten kijken naar andere vakgebieden.

Een veelvoorkomende fout

Bij het zoeken naar oplossingen zal het voor de hand liggen om voor advies aan te kloppen bij mensen die veel van jouw onderwerp afweten. De experts in jouw vakgebied. Zij zijn een vergelijkbaar probleem wellicht zelf al eens tegengekomen. En zelfs al hebben zij een dergelijk probleem nog nooit eerder gezien, dan nog zullen zij vanuit hun ervaring prima in staat zijn om slimme suggesties te doen.

Aan het raadplegen van experts uit je eigen vakgebied kleven echter ook nadelen. Aangezien deze mensen werken in jouw vakgebied, is de kans groot dat ze in grote lijnen denken zoals jij. Het zit er dik in dat ze met hetzelfde soort oplossingen komen als de dingen die jij al hebt bedacht; de oplossingen die BINNEN JOUW VAKGEBIED voor de hand liggen. En dat is als je al de mazzel hebt dat ze je überhaupt willen helpen! Een deel van de experts in je vakgebied zal immers bestaan uit concurrenten die er helemaal geen belang bij hebben om jouw problemen voor je op te lossen.

Natuurlijk is het een goed idee om eerst te kijken of er (bestaande) oplossingen zijn te vinden binnen je eigen vakgebied. Zodra je echter in de gaten krijgt dat je met deze aanpak geen stap dichterbij een oplossing komt, zul je je horizon moeten verbreden. Je zult moeten kijken wat je kunt lenen uit andere industrieën.

Onlangs las ik over een prachtig voorbeeld van een probleem-oplossende uitvinding die zijn oorsprong vindt in een volledig onverwachte hoek.

De uitvinding die koffie smakelijk maakte

Koffie wordt al eeuwenlang op grote schaal gedronken. Het drinken van dit welbekende caffeïneshot was echter niet altijd een pretje.

Lange tijd werd koffie gezet als thee: een hoeveelheid gemalen koffiebonen werd in kokend water gemikt en na even trekken was de koffie klaar. Het resultaat was vaak (letterlijk) een bittere teleurstelling. De ene keer was de koffie te bitter, de andere keer juist te waterig. In alle gevallen was het een slecht idee om de laatste slok al te nonchalant achterover te slaan: dan had je namelijk een schep koffieprut in je mond.

Iemand die al snel helemaal klaar was met de koffieprut tussen haar tanden, was Melitta Bentz. Deze Duitse dame was vastberaden om een oplossing te vinden en ging vol goede moed op zoek naar een manier om de prut van de koffie te scheiden.

Ze was niet de eerste die probeerde om een koffiefilter te maken. Anderen hadden al geprobeerd om het koffiebonen-maalsel te filteren door een stoffen doek. Dit materiaal was echter veel te poreus en bovendien een ellende om weer schoon te maken na gebruik.

Na van alles te hebben geprobeerd, stuitte Bentz in 1908 eindelijk op iets veelbelovends. Ze zag hoe haar zoon zijn huiswerk maakte op vloeipapier en griste snel een velletje onder zijn neus vandaan. Het vloeipapier was dik, goedkoop, en speciaal ontwikkeld om overvloedige inkt te absorberen. Bentz deed een stuk papier in een metalen bakje waarin zij gaatjes had gemaakt, en zette een kop koffie. Het lukte. Het eerste fatsoenlijke koffiefilter was een feit.

Het bedrijf dat Melitta Bentz oprichtte bestaat nog steeds en draagt zelfs nog haar naam. Melitta is vandaag de dag een miljardenbedrijf met duizenden medewerkers. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe deze ‘multinational’ ooit begon met een moeder die toekeek hoe haar zoontje zijn huiswerk maakte…

De moraal van dit koffie-verhaal? Door inspiratie te zoeken op ogenschijnlijk onlogische plekken vergroot je de kans dat je een revolutionaire oplossing vindt. Velen gingen Melitta voor in haar zoektocht naar een betere manier om koffie te zetten, maar niemand had er ook maar een moment aan gedacht om te kijken naar het papier dat kinderen gebruikten om hun huiswerk te maken.

 

Waar zoek jij inspiratie voor jouw baanbrekende oplossing?

 

Leuk artikel?
Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet het met je netwerk te delen. Zo kunnen ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

visueel-denken