Niet vergeten in je innovatieproces: vragen stellen, observeren en zelf ervaren.

Ben je bezig met innovatie, verlies dan nooit je doelgroep uit het oog. Wie gaat straks aan de slag met de innovatie waar je aan werkt?

Weten wat betrokkenen belangrijk vinden is essentieel bij zowel bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten als bij het oplossen van problemen. Verplaats je in de doelgroep, of dit nu klanten, bewoners of collega’s zijn. Waar lopen ze in de praktijk tegenaan? Waar zijn ze naar op zoek? Wat ergeren ze zich groen en geel aan? Wat maakt dat ze hun werk niet goed kunnen doen? Wanneer je weet waar je doelgroep mee zit kun je een product, dienst of oplossing ontwikkelen waar mensen dolenthousiast over zijn.

Vragen

Vragen stellen is de meest eenvoudige manier om erachter te komen wat je doelgroep belangrijk vindt. Vraag waar ze zich aan ergeren, waar ze last van hebben en wat ze graag anders zouden willen. Het stellen van eenvoudige vragen kan inzichten opleveren die je in je eentje nooit zou hebben gevonden.

Helaas is vragen stellen in de praktijk niet altijd voldoende. Informatie die je ophaalt door met mensen te spreken is vaak onvolledig of zelfs onjuist. Vragen stellen lijkt zo simpel, maar als je niet oppast kun je er flink de mist mee ingaan.

Tom Kelley, oprichter van het wereldberoemde designbureau IDEO, gaf tijdens het World Creativity Forum in 2014 een prachtig voorbeeld om dit te illustreren:

Kelley vertelde hoe ontwerpers in Duitsland aan een oud vrouwtje vroegen of ze moeite had met het openen van de potjes waar haar medicijnen in zitten. De vrouw antwoorde zelfverzekerd dat het voor haar geen enkel probleem was om de potjes open te maken.

Minder ervaren ontwerpers zouden hier waarschijnlijk genoegen mee hebben genomen. De ontwerpers van IDEO weten echter dat het stellen van vragen aan gebruikers slechts de eerste stap is van hun onderzoek. Zij realiseren zich dat om écht te achterhalen wat er speelt, je vaak zult moeten observeren wat er in de praktijk gebeurt. En dat deden ze in dit geval dan ook.

Observeren

De ontwerpers vroegen de vrouw “Kunt u ons eens laten zien hoe u zo’n pillenpotje openmaakt?” Ze volgden de vrouw naar de keuken en zagen (tot hun ontsteltenis) hoe ze het potje openmaakte met een vlijmscherpe electrische snijmachine!

Mensen zijn trots. Ze liegen misschien niet bewust, maar ze zullen je zeker niet altijd de volledige waarheid vertellen. Om erachter te komen wat er echt speelt zul je met je eigen ogen moeten bekijken hoe het er in werkelijkheid aan toegaat.

Het stellen van vragen en het observeren van de situatie zijn goede manieren om te achterhalen waar je doelgroep behoefte aan heeft. Om een volledig beeld te krijgen zul je echter nog een stap verder moeten gaan; je zult zelf moeten ervaren wat er beter kan (of moet).

Ervaren

Probeer hetgeen uit dat je wilt verbeteren. Zoek het probleem op dat je wilt oplossen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet altijd eenvoudig om exact te ervaren wat de doelgroep ervaart. Zeker wanneer er flinke verschillen zijn tussen jou en de mensen die je wilt helpen.

Misschien bestaat je doelgroep wel uit kinderen. Of mensen in een rolstoel. Of bejaarden. Hoe jij een situatie ervaart zal vaak heel anders zijn dan hoe zij het beleven. Een beetje empathie helpt in deze gevallen, maar is vaak niet voldoende.

Stel je voor dat je een dertigjarige designer bent, en het is jouw taak om iets te ontwerpen speciaal voor ouderen. Hoe jij iets ervaart zal anders zijn dan hoe een tachtigjarige het ervaart. En jezelf verplaatsen in iemand die vijftig jaar ouder is zal niet meevallen. Je hebt bijvoorbeeld geen idee hoe het is om een oud en stram lijf te hebben.

Autofabrikant Ford herkende dit probleem en ontwikkelde een briljante oplossing. Monteurs krijgen een speciaal pak dat hen in staat stelt om te ervaren hoe het is om 30 jaar ouder te zijn.

Vergelijkbare pakken worden gebruikt door architecten om te begrijpen hoe het is om op hoge leeftijd steile trappen op- en af te lopen, en door artsen om zich te kunnen verplaatsen in bejaarde patiënten.

Op welke manieren kun jij vragen stellen, observeren en zelf ervaren om de beste oplossingen te ontwikkelen voor jouw doelgroep?

 

Wil je meer weten over het ontwikkelen van passende oplossingen? Wellicht is de Leergang Innovatie iets voor jouw team. Stuur me een mailtje voor meer informatie.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

creative prototypingHow to be a more effective innovator