5 geweldige podcasts voor innovatie-inspiratie

Echte ‘innovators’ zijn nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe feiten en inzichten. Deze nieuwe informatie vormt namelijk de basis voor nieuwe innovaties. Podcasts zijn een geweldige bron van innovatie-inspiratie. In dit artikel deel ik 5 geweldige podcasts die jou helpen innoveren.

Inspiratie is belangrijk als je wilt innoveren. Nieuwe inzichten zijn nodig voor vernieuwing. Om creatieve oplossingen te ontwikkelen moet je nieuwe combinaties maken. Daarom zul je nieuwsgierig moeten blijven en nieuwe informatie tot je moeten blijven nemen.

Aan informatie over innovatie geen gebrek; in de boekwinkel en online kun je meer vinden over innovatie en creativiteit dan je ooit zult kunnen lezen. Alleen al op deze website kun je honderden artikelen vinden om je creatieve vaardigheden mee aan te scherpen. Toch is dit niet voldoende om een succesvolle innovator te worden. Om echt vernieuwende oplossingen te kunnen ontwikkelen is het minstens even belangrijk om ook veel informatie tot je te nemen die niet innovatie-gerelateerd is. Hoewel het belangrijk is om de ‘regels’ van creativiteit te kennen en te snappen hoe het innovatieproces werkt, heb je ook ‘willekeurige’ informatie nodig om tot vernieuwende ideeën te komen.

Creativiteit draait om het maken van nieuwe combinaties. Een creatieve oplossing is altijd een combinatie van bestaande elementen die in een nieuwe context bij elkaar zijn gebracht. Je kunt ideeën combineren, maar ook technieken, materialen, producten, diensten of processen. Hoe onverwachter de combinatie, hoe creatiever het idee doorgaans is. De beste oplossingen vinden dan ook vaak hun oorsprong in een totaal ongerelateerd vakgebied. Om deze onverwachte combinaties te kunnen maken zul je echter wel eerst op de hoogte moeten zijn van veel verschillende onderwerpen. Alleen als je weet wat er allemaal mogelijk is zul je elementen kunnen combineren tot een waardevol nieuw idee. Juist feiten, inzichten en weetjes uit hele verschillende vakgebieden kunnen innovatie-inspiratie vormen voor nieuwe vondsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een van de meest creatieve geesten uit de wereldgeschiedenis, Leonardo da Vinci, extreem nieuwsgierig was. Hij had altijd een notitieboekje paraat en bestudeerde niet alleen schildertechnieken, maar ook onderwerpen als dierkunde, geologie, meetkunde, anatomie, technologie en de stroming van water. Door zijn kennis over deze verschillende velden te combineren wist hij op verschillende vakgebieden zijn stempel te drukken.

Boeken en artikelen zijn geweldig om je brein te vullen met nuttige informatie. Je zult echter niet altijd tijd of zin hebben om te lezen. Soms ik het fijn om te kunnen luisteren. Daarom zijn podcasts een fantastische aanvulling op je bronnen van uiteenlopende kennis. Het grote voordeel van podcasts? Je kunt ernaar luisteren terwijl je iets anders doet. Je luistert jouw favoriete podcasts moeiteloos terwijl je de afwas doet, onderweg bent naar je werk, een rondje hardloopt of je bureau opruimt.

5 geweldige podcasts voor innovatie-inspiratie

Hier zijn enkele van mijn favoriete pocasts over een breed scala aan onderwerpen. Geen van deze podcasts gaat specifiek over innovatie of creativiteit. Toch zijn ze minstens even waardevol (zo niet waardevoller) voor eenieder die creatieve oplossingen wil ontwikkelen. De podcasts in de lijst hieronder hebben één ding gemeen: ze bieden je een overvloed aan nieuwe (en vaak verrassende) inzichten.

Omdat de 5 podcasts die ik hieronder noem Engelstalig zijn, heb ik er ook nog wat inspirerende Nederlandstalige podcasts onder gezet.

99% invisible

99% invisible is een fijne podcast over de vormgeving die overal om ons heen aanwezig is, maar die we vaak niet meer opmerken. De makers focussen op de ‘onopgemerkte architectuur en ontwerpen die onze wereld vormgeven’.

Nieuwsgierig naar de ‘war on raccoons‘ (de ‘oorlog tegen de wasberen’) in Toronto? Ben je benieuwd waarom getekende dino’s er stuk voor stuk uitzien alsof ze dagelijks naar de sportschool gingen of wil je weten hoe je een beter ziekenhuis kunt ontwerpen? Beluister dan deze podcast.

No such thing as a fish

Deze wekelijkse podcast zal je verbijsteren met bizarre feiten. Elke aflevering delen de onderzoekers achter de bekende BBC-show QI de meest ongelooflijke feiten die zij die week hebben geleerd. Hilarisch en informatief.

Wil je weten waarom boeren in Botswana ogen schilderen op de billen van hun koeien, waarom gesneden brood verboden was in de Verenigde Staten of waarom NASA opblaasbare uilen nodig had? Luister dan naar de idiote gesprekken van Andy, Anna, Dan en James.

The Tim Ferriss Show

Meermaals uitgeroepen tot de #1 business podcast en met meer dan 500 miljoen downloads, is The Tim Ferriss Show waarschijnlijk de meest bekende podcast uit dit lijstje. In zijn show interviewt Tim Ferriss mensen die uitblinken in hun vakgebied. Denk aan bekende namen als Tony Robbins, Esther Perel, Seth Godin, Jane Goodall, Hugh Jackman en Neil deGrasse Tyson. Er zijn meer dan 400 afleveringen (die vaak zo’n 2 uur duren), dus je kunt wel even vooruit.

Elke aflevering levert je gegarandeerd ten minste één nieuw inzicht op.

Books of Titans

In elke aflevering bespreken Erik Rostad en Jason Staples een invloedrijk boek. Ze bespreken wat ze vonden van het boek, wat hun favoriete quotes zijn en welke lessen hen zijn bijgebleven. De heren beperken zich niet tot managementboeken. Ook boeken over onderwerpen als geschiedenis, filosofie, marketing, psychologie en antropologie komen voorbij. Zelfs fictie schuwen ze niet.

Een mooie manier om wat waardevolle lessen tot je te nemen of om te beoordelen welke boeken je tijd waard zijn.

Lees (of luister) je liever Nederlands, dan is de Business Books podcast een aanrader. Je zou deze podcast kunnen zien als de Nederlandse tegenhanger van Books of Titans, al focussen de hosts van de Business Books podcast expliciet op ‘de beste business boeken’ en gaat hun analyse beduidend minder diep.

This American Life

This American Life is een wekelijks radioprogramma. Elke aflevering bestaat uit verhalen rond één centraal thema. Bereid je voor op mooie verhalen rondom uiteenlopende onderwerpen. Interessant en vaak leerzaam.

Liever Nederlands?

5 Nederlandse podcasts voor innovatie-inspiratie:

Is het luisteren naar Engelstalige shows niet aan jou besteed? Niet getreurd, er zijn ook in Nederland genoeg inspirerende podcasts. Hier een kleine greep uit het aanbod:

Spijkers met koppen

Een vrolijk en afwisselend programma. In razend tempo wisselen interviews, muziek en cabaret elkaar af. Vooral de interviews met schrijvers van nieuw verschenen boeken leveren vaak interessante inzichten op.

De Jortcast

Radiotherapie tegen hypes en hysterie.” Jort Kelder interviewt in zijn podcast deskundigen die gepromoveerd zijn. De gesprekken beslaan een breed scala aan onderwerpen en tegendraadse meningen worden niet geschuwd (zolang ze maar gestaafd worden met feiten).

Onbehaarde apen

Een wetenschappelijke podcast van het NRC. Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen bespreken wetenschappelijke ontdekkingen, nieuwe inzichten en ‘wilde theorieën’.

De Rudi & Freddie Show

Journalisten Rutger Bregman en Jesse Frederik, van de Correspondent, bespreken politieke en economische thema’s. Ogenschijnlijk zware onderwerpen (zoals het belastingstelsel of klimaatverandering) worden op luchtige wijze besproken. Even leerzaam als vermakelijk.

Een podcast over media

Vrienden Alexander Klöpping (Blendle) en Ernst Jan Pfauth (de Correspondent) bespreken de ontwikkelingen op het gebied van media, in de breedste zin van het woord. Informatieve ‘kroegpraat’ met zo nu en dan een gast.

 

Regelmatig luisteren naar een of meer van bovenstaande podcasts zal je een constante stroom aan nieuwe inzichten en ideeën opleveren. Gebruik de lijst hierboven om de nodige innovatie-inspiratie op te doen. Wie weet welke creatieve oplossing jij straks ontwikkelt!

 

Toch liever beginnen met een podcast die WEL specifiek over innovatie gaat? Ik gaf onlangs een interview voor Brandkarma radio. Je kunt dit gesprek over creativiteit en design thinking hier terugluisteren:

De podcasts hierboven zijn natuurlijk nog maar een kleine selectie uit de duizenden shows die beschikbaar zijn. Mis jij jouw favoriete show voor nieuwe inspiratie? Laat het me weten in het tekstveld hieronder!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

voorbeelden van sociale innovatie - de couveusepopular articles on creative problem-solving