Storytelling: 15 manieren om jouw verhaal te vertellen

Een goed idee wordt pas werkelijkheid als je er anderen voor kunt enthousiasmeren. Succesvolle verandering begint dan ook vaak met een goed verhaal. Met ‘storytelling’. Maar hoe verpak je jouw idee zo dat je anderen meekrijgt?

Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen om te zorgen dat jouw toehoorders aan je lippen hangen. Storytelling is namelijk een vaardigheid die je kunt leren. Hieronder vind je 15 simpele methodes die je kunt inzetten om jouw verhaal sterker te maken. Ongetwijfeld komen veel van deze technieken je bekend voor; je komt ze namelijk geregeld tegen in succesvolle boeken, documentaires, tv-series, toneelstukken, films, computerspellen & TED talks.

15 krachtige storytelling technieken

1. Voorproefje
Geef je doelgroep een voorproefje van het verhaal om interesse te wekken. Hierdoor zullen je toehoorders uit nieuwsgierigheid meer willen zien of horen. Bekende voorbeelden van dit soort voorproefjes zijn filmtrailers die ons naar de bioscoop moeten lokken, maar ook de fragmenten van de volgende aflevering die je krijgt voorgeschoteld aan het einde van een aflevering van je favoriete serie op Netflix.

2. Cliffhanger
Mensen kunnen niet tegen ‘losse eindjes’. We willen dingen kunnen afsluiten. Daarom is de ‘cliffhanger’ (o.a. bekend van soapseries) perfect om de aandacht van je publiek vast te houden en ze nieuwsgierig te maken naar hoe het verhaal afloopt.

3. Verrassing
Met onverwachtste gebeurtenissen of plotwendingen houd je een verhaal spannend en afwisselend. Dit kun je realiseren door naar iets toe te werken dat uitblijft of door met een totaal onvoorzien element op de proppen te komen.

4. Mysterie
Mensen zijn van nature nieuwsgierig en een vleugje mysterie kan deze nieuwsgierigheid aanwakkeren. Iets mysterieus in een verhaal is als een puzzel of een goocheltruc. We willen het begrijpen en het ‘geheim’ doorgronden. Een mysterieus verhaal houdt ons in de greep en laat ons niet meer los totdat we het hebben opgelost.

5. Humor
Vertel een grap, kies een lollige vorm of voeg geestige elementen toe. Humor is een krachtige manier om je publiek te boeien. Zolang mensen zich amuseren zullen ze interesse hebben in jouw verhaal.

6. Verwondering
Iets bijzonders trekt altijd onze aandacht. Of het nu gek of gaaf is. Als jouw onderwerp iets is wat mensen nog nooit hebben gezien of gehoord dan heb je hun aandacht. Verbaas mensen met jouw verhaal en het zal ze bijblijven. Sterker nog, ze zullen het gretig doorvertellen.

7. Persoonlijk
Een verhaal met alleen cijfers spreekt niemand aan. Het publiek moet zich kunnen inleven. Je wilt je verhaal een gezicht geven. Je kunt hierbij jezelf een hoofdrol geven en jouw eigen authentieke verhaal vertellen, maar je kunt ook een personage introduceren die symbool staat voor het grotere verhaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fondsenwerving-campagnes bij rampen, waarbij individuele slachtoffers in beeld worden gebracht om een abstract verhaal (bijv. een aardbeving) concreet te maken.

8. Drama
Drama maakt een verhaal spannend. Je kunt denken aan een direct probleem (‘We gaan tegen een ijsberg aan varen!’), een conflict (‘we moeten kiezen wie er in de 2 overgebleven reddingssloepen mag’) of aan een dreigend gevaar, de zogenaamde ’tikkende klok’. (‘Door de schade zal het schip over 60 minuten naar de bodem van de oceaan zinken…’)

Wanneer je een groot verhaal met drama wilt vertellen is het aan te raden om de ‘Hero’s Journey‘ van Joseph Campbell te gebruiken. Dit is de klassieke structuur van elk heldenverhaal. Je vindt deze structuur terug in oude mythes, legendes en sprookjes. Maar deze opbouw kom je ook tegen in wereldberoemde romans en Hollywood kaskrakers. Van The Matrix tot Harry Potter, en van Lord of the Rings tot Star Wars. Ze gebruiken allemaal dezelfde storytelling structuur van Joseph Campbell.

Hieronder vind je een korte video-animatie met een uitleg van de structuur en stappen. Voor meer achtergrond kun je het beste Campbell’s boek ‘Hero with a Thousand Faces‘ lezen.

(Het artikel gaat verder onder de video’s.)

Dan Harmon, de bedenker van de sciencefiction-animatieserie Rick and Morty, heeft het ‘monomyth’ model van Campbell nog verder versimpeld tot 8 stappen.

9. Vijand
Als de hoofdpersoon in jouw verhaal de held is, dan kun je ook een antiheld introduceren. Een tegenstander waar de hoofdpersoon tegen strijdt. Door de strijd wordt het verhaal spannender. Deze vijand is ook een rijke bron van nieuwe hindernissen voor de held.

10. Metafoor
‘Ze brak door het glazen plafond’, ‘het is hier een zwijnenstal’, ‘voetbal is oorlog…’ onze taal is doorspekt met metaforen. De metafoor is een krachtige manier om de verbeelding van jouw publiek aan te spreken, door twee zaken met elkaar te vergelijken die niet of nauwelijks bij elkaar horen. Je kunt een beeldspraak als onderdeel gebruiken of je kunt van je verhaal één grote metafoor maken.

11. Doel
Wat moet de hoofdpersoon in je verhaal bereiken? Wat moet hij of zij realiseren of volbrengen? Een berg beklimmen, een wedstrijd winnen of een prinses bevrijden? Door je hoofdpersonage een doel mee te geven, creëer je structuur voor je verhaal en werk je ergens naartoe.

12. Toekomstperspectief
Goede vertellers kunnen je met hun ‘droom’ naar de toekomst doen verlangen. Een goed verhaal gaat niet over wat is, maar over wat kan zijn. Denk maar aan de speeches van John F. Kennedy (“We choose to go to the Moon”) of Martin Luther King Jr (“I have a dream”).

13. Verhaallijnen
Door diverse verhaallijnen te gebruiken kun je jouw hoofdverhaal dynamisch maken. Je kunt bijvoorbeeld hetzelfde verhaal vertellen vanuit meerdere perspectieven. Of je kunt verschillende korte (voorbeeld)verhalen gebruiken, ter ondersteuning van jouw hoofdboodschap.

14. Tijd
Als verteller kun je altijd spelen met de tijd. Bijvoorbeeld door halverwege het verhaal te beginnen (bijv. midden in de actie), terug te blikken op een gebeurtenis in het verleden (flashback), vooruit te blikken op wat gaat komen (flash forward). Of door de tijd te versnellen, te vertragen of stop te zetten.

15. Spanningsboog
Een goed verhaal bestaat uit pieken en dalen. Je kunt je publiek immers niet continu in spanning laten. Houd hier rekening mee en wissel spannende actie af met rustige momenten. Varieer in spanning en werk toe naar een climax.

 

Vond je dit artikel over Storytelling interessant? Ben je op zoek  naar meer van dit soort tips & tricks? Dan is ons Storytelling werkboek echt iets voor jou.

In dit ebook gaan we dieper in op de kracht van een goed verhaal en delen we 25 concrete technieken die je kunt inzetten om jouw verhaal sterker te maken. Download het ebook hier.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

gamificationThe importance of asking questions - vragen stellen