Wat we van kinderen kunnen leren over vragen stellen

Hoeveel vragen stel jij gemiddeld per dag? Elke 2,5 minuut één? Waarschijnlijk niet, want dan zou je uitkomen op minimaal 300 vragen per dag. En laten we eerlijk zijn, daar heb je geen tijd voor.

Het getal 300 noem ik niet zomaar; het is namelijk het aantal vragen dat een kind gemiddeld stelt per dag. Je zou maar op al die vragen antwoord moeten geven… 

Kinderen zijn meesters in het stellen van vragen. Naarmate we ouder worden neemt het aantal vragen dat we stellen echter flink af. We verliezen ons talent ervoor. Jammer, want de vaardigheid om de juiste vragen te stellen is van onschatbare waarde in elk innovatieproces. 

Waar zijn die 300 vragen per dag gebleven?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. “Wat eten we vanavond?”, “Waarom is de lucht blauw?”, “Kunnen vogels ook huilen?”. Geen vraag is te gek (en ik moet toegeven dat ik heel benieuwd ben naar het antwoord op die laatste vraag). Kinderen willen alles weten. Ze stellen geen vragen om ons volwassenen te irriteren, maar om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Voor een kind bestaat er niet zoiets als een domme vraag. Wij volwassenen schamen ons echter vaak om een vraag te stellen. Daarnaast is er vaak simpelweg niet genoeg tijd voor vragen. Veel van wat we doen heeft haast en door iets te bevragen kun je voor vertraging zorgen. Dat zal ons niet gebeuren.

Vragen stellen, waarom?

Om efficiënt te innoveren heb je goede informatie nodig. Wanneer je informatie mist of onjuiste aannames doet, verlies je uiteindelijk meer tijd dan wanneer je vroegtijdig de juiste vragen had gesteld. Door aan het begin van (en tijdens) het innovatieproces vragen te stellen, verzamel je waardevolle informatie die je anders niet zou hebben gevonden. Nieuwsgierigheid is nu eenmaal een vereiste om kennis op te doen.

Vragen stellen in 3 stappen.

Om alles uit je innovatieproces te halen kun je het stellen van vragen het beste onderverdelen in 3 fases:

De ‘Wie-Wat-Waar’ fase

Het is geen toeval dat dit de eerste soort vragen zijn waar kinderen mee komen. Wie-wat-waar-vragen zijn simpele vragen om te stellen. Het grootste voordeel van dit soort simpele vragen? Er is vaak maar één goed antwoord. Ze zijn dus gemakkelijk te beantwoorden en leveren je meteen de basisinformatie op waar je mee vooruit kunt. In dit artikel vind je meer tips over het stellen van (deze) simpele vragen.

De ‘Waarom’ fase

Hier wordt het al wat ingewikkelder. Met waarom-vragen probeer je de oorzaak van je probleem te achterhalen. Waarom-vragen lijken misschien simpel, maar het beantwoorden ervan kan soms pittig zijn. Bovendien is het eerste antwoord op een waarom-vraag vaak slechts de eerste stap om de ware oorzaak te achterhalen. je zult dieper moeten graven om erachter te komen wat er écht aan de hand is. Gelukkig kan het stellen van waarom-vragen gemakkelijk worden herhaald om steeds iets dichter bij de kern te komen. Gebruik de ‘5 Whys techniek om snel de oorzaak van de situatie te achterhalen.

De ‘Hoe kunnen we’ fase

In een innovatieproces stel je natuurlijk niet alleen maar vragen om informatie te vinden. Je stelt ze om een richting te vinden, het proces vorm te geven en om uiteindelijk toe te werken naar een nieuw product, dienst of oplossing. Nadat je de kern van je probleem hebt achterhaald en de belangrijkste informatie hebt verzameld die je nodig hebt voor de oplossing, is het tijd om ideeën te genereren. Om tot de juiste oplossing te komen, moet je een duidelijke focusvraag definiëren. Een vraag die inspireert en leidt tot ideeën. In dit artikel lees je hoe je een goede focusvraag formuleert.

Gebruik de ‘focus checklist‘ om je vraag aan te scherpen, zodat je zeker weet dat je tot vernieuwende oplossingen komt.

 

Wanneer je al deze fases doorlopen hebt, is het tijd voor het bedenken van creatieve ideeën. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Klik dan even hier om te zien hoe we je kunnen helpen of stuur een mailtje naar hello@hatrabbits.com.

 

Oh, en of vogels ook kunnen huilen? Na lang googlen kwam ik via dit artikel van KIJK tot het verlossende antwoord: Nee. Huilen (veroorzaakt door emotie) is de enige eigenschap waarin mensen zich onderscheiden van dieren. Goed om te weten als je ooit indruk op iemand wilt maken.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

storytelling-techniquesTiny Habits B = MAP