Houd het simpel – Waarom eenvoudige vragen tot betere antwoorden leiden

Sommige managers lijken haast trots te zijn op hun ‘gave’ om vragen en doelen zo ingewikkeld mogelijk te formuleren. Jargon, ingewikkelde zinnen en abstracte visies worden met gretigheid vermengd tot een nietszeggende brij.

De gave om in vaagheden te spreken zal ongetwijfeld zinvol zijn om bepaalde politieke spelletjes te overleven, maar meestal leidt het toch vooral tot een verspilling van tijd en energie.

Hoe kun je verwachten dat mensen met een slimme oplossing komen als de vraag zelf een raadsel is? Creëer geen extra problemen en houd je vragen simpel.

Wil je fatsoenlijke antwoorden? Stel dan fatsoenlijke vragen

In eerdere artikelen hebben we al flink wat aandacht besteed aan het belang van goede vragen. Elk probleem kan worden opgelost, maar alleen als je de juiste vraag stelt. Dit brengt met zich mee dat je de tijd neemt voor het analyseren van je probleem en dat je je vraag op verschillende manieren probeert te stellen. Minstens even belangrijk zijn echter de woorden die je gebruikt bij het formuleren van je focusvraag.

Omdat het formuleren van de focusvraag vaak fout gaat, hebben we een Focus Checklist samengesteld als hulpmiddeltje. Het is een eenvoudig lijstje met de 5 kenmerken waar een goede focusvraag aan voldoet. Hoewel het afvinken van de vijf kenmerken niet moeilijk zou moeten zijn, blijken veel mensen er toch mee te worstelen.

Wat mensen vooral moeilijk blijken te vinden is het formuleren van een heldere vraag. Waarom zovelen ervoor kiezen om jargon, vage omschrijvingen en moeilijke woorden te gebruiken weet ik niet, maar ik heb mijn vermoedens.

Waarom formuleren mensen ingewikkelde zinnen?

Van alle managers en directeuren die bij ons komen voor hulp, heeft een groot deel de neiging om dingen ingewikkelder te maken dan nodig. Begrijpelijk. Als je een tijdje meedraait op een bepaald niveau, of in een bepaald vakgebied, dan ben je gewend geraakt aan veelgebruikt jargon. Dat gebeurt ons allemaal en eenieder moet daar rekening mee houden. Ik geloof echter dat er nog een belangrijkere reden is voor overdreven ingewikkelde formuleringen.

Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen moeilijke woorden en wollige taal gebruiken omdat ze willen laten zien hoe slim ze wel niet zijn. Vaak is het tegenovergestelde natuurlijk het geval. Het gebruik van vage termen en wollige zinnen zorgt juist dat je onzeker overkomt. Het straalt uit dat je probeert te verhullen dat je niet goed weet waar je het over hebt. Echte kenners kunnen dingen juist simpel uitleggen. Met vaagheden neem je alleen jezelf in de maling.

Wil je dat mensen weten hoe slim je bent? Beperk je dan tot heldere en beknopte vragen. Het is veel moeilijker om een vraag te formuleren die iedereen begrijpt, dan het is om een monsterlijke zin te bedenken waar niemand iets wijzer van wordt.

Stel kinderlijk eenvoudige vragen

Twijfel je of de vragen die je stelt simpel genoeg zijn? Stel jezelf dan de vraag ‘Zou iemand die niet werkt in mijn vakgebied dit snappen?’ Of nog beter: ‘Zou een kind dit begrijpen?

Dit soort kleine gedachtenexperimentjes dwingen je om na te denken over manieren om je vraag te vereenvoudigen. Maak niet de fout te denken dat dit eenvoudig is. Ik herinner me een gesprek met de toenmalige eindredacteur van het Jeugdjournaal, die eerder werkte als eindredacteur voor het ‘normale’ NOS Journaal. Hoewel zijn vorige baan door velen zal worden gezien als meer prestigieus, merkte hij zelf op dat zijn nieuwe baan veel uitdagender was. Stel je maar eens voor hoe je in vredesnaam de grote gebeurtenissen in de wereld op een manier gaat uitleggen die begrijpelijk is voor kinderen.

Simpele vragen leiden tot betere oplossingen

Het is niet eenvoudig om heldere vragen te stellen. Maar door je vragen simpel te houden forceer je jezelf om je te richten op de kern van het probleem. Eenvoudige vragen zijn gemakkelijker te beantwoorden en leiden tot betere oplossingen. Of je nu met kinderen werkt of met hoogopgeleide volwassenen.

Zorg de volgende keer dat je een vraag formuleert dus dat je vraag voor iedereen helder is. Houd het simpel en vergroot je kansen op succes.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Force Field