Het Hoe-Hoe Diagram – een handige methode om snel tot oplossingen te komen

In zijn laatste artikel beschreef René hoe je, door 5x ‘waarom?’ te vragen, eenvoudig de kern van je probleem kunt vinden. Een techniek die hier erg op lijkt is het Hoe-Hoe Diagram. Als eenmaal duidelijk is wat het probleem is, kun je het Hoe-Hoe Diagram gebruiken om snel helder te krijgen wat er moet gebeuren. 

Het Hoe-Hoe Diagram

Zodra je de kern-oorzaak van je probleem hebt gevonden is het tijd om deze op te lossen. Het Hoe-Hoe Diagram helpt om helderheid te scheppen in wat moet gebeuren en om in kaart te brengen welke oplossingen er allemaal mogelijk zijn. Het is een geweldige manier om een grote oplossing in kleine behapbare acties op te delen. Daarbij is het ook een handige manier om mensen te dwingen om weg te blijven van vage beloftes en juist heldere specifieke doelen en acties te formuleren.

Hoe werkt de techniek?

Stap 1. Definieer je probleem

Formuleer je probleem als een concrete uitdaging en schrijf deze op een kaartje. Zorg ervoor dat je probleem is geformuleerd als een behoefte, anders werkt de Hoe-vraag niet. Plak je probleem-kaart op een lege muur, aan de linkerkant.

Stap 2. Vraag: Hoe kunnen we dit doen?

Stel de simpele vraag: ‘Hoe kunnen we dit doen?’ en genereer antwoorden. Stimuleer de deelnemers om zoveel mogelijk oplossingen te verzinnen. Schrijf elk idee op een apart kaartje en plak al deze kaartjes op de muur, rechts van je probleem.

Stap 3. Herhaal de ‘Hoe?’ vraag

Lees de oplossingen nog eens door en herhaal de vraag: ‘Hoe kunnen we dit doen?’

Laat deelnemers nieuwe ideeën genereren voor elk kaartje. Noteer ook deze ideeën weer op losse kaartjes en plak deze naast de kaartjes (uit stap 2) waar ze bijhoren.

Plaats de verschillende oplossingen onder elkaar. Teken pijltjes om opvolgende stappen inzichtelijk te maken. Teken verticale pijlen (in combinatie met de tekst ‘OF’), wanneer een genoemde oplossing een alternatief is voor een andere oplossing.

Stap 4. Herhaal het proces 

Herhaal de ‘Hoe kunnen we dit doen?’ vraag totdat je tevreden bent met de resultaten en de acties specifiek genoeg zijn.

Stap 5. Selecteer voor implementatie

Klaar? Bespreek dan de uitkomsten plenair en besluit met welke ideeën je aan de slag wilt.

Hieronder kun je een voorbeeld vinden van een versimpelde weergave van een Hoe-Hoe Diagram.

Het Hoe-Hoe Diagram

Zoals je ziet is het Hoe-Hoe diagram een verbazingwekkend simpele manier om snel veel uitvoerbare ideeën te bedenken. Het enige dat je erna hoeft te doen is een keuze maken in welke ideeën je gaat uitvoeren.

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

5 Whys - Jefferson Memorial (5x Waarom)Keep it simple / houd het simpel – why simple questions lead to better solutions