Huiswerk voor betere ideeën

Ben je op zoek naar manieren om efficiënter te brainstormen? Je bent niet de enige. Veel managers zijn gefrustreerd over hun huidige brainstorms. De gemiddelde brainstormsessie verloopt chaotisch en levert amper nieuwe (laat staan creatieve) ideeën op. Gelukkig is er een eenvoudige manier om de kwaliteit van je creatieve sessies te vergroten. Hoe? Geef deelnemers een klein beetje ‘huiswerk’ mee, voorafgaand aan de brainstorm.

Tijdwinst

Het uitdelen van brainstorm-huiswerk is een eenvoudige manier om kostbare tijd te besparen. Doordat deelnemers zich vooraf al hebben verdiept in het onderwerp, hebben ze een veel beter beeld van de uitdaging. Wanneer je zorgt dat iedereen goed voorbereid is, voorkom je dat een groot deel van de beschikbare brainstormtijd wordt opgeslokt door het bespreken van de situatie. Natuurlijk is het goed om aan het begin van je brainstormsessie nog even kort toe te lichten wat de uitdaging is en waarvoor ideeën nodig zijn, maar als iedereen zich goed heeft voorbereid hoeft deze ‘briefing’ niet langer dan 10 minuten in beslag te nemen. Een goede voorbereiding zorgt bovendien niet alleen voor tijdwinst, maar komt ook de kwaliteit van de ideeën ten goede.

Betere kwaliteit

Brainstorm-huiswerk zorgt ervoor dat deelnemers elkaar beter begrijpen en dat zij sneller kunnen schakelen. Aangezien alle deelnemers zich in de uitdaging hebben verdiept, en bekend zijn met de achtergronden, kan zonder moeite een inhoudelijke discussie worden gestart. Bijvoorbeeld over de te kiezen strategie voor het aanpakken van het probleem.

Het vooraf nadenken over een uitdaging geeft je bovendien waardevolle ‘sluimertijd’, die je kunt gebruiken om rustig na te denken. Doordat je al hebt nagedacht over de uitdaging, zal je onderbewustzijn de tijd voorafgaand aan de brainstormsessie gebruiken om alvast fantastische nieuwe ideeën te bedenken. Hiernaast helpt deze zogenaamde ‘incubatieperiode’ je ook met het doorgronden van het probleem, en met het verscherpen van ideeën die je al eerder hebt bedacht.

Door de deelnemers aan het begin van de sessie te vragen om hun verworven inzichten te delen, vergroot je op eenvoudige wijze de totale kennis van de groep. Het zal eventuele discussies tijdens de sessie verrijken. Bijkomend voordeel: het vooraf uitzoeken van achtergrondinformatie voorkomt dat mensen tijdens de creatieve sessie naar hun smartphone grijpen om zaken op te zoeken. Dit laatste wil je voorkomen, omdat het opzoeken tijdens een brainstormsessie de stroom aan ideeën een halt toe kan roepen en ten koste gaat van de ‘bedenktijd’.

Huiswerk
Het soort huiswerk dat je deelnemers kunt geven hangt natuurlijk sterk af van het onderwerp van je brainstorm. Het is in ieder geval belangrijk om de huiswerkopdracht klein en eenvoudig te houden. Het maken van de opdracht moet niet te veel tijd in beslag nemen.

Er zijn verschillende soorten huiswerk die je deelnemers kunt geven. Je kunt deelnemers bijvoorbeeld vragen om een simpele opdracht uit te voeren (zoals bijvoorbeeld het doen van ‘vooronderzoek’ op internet), je kunt ze vragen om alvast een ‘briefing’ te lezen (bijvoorbeeld een A4tje met een overzicht van de belangrijkste informatie over de uitdaging; achtergrondinformatie, nadelen en voordelen van bestaande oplossingen, gevaren, kansen etc.), of je kunt ze simpelweg vragen om alvast na te denken over de uitdaging.

Tijd om aan de slag te gaan, en om productievere brainstormsessies te houden!

Benieuwd hoe je nóg betere brainstormsessies kunt houden?
Kijk dan eens op brightstorming.com – hier vind je meer informatie over onze eigen webapplicatie Brightstorming. Dit is een tool waarmee teams efficiënte en productieve brainstorms kunnen houden. De software stelt medewerkers in staat om creatief na te denken, zonder tijd te hoeven verspillen aan voorbereiding of begeleiding. Brightstorming draait in de cloud en er is geen installatie via de IT-afdeling nodig om de software te gebruiken.

Vraag vandaag nog een gratis proefaccount aan.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

De Tijdreiziger techniek - los problemen op door een beetje afstand te nemenOriginelere ideeën dankzij de Braindump