De Tijdreiziger – een simpel trucje om problemen op te lossen

Ben je op zoek naar een creatieve oplossing voor een lastig probleem? Neem dan wat afstand van je uitdaging. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van de Tijdreiziger-techniek.

Het valt niet altijd mee om een creatieve oplossing te vinden. Soms ben je zó nauw betrokken bij een probleem, dat het je niet lukt om los te komen van voor-de-hand liggende oplossingen. In dit soort situaties helpt het om de hulp in te roepen van iemand met een objectievere blik. Maar waar haal je zo’n adviseur vandaan?

Zoals Jeroen in een eerder artikel al schreef, kun je ervoor kiezen om je in te beelden dat een uitgesproken beroemdheid je van advies voorziet. Waarschijnlijk leidt dit tot totaal andere ideeën dan je normaal gesproken zelf zou hebben bedacht.

Maar er is nog een andere manier om je perspectief eenvoudig te veranderen. En wel door advies te vragen …aan jezelf.

Nee, ik neem je niet in de maling. De persoon die het meest geschikt is om je te helpen wanneer je een ingewikkeld probleem probeert op te lossen, ben je zelf.

Ik zal uitleggen wat ik bedoel.

Zoals ik eerder al schreef (in dit Engelstalige artikel), kan een beetje mentale afstand je helpen om originelere oplossingen te vinden. Door je in te beelden dat het probleem in een ander land of in een andere tijd speelt, kun je objectiever, en vooral creatiever, naar de situatie kijken. Hieronder zal ik een simpel trucje uit de doeken doen, waarmee je deze zogenaamde ‘psychologische afstand’ kunt creëren tussen jezelf en het probleem.

De Tijdreiziger

Stel jezelf om te beginnen eens voor dat op enig moment in de toekomst tijdreizen mogelijk wordt. Houd die gedachte vast.

Stel je vervolgens eens voor dat je later vandaag een negentig-jarige tegenkomt, die je vaag bekend voorkomt. De negentig-jarige legt je vervolgens uit dat dat klopt als een bus. In de nabije toekomst zal de tijdmachine worden uitgevonden en je hebt zojuist jezelf uit de toekomst ontmoet! In de toekomst, wanneer je al aardig op leeftijd bent, heb je namelijk besloten terug te reizen in de tijd om je jongere zelf van wijze raad te voorzien.

Speel het gedachte-experiment nog even mee. Wat zou deze grijsaard uit de toekomst jou adviseren? Hoe zou de oudere en wijzere jij terugkijken op het probleem, en op hoe het uiteindelijk is opgelost?

Het lijkt misschien flauw om over dit denkbeeldige scenario na te denken, maar het zou je weleens kunnen helpen om de inzichten te krijgen die je nodig hebt.

Fantaseren over het advies dat de ’90-jarige jij’ de jongere jij zou geven, is precies het soort gedachte-experiment dat zorgt voor psychologische afstand. De bizarre oefening zorgt ervoor dat je perspectief verschuift, en dat je oplossingsrichtingen ziet die je anders over het hoofd zou hebben gezien.

Denk er eens over na; welk advies zou jouw tijdreizende alter ego je geven?

 

Wil je ook eens een andere denktechniek proberen om lastige problemen op te lossen? Probeer dan deze methodes eens:

 

.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

evalueer ideeënbrainstorm homework