De Bad Idea Brainstorm – deelnemers meekrijgen in je creatieve sessie doe je zo!

Deelnemers meekrijgen in een creatieve sessie is niet altijd makkelijk. Sommigen vinden het doodeng om tegenover collega’s met creatieve suggesties te komen. Door een wild idee te delen loop je tenslotte het risico dat je jezelf voor schut zet. Als facilitator moet je deze blokkade bij deelnemers zien te doorbreken. Een prachtige manier om dat te doen is de Bad Idea Brainstorm; een oefening waarin je op zoek gaat naar het slechtste idee…

Brainstorm-angst

Een brainstorm kan ontzettend leuk en inspirerend zijn. Toch zijn er ook deelnemers die compleet bevriezen in een creatieve sessie. Deze deelnemers meekrijgen kan een hele kluif zijn.

Als de verwachtingen hooggespannen zijn (‘we zijn op zoek naar een briljante oplossing’) zullen sommige deelnemers bang zijn om het verkeerde te zeggen. Het is griezelig om je eerste idee te delen. Wat als anderen je idee belachelijk maken? Of als ze jouw suggestie met de grond gelijkmaken omdat er nog wat scherpe randjes aan zitten? Straks sta je voor schut tegenover de hele groep en nemen collega’s je niet serieus meer. Dan maar liever zwijgen…

Hoewel deze angst niet erg reëel is (de meeste mensen zijn veel te druk bezig met hun eigen ideeën om jou af te rekenen op een raar idee), is de terughoudendheid begrijpelijk.

Gelukkig zijn er manieren om deelnemers over deze eerste drempel heen te krijgen. Zo kun je de sessie beginnen met een opwarmer, zoals de ‘wat als…’ oefening. Hierbij laat je de deelnemers nadenken over een bizarre ‘wat als’-vraag, zoals ‘Wat als alle kinderen onzichtbaar zouden zijn?’ of ‘Wat als iedereen een giraffe als huisdier zou hebben?’ Juist omdat de stelling nergens op slaat en er niets vanaf hangt, kan iedereen meepraten over de implicaties van zo’n belachelijke situatie. Doordat iedereen even mee kan grappen over de gekke situaties die zich zouden voordoen, wordt de stap om later in de sessie zelf ‘wilde’ ideeën te delen op een inhoudelijk vraagstuk een stuk kleiner.

Je kunt de opwarmer zelf echter ook gebruiken om inhoudelijk na te denken over het vraagstuk waarvoor de sessie is georganiseerd. Dit kun bijvoorbeeld doen met een ‘Bad Idea Brainstorm’ (oftewel; een ‘slechte-ideeën brainstorm’).

De ‘Bad Idea Brainstorm’

De titel zegt het al: bij de Bad Idea Brainstorm ga je als groep op zoek naar slechte ideeën. Waar je in een normale brainstormsessie deelnemers aanmoedigt om nieuwe, nuttige ideeën te bedenken, spoor je hen in een Bad Idea Brainstorm aan om de meest idiote ideeën aan te dragen. Daag deelnemers uit om het slechtste idee te bedenken voor jullie situatie. Wat is het meest onnozele, onethische, onrealistische of nutteloze idee dat je kunt bedenken? Zelfs illegale ideeën zijn meer dan welkom.

Deelnemers gaan nadrukkelijk niet op zoek naar het goede antwoord. Juist door alle ‘verkeerde’ antwoorden te benoemen komen ze los.

Waarom je met de Bad Idea Brainstorm deelnemers kunt meekrijgen

In tegenstelling tot de situatie die ik aan het begin van dit artikel schetste, ligt er bij een Bad Idea Brainstorm geen druk op de schouders van de deelnemer. Een goed idee is niet nodig. Sterker nog, hoe slechter het idee is, hoe beter. De oefening is luchtig en zelfs grappig. Elke suggestie is goed, dus mensen voelen zich vrij om alles te delen. Je kunt niet de mist ingaan, dus je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf voor schut zet.

Doordat blokkades wegvallen zorg je met deze oefening dat iedereen actief meedoet. Deelnemers komen erachter dat ze heel aardig mee kunnen komen en krijgen meer zelfvertrouwen om zich te laten horen. Dat er ook nog eens flink gelachen wordt om alle ongein die door deelnemers wordt aangedragen, zorgt dat de groep nog meer ontspant.

Door vervolgens de ‘slechte’ ideeën te analyseren, kun je als groep tot interessante inzichten komen die je anders wellicht niet had gevonden. Inzichten die je uiteraard weer kunt gebruiken om bruikbare oplossingen vorm te geven.

Hoe het werkt

Het doel van de oefening is het bedenken van zoveel mogelijk slechte ideeën. De inzichten die voortvloeien uit deze waardeloze input gebruik je vervolgens om nieuwe inzichten te definiëren die je kunt gebruiken als basis voor goede ideeën.

De Bad Idea Brainstorm bestaat uit een aantal stappen:

Stap 1. Informeer de deelnemers over het doel van de sessie. Zorg dat er geen misverstanden bestaan over de centrale vraag.

Stap 2. Verzin zoveel mogelijk slechte ideeën en geef iedereen de ruimte om hun creativiteit de vrije loop te laten, niets is te gek. Help deelnemers op gang met vragen als ‘Wat is de slechtste manier om dit probleem op te lossen?’, ‘Wat zijn onethische oplossingen die we kunnen ontwikkelen?’ of ‘Wat zou een waardeloze dienst zijn die we kunnen aanbieden?’

Stap 3. Zet alle vreselijke ideeën op een rij en beschrijf per idee wat het zo slecht maakt.

Stap 4. Zoek op gestructureerde wijze naar manieren om deze inzichten te gebruiken in je voordeel. Kun je de elementen die iets een slecht idee maken omdraaien? Of kun je de slechte eigenschappen van een idee vervangen door iets anders?

Jouw rol als facilitator

Zorg er als facilitator voor dat deelnemers extreem slechte ideeën delen. Het is voor deelnemers aanvankelijk verleidelijk om matige ideeën te delen. Om te zorgen voor een energieke sfeer en goede inzichten is het echter belangrijk dat er ECHT slechte ideeën worden aangedragen. Ideeën die je onder normale omstandigheden je baan zouden kosten. Jut de groep dus een beetje op en moedig ze aan. Het kan altijd NOG slechter!

Met een Bad Idea Brainstorm kun je zelfs de meest schuchtere deelnemers meekrijgen in het onwennige creatieve proces. Bovendien levert de oefening vaak hele interessante aanknopingspunten op. Door eerst op een rij te zetten wat NIET gaat werken, kun je immers in kaart brengen wat WEL kansrijk is.

 

Meer weten over het creatieve proces?

Als je geïnteresseerd bent in het creatieve proces en het oplossen van lastige problemen, dan zul je onze online training Creatief Problemen Oplossen zeker kunnen waarderen. In deze training vol inspirerende voorbeelden en praktische technieken leer je hoe je voor elk probleem een creatieve oplossing kunt vinden. Meld je snel aan via https://hatrabbits.com/online-trainingen/

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Kill the companyInnovatiekansen opsporen - Identify innovation opportunities