6 praktische tips voor online brainstormen

We hebben allemaal even moeten aanmodderen, maar inmiddels hebben de meesten van ons het thuiswerken aardig onder de knie. Er is nog maar één onderdeel van het kantoorwerk dat nog steeds niet overal vlekkeloos verloopt… de brainstormsessie. Online brainstormen is nu eenmaal anders dan creatieve ideeën bedenken terwijl je allemaal in dezelfde ruimte bent. Het faciliteren van een online brainstorm vergt dan ook wat extra oefening. Daarom in dit artikel 6 praktische tips voor online brainstormen.

In dit artikel deel ik 6 belangrijke lessen die je direct kunt toepassen op jouw eigen virtuele sessie.

6 praktische tips voor online brainstormen

Wees goed voorbereid

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt voor elke taak, maar helemaal voor het organiseren van een online brainstormsessie. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Neem de tijd om een goed programma samen te stellen voor jouw situatie. Dit begint met het kiezen van de juiste focus voor je sessie en het formuleren van een heldere vraagstelling.

1. kies je focus zorgvuldig

Formuleer je uitdaging als een ‘Hoe kunnen we…‘ of ‘Hoe zorgen we…‘-vraag. Denk bijvoorbeeld aan een vraag als ‘Hoe kunnen we onze nieuwe dienst onder de aandacht brengen?’ De vraag die je formuleert bepaalt in welke hoek de deelnemers zullen zoeken naar antwoorden, dus denk hier niet te makkelijk over. Hier zijn 5 tips voor een vlijmscherpe focusvraag:

  1. Richt je op één onderwerp tegelijk
  2. Wees specifiek. Vermijd een te brede vraag.
  3. Zorg voor een heldere vraag. Vermijd jargon & abstractie.
  4. Formuleer je vraag positief.
  5. Kies een onderwerp waar je zelf invloed op hebt.

Meer weten over de perfecte focusvraag? Lees dan ook dit artikel.

2. Gebruik denktechnieken

Als je eenmaal een goede focusvraag hebt geformuleerd is het tijd om een creatief programma te ontwikkelen. Met een goed programma daag je deelnemers uit om met vernieuwende ideeën te komen.

Als je op zoek bent naar ‘outside the box’ ideeën, dan doe je er goed aan om creatieve denktechnieken te gebruiken. Creatieve denktechnieken zijn psychologische trucjes waarmee je zelfs de meest conservatieve deelnemer helpt om originele ideeën te bedenken.

Je kunt veel van dit soort technieken vinden op onze blog, maar je kunt ook Brightstorming gebruiken.

Brightstorming genereert automatisch het perfecte brainstormprogramma voor jouw situatie. Timers, energisers en krachtige denktechnieken maken het faciliteren van een online brainstorm een fluitje van een cent. Online brainstormen was nog nooit zo eenvoudig.

Wil je ervaren hoe Brightstorming jouw team’s creativiteit en productiviteit een boost geeft? Plan dan hier een gratis demo in: Brightstorming.com/demo

3. Bereid de deelnemers voor op wat gaat komen

Stuur deelnemers vooraf de informatie die ze nodig hebben voor de brainstormsessie. Deel de logingegevens ruim op tijd. Als je achtergrondinformatie hebt waar deelnemers van op de hoogte zouden moeten zijn, e-mail hen die informatie dan ook meteen. Deel tot slot de agenda van de sessie, zodat iedereen precies weet wat ze kunnen verwachten.

En nu we het toch hebben over de agenda… vergeet niet om ook een pauze in je programma op te nemen. Naar een scherm kijken kan vermoeiend zijn en de deelnemers zullen je dankbaar zijn als je een kort koffie-momentje inbouwt.

Een vliegende start

4. Begin met de basics

Net als bij een gewone bijeenkomst, zullen ook online sommige mensen wat eerder zijn. Zorg daarom dat je op tijd ‘online’ bent om deze enthousiastelingen te ontvangen. Houd bovendien in je planning ook rekening met laatkomers. Start, indien mogelijk, pas als iedereen aanwezig is en bespreek de volgende basis-zaken:

  • Doe een snelle test om mogelijke technische problemen vroegtijdig boven water te krijgen
  • Geef de deelnemers heldere instructies
  • Loop samen door de agenda en laat iedereen weten wanneer ze een koffiepauze kunnen verwachten

Vergeet niet om ook een aantal regels af te spreken met de deelnemers. Hoe vreemd het ook klinkt, creativiteit is gebaat bij beperkingen. De standaard-regels voor een brainstormsessie zijn:

  • Geen kritiek
  • Noteer elk idee
  • Borduur voort op ideeën
  • Streef naar originaliteit (hoe gekker hoe beter)
  • Ga voor kwantiteit (aangezien kwantiteit tot kwaliteit leidt)

Bespreek wat vooraf ging aan de sessie en wat het belangrijkste doel is. Beantwoord eventuele vragen die deelnemers nog hebben.

Je bent nu klaar om nieuwe ideeën te genereren.

5. Start met een Braindump

Voor je losgaat met creatieve denktechnieken is het verstandig om eerst alle bestaande ideeën te verzamelen. Dit doe je met behulp van een ‘Braindump’. Met deze eenvoudige oefening stel je elke deelnemer in staat om alle ideeën te noteren die hij of zij al heeft voor dit vraagstuk. Het vastleggen en bespreken van alle bestaande ideeën biedt ruimte voor meer originele alternatieven.

Lees hier meer over de Braindump.

De sessie afsluiten

Bedenk vooraf waarmee je wilt eindigen. Is je doel een enorme berg creatieve ideeën? Of wil je eindigen met een selectie? Het selecteren van de meest veelbelovende ideeën vereist extra voorbereiding. Online tools zoals Miro zijn geweldige hulpmiddelen om een overzicht te creëren van alle ideeën en om samen op de ideeën te stemmen. Gezamenlijk een selectie maken uit alle ideeën is echter een tijdsintensief klusje en daarmee niet altijd haalbaar. Soms is het daarom beter om een teamlid aan te wijzen die alle ideeën clustert en/of ervoor te kiezen om de beste ideeën op een later moment te kiezen.

Of je de ideeën om mee aan de slag te gaan nu onmiddellijk selecteert of niet, reserveer altijd tijd aan het einde van je sessie om de vervolgstappen te bespreken.

6. Bespreek de vervolgstappen

Online brainstormen om ideeën te genereren is slechts het begin. Een goed idee is niet genoeg. Bedenk wat er vervolgens mee moet gebeuren. Wat heb je nodig om je idee te implementeren? Wie is verantwoordelijk voor welke actie? En wat zijn de deadlines? Stuur elke deelnemer na afloop een samenvatting en de lijst actiestappen die je hebt afgesproken als groep. Op deze manier voorkom je miscommunicatie en passiviteit.

online brainstorming - infographic virtual brainstorming

Deze en meer tips over digitaal brainstormen in een overzichtelijke infographic!

We hebben de meest belangrijke tips voor online brainstormen in een handige infographic gezet. Op basis van onze ervaringen met online brainstormen hebben we 10 waardevolle lessen op een rij gezet. Vul hieronder je naam en e-mailadres in en we sturen je de infographic gratis toe!

Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Bedenk originele ideeën door het tegenovergestelde te doenvoorbeelden van sociale innovatie - de couveuse