Leren Innoveren Deel 1: Voeg taken samen

Een koffer met een ingebouwde weegschaal, een horloge dat je hartslag meet of een toilet dat je stoelgang medisch analyseert. Het is maar een kleine greep uit de producten en diensten die gebruik maken van de ‘samenvoeg-techniek’.

In deze mini blog-reeks zal ik de meest krachtige creatieve denktechnieken op een eenvoudige manier uitleggen. Elk van deze technieken zal je helpen om te leren innoveren. In dit eerste artikel bespreek ik de samenvoeg-techniek.

Een stap-voor-stap uitleg

Stap 1. Maak een lijst met alle onderdelen van je onderwerp

Maak een lijst met alle onderdelen die horen bij je product, proces of probleem. Noteer zowel de interne onderdelen (zoals een knop, een sensor of een scherm) als de externe onderdelen (zoals een stopcontact, een tankstation of de gebruiker).

Stap 2. Kies een onderdeel en geef dit een nieuwe taak

Kies een onderdeel uit de lijst en geef dit een taak van een ander onderdeel uit je lijst.

Dit kun je op drie manieren doen:

1. Laat een extern onderdeel de taak van een intern onderdeel overnemen

Voorbeeld: de knijpkat. De zaklamp is één met de gebruiker. De batterij is vervangen door de knijpende beweging van de gebruiker.

2. Laat een intern onderdeel de taak van een ander intern onderdeel overnemen

Voorbeeld: The Copenhagen Wheel, een elektrische motor en fietswiel in één, zie video hieronder.

3. Laat een intern onderdeel de taak van een extern onderdeel overnemen

Voorbeeld: de bank-picknicktafel van Spinwood, zie video hieronder.

Stap 3. Visualiseer hoe dit eruit zou zien

Stel je voor hoe de nieuwe situatie eruit zou kunnen zien. Hoe vreemd je idee ook lijkt. Schets je idee om snel een indruk te krijgen van wat wel en niet gaat werken.

Stap 4. Identificeer mogelijke behoeftes van gebruikers

Vraag jezelf af; Wat zouden de voordelen hiervan kunnen zijn? Voor wie zou dit interessant kunnen zijn? In welke situaties zou dit waardevol kunnen zijn? (Of hoe kan dit helpen bij het oplossen van mijn probleem?)

Heb je waarde gevonden? Ga dan naar stap 5. Zie je geen toegevoegde waarde? Kies dan een andere taak of een ander onderdeel en doorloop de stappen opnieuw.

Stap 5. Werk het idee uit tot een realistische versie

Hoe kun je het idee realiseren? Kun je het direct in de praktijk brengen? Of moet het idee iets worden aangepast? Als het idee in de huidige vorm niet haalbaar is, kun je het dan simpeler en/of goedkoper uitvoeren?

 

Bedenk je, je kunt alleen leren innoveren door te doen. Innoveren is immers het toepassen van nieuwe ideeën. Ga dus aan de slag en begin klein, met experimenten en eenvoudige prototypes. Ter inspiratie staan hieronder nog enkele mooie voorbeelden van innovaties die taken combineren.

Innovatieve voorbeelden die werken met het samenvoeg-principe:

Tatoeëerders + huidkanker controle

Deurklink + Zeeppomp

Lamp + Speaker

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Tiny Habits B = MAPafhankelijkheidstechniek - dependency technique