Vakantie en creativiteit; waarom vrije tijd een goede investering is

Die brainstorm voor dat belangrijke project kun je echt beter ná je vakantie houden

Je herkent het vast: het is een paar weken voordat je vakantie begint en alles lijkt nét iets zwaarder en moeizamer te gaan. Je werkt harder dan ooit, want het liefst werk je je hele takenlijst af vóór die welverdiende vakantie begint. Door alle stress en druk is je creativiteit ver te zoeken, maar toch plan je nog snel die ene brainstormsessie voor dat belangrijke project in…

In dit artikel ga ik je vertellen waarom je die brainstorm toch echt beter over je vakantie heen kunt tillen. Geloof me, je zult me dankbaar zijn.

Vakantie en creativiteit

Vrijwel iedereen geniet van een welverdiende vakantie op z’n tijd. Even niet aan het werk, luieren en leuke dingen doen met familie & vrienden. Actief of juist lekker met de beentjes omhoog. Het doet ons goed. Niet alleen tijdens de vakantie kunnen we profiteren van deze ontspannende momenten, maar zeker ook daarna. Er is namelijk een duidelijke relatie tussen vakantie en creativiteit. Dikke kans dat je creatiever terugkomt na je vakantie dan je was toen je de deur van het kantoor achter je dichtsloeg.

Afstand van het probleem

Door even niet te werken nemen we letterlijk én figuurlijk afstand van het probleem. Doordat je er niet meer met je neus bovenop zit ontstaat ruimte, wat er voor zorgt dat je zaken in perspectief kunt zien. Super handig, want misschien blijkt het probleem na je vakantie helemaal niet meer zo onoplosbaar als het leek voordat je je laptop inruilde voor een goed boek.

Gooi die werkgerelateerde apps dus maar van je telefoon en laat je laptop thuis. Afstand is waar het om gaat!

Open-Minded 

Even loskomen van je probleem is niet de enige manier waarop vakantie je creativiteit een boost geeft. De vakantie zelf maakt je ook creatiever. In je vakantieland wordt je blootgesteld aan andere gewoontes en perspectieven. Je zult gaan inzien dat er meer dan één manier is om naar een situatie te kijken. Contact met andere culturen maakt het dan ook makkelijker om te schakelen tussen verschillende ideeën.

Maar simpelweg aanwezig zijn in een ander land is hiervoor niet voldoende. Om creatiever te worden zul je je echt moeten onderdompelen in een andere cultuur. Praat met de plaatselijke bevolking, breng tijd met ze door en gedraag je zoals zij zich gedragen.

Hoewel blootstelling aan andere culturen essentieel is, hoef je niet ver te reizen om je creativiteit een boost te geven. Je kunt ook andere culturen vinden in een andere provincie, stad of wijk. Help bijvoorbeeld eens een paar dagen mee op een boerderij, kook een maaltijd met vluchtelingen of sluit aan bij de iftar van je lokale moskee.

Nieuwe ervaringen

Een nieuwe omgeving of prikkel beïnvloedt je brein. Denk aan nieuwe geluiden, geuren, smaken, talen of bezienswaardigheden. Deze elementen prikkelen verschillende delen van je hersenen waardoor nieuwe verbanden en inzichten ontstaan.

Heb je een staycation op de planning staan? Voeg dan wat elementen uit andere culturen toe. Probeer bijvoorbeeld eens een nieuw soort restaurant. Heb je weleens Ethiopisch, Peruaans of Marokkaans gegeten? Tijd voor een nieuwe culinaire ervaring! Zelfs thuis kun je elementen uit andere culturen omarmen. Lees bijvoorbeeld eens een boek over een karakter dat in een land woont waar je weinig vanaf weet, of luister naar muziek die je normaal nooit zou opzetten.

Verwondering

Een andere manier hoe reizen effect heeft op je creativiteit is verwondering. Door reizen naar nieuwe omgevingen kom je in aanraking met dingen die ver van je eigen leefwereld afstaan. Prachtige landschappen en gigantische bouwwerken prikkelen je brein waardoor verwondering ontstaat. Deze verwondering zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen waardoor je creatiever wordt.

Je hoeft overigens niet het land uit om dit effect te creëren. Je hoeft zelfs niet per se te reizen! Een goed boek, museumbezoekje of wandeling door het bos kan ook verwondering oproepen. Zolang je je maar open stelt en écht bewust bezig bent met je activiteit. Sta af en toe (letterlijk) even stil en laat je zintuigen hun werk doen.

Plan die vakantie!

Heb je je volgende vakantie al geboekt of staat er een verfrissende staycation op de planning? Zorg dat je jezelf onderdompelt in een andere cultuur, let goed op al het moois dat overal om je heen is te bewonderen en neem bewust wat afstand van je werk. Ik garandeer je dat je creatiever terugkomt op kantoor!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Hoe je ongewenst gedrag kunt ontmoedigen met onaangenaam ontwerp - How ‘bad’ design can be a force for good with unpleasant designGedragsverandering stimuleren via de behoefte om ergens bij te horen - How to use ‘the need to belong’ to achieve behavioural change