Ontmoet jouw nachtmerrie concurrent

Elk bedrijf moet er voor op z’n hoede zijn: de ‘nachtmerrie concurrent’. Een nieuwe uitdager die op disruptieve wijze de markt verovert en jouw wereld op z’n kop zet. Een rivaal die met zijn komst en werkwijze jouw hele bedrijf in één klap failliet kan laten gaan!

De Amerikaanse management-goeroe Gary Hamel drukte het al eens mooi uit: “Ergens in een garage is een ondernemer bezig om een kogel te smeden, met de naam van jouw bedrijf erop. Zodra die kogel uit de loop vliegt is er geen mogelijkheid meer om hem te ontwijken. Je hebt maar één optie: je zult als eerste moeten schieten.”

Wie als onderneming een toekomst wil hebben, kan geen risico lopen. Je zult alle innovators stuk voor stuk voorbij moeten innoveren.

Gelukkig is het nog lang niet zo ver. Jouw bedrijf is nog springlevend. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om als eerste de aanval in te zetten. De grote vraag is alleen: wie en wat ga je aanvallen? Wat als er nog geen nachtmerrie concurrent in beeld is?

Je hoeft natuurlijk niet angstvallig te gaan zitten wachten totdat de nachtmerrie concurrent om de hoek komt kijken. Je kunt ook het heft in eigen hand nemen.

Achteraf is het altijd makkelijk om in te zien waar het fout ging. Op het moment dat jouw bedrijf in de problemen komt, realiseert iedereen zich meteen wat er anders had moeten gebeuren. Laten we daarom bij het einde beginnen…

Een manier om te voorkomen dat jouw bedrijf wordt weggeveegd door de concurrent is door zelf je bedrijf aan te vallen. Jij kent je onderneming van haver tot gort. Jij weet alles over je bedrijf, je personeel, je klanten en de markt. Daarom ben jij perfect in staat om jouw bedrijf om zeep te helpen. Jij beschikt (als een echte dr. Frankenstein) over alle ingrediënten om jouw angstaanjagende nachtmerrie concurrent bij elkaar te fantaseren en in elkaar te sleutelen.

Bouw je eigen ‘nachtmerrie concurrent’
Organiseer een brainstorm met je team en denk na over jouw nachtmerrie concurrent. Creëer de monsterlijke startup die jouw bedrijf de das om zal doen. Kom met extreme en inspirerende suggesties. Zorg voor een leuke sfeer waarin iedereen met gekke ideeën mag komen. Alles mag. Niets is te gek.

Stel je voor dat jij aan het roer staat van jouw nachtmerrie concurrent. Wat zou jij dan doen? Wat zou jij als concurrent wel doen waar jullie je met je bedrijf op dit moment niet mee bezig houden? En welke zaken zou je absoluut achterwege laten, die nu juist wel een onderdeel van de werkzaamheden vormen? (Zijn er bijvoorbeeld bureaucratische regeltjes die veel tijd kosten, en misschien weg of anders kunnen?)

Wat zou je doen als alles kan? Wat zou je ontwikkelen als er geen belemmeringen zouden zijn? Welke grote veranderingen zou jij doorvoeren als alles mogelijk zou zijn? (Denk aan: budget, regels, tijd, schema’s, medewerkers, klanten etc. )

Wie zou je in dienst nemen? Welke extra nieuwe diensten zou je gaan aanbieden aan je klanten? Welke muurtjes zou jij doorbreken?

Hoe zouden klanten naar deze nachtmerrie concurrent kijken? Wat zouden huidige medewerkers vinden van de nachtmerrie concurrent? Wat zouden ze er aantrekkelijk aan vinden? Welke positieve voordelen heeft jouw nachtmerrie concurrent? Hoe zou je die nog meer kunnen bereiken? Hoe zou je deze voordelen nog groter kunnen maken?

Na deze ‘nachtmerrie’ brainstorm heb je genoeg ideeën om aan de slag te gaan. Je kunt de ideeën direct inzetten om je huidige bedrijf sterker mee te maken. Maar het is natuurlijk nog veel spannender om jouw nachtmerrie concurrentie ook daadwerkelijk in het leven te roepen en in de markt te zetten. Wat je ook kiest, nadenken over je nachtmerrie concurrent is een geweldige oefening die naast veel energie, en lol, ook zal leiden tot veel innovatieve ideeën.

Vond je dit een leuk artikel?
Voel je vrij om dit artikel te delen met je netwerk door op de Tweet, Like of  Share knop te drukken. Op deze manier kan jouw netwerk ook van dit artikel profiteren.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

waarom is innovatie belangrijk