Top 10 boeken over creativiteit & innovatie

Met enige regelmaat vragen mensen ons welke boeken we aanbevelen op het gebied van creativiteit en innovatie. Er zijn immers talloze titels. Na het lezen van meters boeken over creativiteit en innovatie kan ik je verzekeren dat de volgende 10 titels je niet teleur zullen stellen:

1-bono

 

 

1. Serious CreativityEdward de Bono
Edward de Bono wordt algemeen beschouwd als dé autoriteit op het gebied van creatief denken. In Serious Creativity laat de vader van het ‘laterale denken’ zien dat hij deze reputatie meer dan verdient. De Bono heeft zo’n 80 (!) titels op zijn naam staan, en lang niet allemaal zijn om over naar huis te schrijven, maar Serious Creativity is een pareltje. De Bono legt in dit boek haarfijn uit waarom we creatief denken hard nodig hebben en biedt de lezer eenvoudige, maar krachtige denktechnieken.

 

 

 

5-cracking-creativity

 

2. Cracking CreativityMichael Michalko
Michalko heeft geen half werk geleverd met dit boek. Het puilt uit van de denktechnieken en met de bijna 300 pagina’s theorie kan het best overweldigend zijn. Cracking Creativity is dan ook niet voor iedereen. Maar ben je iemand die ALLES wil weten over creativiteit in een zakelijke context, dan mag je dit boek zeker niet overslaan.

 

 

 

 

 

9-medici

 

3. The Medici EffectFrans Johansson
In dit boek beschrijft Frans Johansson hoe je de kans op baanbrekende inzichten enorm kunt vergroten door het raakvlak op te zoeken tussen verschillende disciplines. Zijn advies: zoek de ‘intersection’ op. De plek waar verschillende disciplines en culturen (en daarmee totaal verschillende ideeën) met elkaar in aanraking komen.

 

 

 

 

 

6-producing-ideas

4. A Technique For Producing IdeasJames Webb Young
Heb je je wel eens afgevraagd waarom de beste ideeën plotseling in je opborrelen wanneer je onder de douche staat of de hond uitlaat? In dit flinterdunne boekje vind je het antwoord. James Webb Young beschrijft hoe het ‘incubatie’-process werkt en hoe je daar je voordeel mee kunt doen. Tijdgebrek kan geen reden zijn om dit boekje te laten liggen, want met 48 pagina’s heb je het uit voor je er erg in hebt.

 

 

 

 

 

2-making-ideas-happen

 

5. Making Ideas HappenScott Belsky
Het bedenken van veel creatieve ideeën is slechts het begin. Het echte werk begint pas nadat je een briljant idee hebt bedacht. Slechts een handjevol mensen slaagt erin om vernieuwende ideeën te implementeren. Voor alle anderen is er Making Ideas Happen. In dit boek legt Scott Belsky uit hoe je orde brengt in je immer groeiende lijst met actiestappen. Belsky waarschuwt de lezer voor het ‘project plateau’ en biedt een enorm effectieve methode om ideeën daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

 

 

 

 

7-applied-imagination

 

6. Applied ImaginationAlex Osborn
Alex Osborn is de bedenker van één van de populairste kantoor-bezigheden: brainstormen. In dit boek beschrijft hij verschillende principes en methodes voor het creatief oplossen van problemen. Hoewel het boek al meer dan 60 jaar oud is, is het nog altijd actueel. Dankzij de interessante voorbeelden die Osborn schetst, leest het boek makkelijk weg.

 

 

 

 

3-weird-ideas-that-work

7. Weird Ideas that WorkRobert I. Sutton
Sutton legt uit dat grote organisaties doorgaans variatie zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Hierdoor kunnen ze veiliger, sneller, goedkoper en meer consistent handelen. Deze manier van handelen zit helaas ook innovatie in de weg. Om ideëen te vinden die goed werken, moet je er eerst een heleboel proberen die NIET werken. Sutton presenteert in Weird Ideas That Work 11½ manieren om innovatie te promoten, te managen en te behouden. Deze werkwijzen (zoals ‘hire people you don’t need’) lijken op het eerste gezicht totaal belachelijk, tót je leest waarom ze zo krachtig zijn.

 

 

 

 

4-the-art-of-innovation

 

 

8. The Art of InnovationTom Kelley
Tom Kelley, de algemeen directeur van het wereldberoemde designbureau IDEO, beschrijft in dit boek waarom ‘human-centered design’ essentieel is wanneer je wilt innoveren. Lezen hoe IDEO werkt, leert je (onder andere) de waarde van observatie, empathie, razendsnel ‘prototypen’ en het vestigen van de juiste cultuur voor innovatie.

 

 

 

10-positive-deviance

 

9. The Power of Positive DevianceRichard Pascale & Jerry en Monique Sternin
‘Positive Deviance’, de methode van systematisch zoeken naar de positieve uitzonderingen, is even eenvoudig als briljant. Staar je niet blind op het probleem, maar kijk wat je kunt leren van de uitzonderingen. Juist die paar afwijkende gevallen bevatten vaak de oplossing voor het probleem. Aan de hand van het fantastische verhaal van Jerry en Monique Sternin wordt in The Power of Positive Deviance uitgelegd hoe de methode werkt. Het boek bevat een aantal bijzonder inspirerende case studies.

 

 

 

 

8-biomimicry10. Biomimicry; innovation inspired by natureJanine Benyus
Waarom zelf het wiel opnieuw uitvinden als moeder natuur al 3,8 miljard jaar ‘research & development’ achter de rug heeft? Benyus laat zien dat planten en dieren voor vrijwel alles al een ingenieuze oplossing hebben ontwikkeld. Ze pleit er dan ook voor om, bij het oplossen van problemen, te spieken bij de natuur. Je vindt immers nergens duurzamere methodes…

 

 

 

 

 

 

Het lezen van elk van deze boeken zal je waardevolle inzichten en strategieën opleveren die je kunt inzetten om jezelf creatiever te maken en je organisatie innovatiever.

 

 

Wat is het beste boek over creativiteit of innovatie dat jij hebt gelezen? Laat het me weten in de reacties hieronder. Ik ben erg benieuwd.

Leuk artikel?
Als je dit artikel met plezier hebt gelezen, vergeet dan niet het met je netwerk te delen. Tweet, Like of Share en laat ook de mensen in je netwerk hun voordeel doen met dit artikel.

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

visueel-denkennachtmerrie concurrent