Innoveren of verzuipen – 6 redenen waarom innovatie noodzakelijk is

“Met ons bedrijf gaat het fantastisch! We doen het geweldig en we hebben op dit moment geen enkele behoefte aan innovatie. Waarom zouden we veranderen als het ons zo ontzettend voor de wind gaat?”

Een valide vraag. Waarom zou je nieuwe ideeën ontwikkelen en implementeren, als je al druk genoeg bent met het uitvoeren van je oude plannen? Waarom zou je risico lopen met iets nieuws, als de huidige aanpak prima werkt?

Je kunt veel argumenten vinden om niet te innoveren. “We zijn te druk.” “Het is niet het juiste moment.” “We zitten midden in een grote reorganisatie.” “We hebben het niet nodig, de zaken gaan goed” “We moeten eerst wat deadlines afronden.” “We hebben de mankracht niet.” “We hebben geen tijd, onze agenda’s zitten overvol.” etc.

Hoe veel argumenten je ook bedenkt, de feiten blijven hetzelfde. Of JIJ nu verandert of niet, de hele wereld om je heen zal uiteindelijk veranderen. Of je het nu leuk vindt of niet. De grote vraag hierbij is: ben je bereid om een (voor)sprong te nemen in het onbekende. Of ben je een dinosaurus-organisatie die lijdzaam zijn noodlot afwacht…

Elke organisatie kan innoveren. Innovatie draait niet alleen om coole gadgets, werken met de laatste technologie of een peperdure R&D afdeling. Bovenal gaat het om experimenteren, leren en het uitproberen van nieuwe ideeën, om zo meerwaarde te creëren voor je klanten, werknemers en organisatie.

Om je voor eens en voor altijd te overtuigen, heb ik 6 redenen op een rijtje gezet waarom innovatie noodzakelijk is voor elke organisatie (en dus ook voor die van jou).

Je zult je altijd moeten blijven onderscheiden
Uiteraard zijn er trouwe klanten en deze zullen er ook altijd blijven. Klanten die weten dat jij goede producten levert en die daarom bij jou kopen. Toch zie je ook een andere tendens waarbij de consument steeds minder merk-loyaal is. Klanten zijn niet alleen erg prijsgevoelig, ze hebben ook steeds hogere verwachtingen. Om voor klanten aantrekkelijk te blijven, zul je daarom moeten blijven opvallen. Bedrijven die een toekomst willen hebben, moeten laten zien dat ze flexibel zijn. Ze moeten meedenken en met creatieve ideeën komen om de klant te verrassen. Je ontwikkelt nieuwe producten en diensten tenslotte niet voor jezelf, maar voor je klanten.

Als jij niet innoveert dan doet een ander het
Naast de voor-de-hand-liggende bedreigingen (je  directe concurrenten) zijn er ook nog andere gevaren die sluimeren in de achtergrond. Tegenwoordig kan een middelbare scholier met toegang tot een computer, in de garage van zijn ouders, binnen de kortste keren een startup in elkaar zetten die dezelfde producten/diensten aanbiedt als jij, voor een fractie van de prijs.

Dankzij het internet is kennis toegankelijk voor iedereen. De kosten voor het starten van een bedrijf zijn verwaarloosbaar. Het enige wat je nodig hebt, is een goed idee en de juiste ‘mindset’ om dit idee tot een zakelijk succes te maken. 

Zorg dat je niet (negatief) verrast wordt. Innoveer, voordat je voorbij wordt geïnnoveerd door een puistige puber.   

Stilstand is achteruitgang
Er is geen vooruitgang zonder verandering. We opereren in Darwiniaanse tijden; wie zich niet aanpast legt het loodje. Alles zo houden zoals het was werkt… totdat het niet meer werkt. Nu de wereld sneller verandert dan ooit, is het misschien niet de slimste strategie om alles bij het oude te houden en in je comfort zone te blijven.

Hoe goed je product of dienst ook is, je werkt niet in een vacuüm. De traditionele manieren van werken zullen de oude resultaten opleveren zolang er niets verandert. En zolang niemand de regels van het spel verandert.

Wees niet conservatief. Heb visie en wees de Elon Musk van jouw markt.

De wereld verandert
Duurzaamheid, peer to peer economie, energieopslag, robotica, domotica, nanotechnologie, cloud computing, zelfsturende auto’s (en andere voertuigen), circulaire economie, automatisering, virtuele en augmented reality, big data, drones, het Internet der dingen, 3D printers. etc.

Er gebeuren op dit moment veel interessante dingen en de mogelijkheden lijken eindeloos. Deze aankomende ontwikkelingen zullen flink wat golven veroorzaken in jouw markt. De wereld verandert en jouw klanten veranderen mee. Je zult daarom nu alvast een paar moeilijke beslissingen moeten nemen.

Zorg voor een aansprekende visie, een heldere innovatiestrategie en benut de trends die in jouw voordeel kunnen werken.

Klanten passen zich aan en markten verdwijnen
Koop je nog weleens cd’s? Gebruik je nog weleens een faxmachine? En stuur je mensen nog weleens een brief via de post? Waarschijnlijk niet.

Dingen veranderen, en mensen veranderen mee. Het koesteren van tradities is belangrijk en waardevol, maar koppigheid kan ook gevaarlijk zijn in een zakelijke context.

Trap niet in de valkuil om in gang gezette trends te bevechten. Je zult het uiteindelijk toch verliezen. Slimme o
ndernemers en managers omarmen ontwikkelingen en vinden manieren om het in hun voordeel te laten werken. 

Innovatieve bedrijven trekken innovatieve mensen aan
Als laatste punt, maar daarom niet minder belangrijk: mensen. Innovatieve mensen werken graag bij innovatieve bedrijven. Een ‘self-fulfilling prophecy’. Talentvolle mensen willen graag worden uitgedaagd. Ze willen geen 9 tot 5 baan bij een conservatief, middelmatig bedrijf. Ze willen revolutionaire producten en diensten ontwikkelen die echt het verschil maken. Het mooiste van dit allemaal; ze zijn bereid om hier keihard voor te werken als je ze de kans geeft.

Huur innovators in en je zult veel leren als organisatie. Wordt een innovatieve organisatie en talenten zullen je smeken om ze aan te nemen.

 

Meer weten?
Benieuwd hoe je jouw medewerkers verandert in onstopbare innovators? Kijk eens naar onze Leergang Innovatie of neem contact met ons op via hello@hatrabbits.com of via 010 307 05 34. We helpen je graag met jouw innovatievraagstukken.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

nachtmerrie concurrentnudging