Zo kun je effectiever innoveren!

Wanneer je naar de meest innovatieve organisaties kijkt, dan zul je zien dat ze één ding met elkaar gemeen hebben. Ze zijn zo goed in innoveren omdat ze gefocust zijn.

Weet waar je naartoe wil (en waarom)

Begin altijd met het einde in gedachte. Innovatieve leiders hebben een visie. Ze zijn ambitieus en weten waar ze naartoe willen. Ze hebben nagedacht over wat ze willen bereiken, en hoe ze daar komen. Maar het belangrijkst; ze weten WAAROM ze het willen.

Waarom wil je innoveren? Wat wil je uit je innovatie halen? Naar welke resultaten ben je op zoek? Wanneer is het succesvol? Waar sta je nu? Waar wil je naartoe? En welke stappen zijn hiervoor nodig?

Focus je op het gewenste eindresultaat.

 

Maak het behapbaar

We zien regelmatig dat organisaties allerlei uitdagingen tegelijkertijd willen oplossen, onder het mom van ‘ambitieuze doelen stellen’ en ‘de lat hoog leggen’. Dit is natuurlijk onzin. Focus je op één uitdaging tegelijk. Zorg ervoor dat je eerst succes boekt, of dat je ontdekt dat je ergens beter mee kunt stoppen, voordat je aan een nieuwe uitdaging begint.

Is er een specifieke uitdaging die je op wilt lossen? Een nieuwe technologie die je toe wilt passen voor jouw bedrijf? Of een idee dat je wilt uitbouwen tot een succesvol bedrijf? Ben je een klant-knelpunt tegen het lijf gelopen dat je wilt oplossen? Of ben je simpelweg op zoek naar manieren om te innoveren om nieuwe klanten te vinden, je markt te vergroten of betere producten aan te bieden voor je bestaande klanten?

Focus op één uitdaging tegelijk, en werk stapje-voor-stapje.

 

Bescherm je ideeën

Als je aan het innoveren bent, is het belangrijk om vertrouwen te hebben in je ideeën. Wanneer je iets volledig nieuws aan het ontwikkelen bent, zul je mensen tegenkomen die iets van jouw idee vinden. Er zullen mensen zijn die het een stom idee of een slecht plan vinden. Ook zullen er collega’s, klanten en partners zijn die met allerlei suggesties komen over hoe jij jouw innovatie kunt verbeteren.

Wees verstandig. Luister naar wat mensen zeggen, maar voel je niet bezwaard om er niets mee te doen. Soms is het gewoon beter om de meningen van anderen te negeren en te doen wat goed voelt. Bij HatRabbits geloven we dat je inzichten en ideeën bij een grote groep moet ophalen maar dat je het uiteindelijke idee met een klein clubje moet uitwerken. De Engelsen hebben niet voor niets de uitspraak ‘a camel is a horse designed by a committee.’

Focus op je gevoel en vertrouw je intuïtie.

 

Ken je prioriteiten

Innovatieve ideeën zijn vaak lastig direct uit te voeren. Het vereist meestal veel werk (en hulp van anderen) om de nieuwe situatie te realiseren. Daarom moet je als innovator stakeholders overtuigen, vrienden maken en vechten voor het idee. Wees je ervan bewust dat je als vernieuwer op weerstand zult stuiten.

Er zullen mensen zijn die je idee stom vinden en er zijn altijd mensen die je vertellen dat het niet kan. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan en vecht voor je idee. Houd echter wel altijd je prioriteiten in de gaten. Soms is het beter om op onbelangrijke zaken een compromis te sluiten als je hiermee het hele project verder brengt. Maak niet overal een gevecht van, maar wees wel bereid om tot het uiterste gaat als het nodig is.

Focus je energie op het vinden van ambassadeurs (en vermijd ‘ja-maar’ types).

 

Focus op de kern

Steve Jobs gaf ooit een simpel maar krachtig advies aan Mark Parker, de CEO van Nike;
Get rid of the crappy stuff and focus on the good stuff.”

Soms zijn we zo bezig met het verreiken van het oorspronkelijke idee, dat we voorbijschieten aan ons doel. Het toevoegen van nieuwe features wordt dan een doel op zich en we verliezen de noodzaak uit het oog. In de startup-wereld hebben ze hier een mooie term voor: “Featuritis”.

Blijf altijd gefocust op de essentie van je innovatie. Probeer het onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Blijf altijd zoeken naar de toegevoegde waarde. Wat is echt belangrijk?

Focus op het goede. Ga door met wat werkt en stop met datgene dat niet werkt.

 

Wees bereid te stoppen

Er schuilt een enorm gevaar in originele ideeën. Ze stelen je tijd (en hart) en leiden je af van het grotere geheel. Ze maken je blind voor het feit dat jouw innovatie eigenlijk een mislukking is. Misschien lost jouw idee wel helemaal geen probleem op, of is het probleem wel helemaal niet zo relevant als jij denkt. Of misschien past de innovatie wel helemaal niet bij de langetermijndoelen van jouw organisatie.

Laat je niet te snel verleiden door een creatief idee. Probeer ook altijd op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Bedenk altijd zoveel mogelijk ideeën. De kans is namelijk groot dat wanneer je langer over jouw uitdaging nadenkt, je tot nog mooiere, betere, leukere en effectievere ideeën komt.

Wees ook altijd bereid om te stoppen met een idee wanneer je merkt dat het écht niet werkt. Blijf kritisch. Als klanten niet geïnteresseerd zijn in de oplossing, het technisch niet haalbaar is, of het idee simpelweg niet past bij je bedrijf, wees dan realistisch en zet er een punt achter.

Focus op het resultaat en blijf kritisch.

 

Wanneer je deze tips ter harte neemt en je focus weet te behouden, zal innoveren lang niet zo ingewikkeld blijken als het aanvankelijk leek.

Meer weten over het innovatieproces? Stuur me een mailtje of bel ons voor een afspraak. We denken graag onder het genot van een kopje koffie met je mee over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

When developing a new product, figure out how it will be used (vragen, observeren en ervaren