Ongemakkelijk! Hoe gênante verhalen je team creatiever maken
We maken helaas allemaal wel eens een gênante situatie mee. Een situatie die zo beschamend is dat we deze het liefst zo snel mogelijk vergeten. Toch kun je deze ervaringen beter koesteren. Juist de meest gênante situaties kunnen namelijk je team creatiever maken. Door samen te lachen om pijnlijke situaties maak je het een stuk makkelijker om creatieve oplossingen te bedenken.
Het belang van kwantiteit
Een van de belangrijkste dingen om naar te streven in een brainstormsessie is kwantiteit; bedenk altijd zoveel mogelijk ideeën. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe groter immers de kans dat er een briljante oplossing tussen zit. Zorg dus dat deelnemers alle ideeën delen die in hun hoofd opkomen.
Helaas vinden veel mensen het doodeng om al hun ideeën te delen. Ze zijn bang dat ze iets verkeerds zeggen en dat ze zichzelf voor schut zetten. Dat is problematisch, want als mensen zichzelf censureren en ideeën achterhouden loop je misschien een briljant inzicht mis!
IJsbrekers
IJsbrekers kunnen nuttig zijn om deze terughoudendheid te doorbreken. Maar welke ijsbreker je kiest maakt nogal uit. Soms wordt bij de start van een brainstorm aan deelnemers gevraagd waar ze trots op zijn. Het is verleidelijk om positief te beginnen en elke deelnemer te vragen naar een recent succes. Toch kleeft hier een risico aan. Als je mensen successen laat delen lok je namelijk uit dat ze gaan opscheppen. Mensen willen niet voor elkaar onder doen en voor je het weet zijn mensen tegen elkaar aan het opbieden met stoere verhalen. Het resultaat is dat deelnemers na deze oefening nóg banger zijn om af te gaan voor de groep (waarvan ze net gehoord hebben hoe indrukwekkend iedereen is).
Wil je de deelnemers in je team creatiever maken, dan is het slimmer om met een ander soort ijsbreker te starten; start met het delen van gênante verhalen.
Omarm schaamte
Onderzoek wijst uit dat deelnemers aan een brainstormsessie meer creatieve ideeën bedenken, als ze eerst een gênante anekdote hebben verteld. De hypothese van de onderzoekers is dat dit komt omdat het delen van gênante verhalen de zorgen wegneemt om jezelf later in de sessie voor schut te zetten. Na het delen van een gênant verhaal is er nauwelijks nog een drempel om een ‘gek’ idee te delen. Hoe erg kun je tenslotte nog voor paal staan door een idee, als je net je meest gênante ervaring met de groep hebt gedeeld?
Het zal wat onwennig starten, maar als iemand eenmaal het voortouw neemt, komt een groep al snel los. Als niemand durft te beginnen, neem dan je verantwoordelijkheid als facilitator en start zelf met een anekdote waarvan je het schaamrood op de kaken krijgt.
Meer betrokkenheid
Een extra voordeel van deze oefening is dat het ervoor zorgt dat alle deelnemers vanaf het begin aangehaakt zijn. Als iemand een gebeurtenis deelt waar hij of zij zich voor schaamt, dan zullen mensen maar al te graag willen luisteren. Andere deelnemers zullen geneigd zijn om de spreker zijn of haar verhaal af te laten maken. Een gênant verhaal is immers zelden saai.
Enkele tips
Met deze simpele strategie kan er veel succes worden geboekt. Het is daarbij wel belangrijk dat je de oefening goed begeleidt. Enkele tips voor de facilitator:
- Daag deelnemers direct bij de start van de sessie uit om gênante verhalen te delen. Leg uit dat deze anekdotes volledig los staan van het onderwerp dat centraal staat in de sessie.
- Zorg dat je voldoende tijd hebt. Deze oefening past het beste bij een sessie met een relatief klein aantal deelnemers. Heb je een grotere groep, overweeg dan de groep te splitsen. Houdt er rekening mee dat het delen van lachwekkende verhalen en tenenkrommende anekdotes relatief veel tijd kost. Heb je maar een uurtje voor je sessie? Dan verlies je met deze ijsbreker waarschijnlijk teveel tijd.
- Bied deelnemers de ruimte om hun verhaal te vertellen. Je kunt hen aanmoedigen door enthousiast te reageren op de verhalen en ook eigen situaties te delen.
- Zorg voor een veilige omgeving. Spreek duidelijk af dat de verhalen die worden gedeeld binnen de groep blijven.
- Maak lol! Er mag gelachen worden.
Meer weten over manieren om je team creatiever te maken?
Stuur me een berichtje op rene@hatrabbits.com en ik denk graag met je mee.
HatRabbits ontwikkelt creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen en biedt trainingen aan op het gebied van creativiteit en innovatie. Bijvoorbeeld de training ‘Effectief Online Brainstormen’, waarin deelnemers leren hoe je deelnemers aan jouw digitale brainstorm stimuleert om de meest originele oplossingen te bedenken.