Eerste hulp bij innovatie – zo start je een innovatietraject 


5 punten die je helpen bij het scherpstellen van je innovatiedoel.

Je kunt als organisatie niet meer om innovatie heen. Iedereen is ermee bezig, dus jij wilt (én moet) er ook iets mee. Maar bij het starten van een innovatietraject komt er een hoop op je af. Hoe zorg je ervoor dat je alles uit je innovatieproces haalt? En waar begin je mee?

Om je heen duikt de ene na de andere innovatie op, concurrenten komen steeds met iets nieuws en consumenten steken hun wensen niet onder stoelen of banken. Als organisatie wil je begrijpelijkerwijs niet achterblijven en je bent dan ook klaar om een duik te nemen in de wereld van innovatie. De wil om te innoveren is er. Dat juichen wij natuurlijk toe, maar pas op dat je wel innoveert vanuit de juiste intentie. “Onze concurrenten doen van alles met technologie, dus wij willen dat ook” klinkt vooruitstrevend, maar kan tegelijkertijd een grote valkuil zijn. Iets dat voor je concurrent werkt, hoeft niet per definitie een goede keus te zijn voor jou. Bovendien is technologie een middel om je doelen te bereiken, en geen doel op zich. Ga daarom eerst op zoek naar jouw innovatiedoel, voordat je een innovatietraject start. Zo kun je kiezen welk soort innovatie het beste past bij wat jij wilt bereiken.

Om de zoektocht naar jouw innovatiedoel zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we 5 punten voor je op een rijtje gezet om eens goed over na te denken:

  1. De concurrentie

Concurrentie dwingt organisaties vaak om te innoveren. En het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat er speelt in je branche. Door de innovaties in jouw vakgebied te bestuderen weet je waar de concurrentie mee bezig is. En belangrijker nog; je weet hoe jij het nog beter kunt doen. Het is goed om de concurrentie te gebruiken als motivatie, maar laat je concurrenten niet de enige reden zijn om te innoveren. Concurrentie-gedreven innovatie levert je wellicht een nieuw product op, maar succes is zeker niet gegarandeerd. Om te weten waar je je innovatie-inspanningen het beste op kunt richten, zul je meer inzichten moeten verzamelen.

  1. De basis

Een echt goede innovatie past bij de kern van jouw organisatie. Kijk eens goed naar je visie, je missie en je kernwaardes. Wat zijn je doelen en dromen? Wat wil je als organisatie bereiken? Door de innovatie dicht bij jezelf te houden ontwikkel je niet enkel iets nieuws, maar zorg je dat het je organisatie versterkt. Een win-win situatie, wie wil dat nou niet?!

  1. De onderwerpen

Er zijn genoeg dingen te bedenken waarop je kunt innoveren. Wil je problemen oplossen, zaken verbeteren of kansen benutten? Om het makkelijk te maken hebben we een tijdje terug 20 van deze onderwerpen voor je verzameld in dit blogartikel: https://hatrabbits.com/20-onderwerpen-voor-een-creatieve-sessie/. Lees ze nog eens na en kijk welke onderwerpen zich bij jouw organisatie lenen voor een innovatietraject.

  1. De doelgroep

Ga je een innovatie ontwikkelen voor intern gebruik, voor je klanten of voor fans van het Songfestival? Kortom, wie is je doelgroep? Definieer deze groep zo specifiek mogelijk. Waar hechten ze waarde aan en wat zijn hun behoeften? Ga met ze in gesprek en betrek ze bij het innovatieproces. Ze zullen je niet alleen aan belangrijke informatie helpen, maar hebben vaak ook nog hele goede ideeën. Door hen te betrekken zorg je voor draagvlak, hetgeen de kans dat jouw innovatie straks wordt omarmd flink vergroot.

  1. De mate van vernieuwing 

Met hoeveel impact wil je vernieuwen? Ga je voor incrementele innovatie, oftewel een verbetering van je huidige product of dienst? Dit type innovatie is relatief goedkoop, het effect is redelijk te voorspellen en de kans op adoptie is groot. Of wil je de markt opschudden en ga je voor een compleet nieuw product of dienst door te kiezen voor disruptieve (radicale) innovatie? Radicale innovatie kan je een flink voordeel opleveren ten opzichte van je concurrenten, maar je kunt het effect moeilijker voorspellen. Weeg beide opties zorgvuldig af en maak een keuze voor je start met je innovatietraject.

En nu?

Je hebt nu de nodige informatie verzameld en goed nagedacht over jouw innovatiedoel. Misschien bevestigt het je in de overtuiging die je al had vóór het lezen van deze blog. Het is ook mogelijk dat je een compleet andere invalshoek hebt gevonden. We kunnen je geruststellen, beide inzichten zijn perfect voor het selecteren van het juiste innovatie-type! En deze soorten innovatie, daar vertel ik je binnenkort alles over!

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Observeren - gebruikersonderzoektrendonderzoek met behulp van een evidence wall