De Evidence Wall – Wat je van detectives kunt leren over trendonderzoek

Waarom een Evidence Wall onmisbaar is voor trendonderzoek

Enige tijd geleden schreef ik een artikel over trendwatching waarin ik je vertelde wat trendonderzoek is en hoe het kan helpen bij het ontwikkelen van toekomstbestendige innovaties. In dit artikel ga ik hier iets dieper op in en vertel ik je over een van mijn lievelingstechnieken: de Evidence Wall.

Misschien komt mijn enthousiasme voor deze techniek voort uit mijn interesse voor misdaadverhalen of is het een indicatie dat ik stiekem droom van een baan als rechercheur binnen een coldcase team. Wie zal het zeggen. Waar het in ieder geval met zekerheid aan te linken is, is mijn liefde voor het doen van trendonderzoek.

Zoals ik in mijn vorige artikel beschreef, is trendonderzoek het verkennen van de toekomst door veranderingen te signaleren. Een Evidence Wall helpt hierbij, doordat het zorgt voor een visueel overzicht. Hierdoor zul je veranderingen en verschuivingen beter kunnen plaatsen. Een Evidence Wall maakt het gemakkelijk om de juiste informatie te selecteren, te clusteren en te analyseren en vervolgens een (letterlijke of figuurlijke) rode draad te trekken tussen dat wat met elkaar in verbinding staat. Het helpt je, zoals de naam al doet vermoeden, met het vinden van het bewijs dat je nodig hebt om het beste uit je innovatie te halen. Dus, ben je klaar voor wat detectivewerk?

Speuren naar signalen

Waar een moord niet opgelost kan worden zonder sporen, kan een trend niet gespot worden zonder signalen. Voor we dus van start kunnen met het maken van de Evidence Wall en het spotten van trends, moeten we eerst op zoek naar signalen. Doe desk– en fieldresearch, lees kranten, praat met mensen en kijk om je heen. Verzamel alles wat je opvalt. Je weet maar nooit, misschien is het wel bewijs! Vraag aan je collega’s of ze met je mee willen speuren. Hoe meer ogen hoe beter (en leuker). Zo voorkom je dat iets over het hoofd wordt gezien.

Selecteer wat relevant is

Na het speurwerk is het tijd om te selecteren. Begin met het uitspreiden van al je gevonden signalen. Denk als Sherlock Holmes en maak een grove selectie van de meest relevante signalen. Irrelevante sporen kunnen je namelijk de verkeerde richting op sturen, en je wilt die dader, of in dit geval de juiste trends voor jouw toekomstbestendige innovatie, in het vizier krijgen. Help jezelf dit selectieproces objectief en kritisch aan te pakken door antwoord te geven op vragen als “Is het signaal innovatief?”, “Creëert het signaal impact?” of “Heeft het signaal een betrouwbare bron?”. Durf keuzes te maken, want voor de volgende (en leukste) stap heb je echt alleen de meest inspirerende signalen nodig. Maar gooi de niet-gebruikte signalen nooit weg! Ze zijn misschien niet interessant in deze case, maar wie weet helpen ze je een toekomstige op te lossen.

Verbind je bewijs

Zet je deerstalker maar op, want het is tijd voor het échte werk; De Evidence Wall! Verzamel al het gevonden bewijs en hang het aan de muur. Kies bij voorkeur een plek waar de signalen een tijdje kunnen blijven hangen en waar collega’s hun gedachten en (nieuwe) signalen gemakkelijk kunnen toevoegen. Noteer per signaal wat het is, waar het is gesignaleerd en wat de belangrijkste bron is. Laat je aannames los en kijk met een frisse blik naar de informatie, maak combinaties en clusters, plak post-its met hierop je gedachten en de verbanden die je ziet. Voeg waar nodig informatie toe en schuif met informatie tot je voelt dat je een goed overzicht hebt.

Doe een paar stappen terug en kijk naar het visuele overzicht dat je hebt gecreëerd. Nu is het tijd voor die rode draad! Breng patronen in kaart door verbindingen te leggen. Wat hebben deze signalen met elkaar gemeen? Opeens zie je wat de hele tijd al voor je neus hing. Met het bewijs dat je hebt verzameld, heb je de basis gelegd voor een succesvol innovatieproject. Een goede trendanalyse is naar mijn mening dan ook niet compleet zonder een Evidence Wall. It’s elementary, my dear.

 

Op zoek naar meer aanwijzingen?

Heb je vragen over trendonderzoek of wil je weten hoe een Evidence Wall jouw innovatie een stap verder kan brengen? Bel ons of stuur me een e-mail. Ik vertel je graag alles over de mogelijkheden.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Define your innovation goal - zo start je een innovatietrajectSlapend creatieve oplossingen bedenken