Inzichten ordenen: zo houd je het overzicht na grondig onderzoek

Help! Een overdaad aan inzichten

Als je goed onderzoek doet, zul je waarschijnlijk een hele bulk aan inzichten opdoen. Het verzamelen van veel nieuwe inzichten is goed, maar het kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke inzichten zijn belangrijk en waar ‘moet je iets mee’? In dit artikel leg ik je uit hoe je inzichten kunt ordenen, zodat je weer overzicht krijgt.

Neem elk inzicht serieus

Allereerst is het belangrijk dat je niet te snel ‘onbelangrijke’ inzichten naast je neerlegt. Dwing jezelf om alle inzichten op te schrijven (bij voorkeur op post-its), zelfs als een inzicht op het eerste gezicht niet zo belangrijk lijkt. Door alles op te schrijven en aan de muur te hangen zul je verbanden gaan zien. En als je eenmaal verbanden ziet, blijken ‘kleine’ en ‘onbelangrijke’ inzichten soms toch heel waardevol.

Overzicht door clusteren

Net zoals je ideeën clustert, kun je ook je inzichten clusteren. Als je al je inzichten groepeert, zul je snel genoeg verbanden gaan zien. Clusteren kun je op kantoor doen, maar net zo makkelijk online. Op kantoor heb je post-its en pennen nodig. Digitaal kun je het (gratis) programma Miro gebruiken. Dit is een soort digitale whiteboard, waarin je post-its kunt plakken en verslepen.

Je kunt volgens de volgende stappen je inzichten ordenen:

  1. Schrijf alles op
    Zoals ik al eerder benoemde, het is belangrijk dat je niet te snel ‘onbelangrijke’ inzichten naast je neerlegt. Zorg ervoor dat je alle inzichten op een post-it schrijft, voordat je überhaupt verbanden maakt en conclusies trekt.
  2. Plakken maar!
    Als je alle inzichten op post-its hebt geschreven, is het tijd om de eerste post-it aan de muur te hangen. Bekijk al je inzichten en hang alle post-its die erbij passen onder je eerste post-it. Pak een volgende post-it van de overgebleven stapel en herhaal dit proces totdat er geen inzichten meer op tafel liggen. Als het goed is heb je nu 3 tot 10 ‘clusters’ met inzichten aan de muur hangen.
  3. Prioriteren
    Als je alle inzichten hebt opgehangen, is het belangrijk om je inzichten te prioriteren. Vraag je bij elk cluster af hoe belangrijk deze groep inzichten is voor het oplossen van jouw probleem. Waarschijnlijk zullen grote clusters belangrijker zijn dan een miezerig clustertje met twee post-its, aangezien de grote clusters aangeven dat een inzicht in meerdere vormen is teruggekomen in je onderzoek.
  4. Omschrijven
    Als laatste stap omschrijf je elk cluster met inzichten. Je geeft het cluster een titel en een korte omschrijving, waarin je het grotere inzicht beschrijft. Dit helpt je om de belangrijke inzichten te concretiseren.

Een voorbeeld uit de praktijk

Begin dit jaar begonnen we aan een project rondom endometriose. Endometriose is een chronische ziekte waaraan maar liefst 1 op de 10 vrouwen lijdt. Toch is de aandoening verrassend onbekend, zowel bij vrouwen als bij huisartsen. Bij een vrouw met endometriose groeit weefsel (dat lijkt op baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder. Dit zorgt voor diverse klachten en kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van de betreffende vrouw. Tijdens mijn deskresearch kwam ik erachter dat het gemiddeld 7 tot 8 jaar duurt voordat endometriose wordt gediagnosticeerd. Jaren waarin de groei van het weefsel had kunnen worden geremd en waarin de pijn had kunnen worden bestreden. Ik wilde deze diagnosetijd dan ook maar wat graag verkorten. Mijn missie werd om alle vrouwen met endometrioseklachten te helpen. Hierom besloot ik om mij te focussen op vrouwen in hun vruchtbare levensfase.

Tijdens het clusteren van mijn inzichten kwam ik erachter dat ik een belangrijk inzicht over het hoofd had gezien. Uit mijn interviews met endometriose-patiënten bleek dat de eerste endometrioseklachten gemiddeld beginnen als de vrouw 14,5 jaar oud is. Alle respondenten dachten bij het begin van de endometrioseklachten, dat deze klachten normaal waren en dat het ‘erbij hoorde’. Uit mijn onderzoek bleek verder dat de eerste endometrioseklachten vaak binnen 2 jaar na de eerste menstruatie beginnen. Op basis hiervan besloten we ons te focussen op jonge vrouwen van 12 tot 16 jaar.

Toen ik alle inzichten had geclusterd, kwam ik dus tot het belangrijke inzicht dat we ons op jonge vrouwen moesten focussen. Het is belangrijk dat jonge vrouwen met endometriose-gerelateerde klachten inzien dat deze klachten niet normaal zijn. Jonge vrouwen met klachten krijgen nu vaak van hun moeder of een huisarts te horen: “Het hoort erbij.” Jonge meisjes voor wie alles nieuw is nemen dit aan en accepteren bij hevige pijn en bijbehorend ziekteverzuim als een gegeven. Voor zover zij weten ‘hoort’ het er immers bij.

Met de nieuwe focus hebben we onze ontwerpvraag bijgesteld en zijn we gaan werken aan een oplossing die jonge vrouwen helpt om ongewone menstruatieklachten te herkennen. Als meisjes endometriose-symptomen vroegtijdig herkennen, kan de diagnosetijd immers flink worden verkort. Door mijn inzichten te ordenen werd duidelijk dat onze oorspronkelijke focus verkeerd was. Een inzicht dat ik zonder het clusteren wellicht over het hoofd had gezien.

In het kort

Als je overzicht wilt krijgen bij een grote hoeveelheid aan inzichten, is het belangrijk om niet te vroeg te oordelen over de verschillende inzichten die je hebt gevonden. Noteer alle inzichten, groot én klein, en hang ze aan de muur. Groepeer de inzichten in thema’s en schrijf er per cluster het overkoepelende inzicht boven. Als een ware Sherlock Holmes creëer je zo een duidelijk overzicht waar alle puzzelstukjes op hun plaats vallen. Je hebt nu een overzicht waaruit je kunt opmaken wat nu écht belangrijk is.

Heb je toch liever wat ondersteuning? Neem contact met ons op via hello@hatrabbits.com. We vertellen je graag hoe we je zouden kunnen helpen.

 

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Het Cobra Effect: hoe beloningen tot ongewenste resultaten kunnen leiden - The Cora Effect: How incentives can backfireMet keuzearchitectuur mensen helpen de juiste keuze te maken - How to help people make the right decision by using choice architecture