Slimmer desk research: zo google je als een innovator

Als je een oplossing wilt ontwikkelen voor een complex probleem ontkom je niet aan desk research. Voor je een oplossing kunt bedenken zul je immers het probleem eerst goed moeten doorgronden. Maar hoe zorg je dat je tussen meer dan een miljard websites de informatie vindt die je nodig hebt? Met ‘search operators’ doe jij straks slimmer desk research en vind je precies wat je zoekt.

Goed onderzoek is de basis

Goed onderzoek is de basis van elke goede oplossing. Je kunt complexe problemen niet oplossen zonder een goed begrip van de situatie die je probeert te verbeteren.

Bij het in kaart brengen van de probleemsituatie doorloop je idealiter verschillende stappen: interviewen, observeren, zelf ervaren en bureauonderzoek. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde overigens.

1. Interviewen

Om een goed beeld te krijgen van de situatie zul je met verschillende mensen moeten praten. Denk hierbij aan experts en direct betrokkenen, maar ook aan andere belanghebbenden. Wat kun je van hen leren over het probleem, de oorzaken van het probleem en mogelijke aanknopingspunten voor een oplossing?

2. Observeren

Naast vragen stellen is het ontzettend belangrijk om ter plekke te gaan kijken wat er speelt. Door ergens zelf rond te neuzen zul je inzichten opdoen die je niet uit een gesprek zou halen. Wat voor jou een eyeopener is zal een direct betrokkene soms niet eens de moeite van het noemen waard vinden.

 3. Ervaren

Waar mogelijk doe je er goed aan om zelf te ervaren wat je doelgroep ervaart. Doorloop de ‘klantreis’ om tot nieuwe inzichten te komen. Waar loop je tegenaan in de context van het probleem? Het zal je verbazen wat je kunt ontdekken door je te verplaatsen in de mensen die direct met het probleem te maken hebben.

 4. Desk research

Tot slot mag ook desk research niet ontbreken. In boeken en rapporten, maar zeker ook online, is een schat aan waardevolle informatie te vinden. Wat kun je allemaal achterhalen vanachter je bureau? Wat kun je vinden over het probleem en de oorzaken? Welke positieve uitzonderingen zijn er? (Zijn er ook plekken waar dit probleem zich helemaal niet voordoet? En hoe komt dit?) Hoe pakt men vergelijkbare problemen aan in andere landen, regio’s of vakgebieden? Welke oplossingen zijn al geprobeerd? En wat leverde dit op?

Desk research is enorm belangrijk om in korte tijd een enorme hoeveelheid informatie en inzichten te verzamelen. En het lijkt ontzettend eenvoudig. Maar schijn bedriegt. Als je simpelweg wat ‘logische’ zoektermen in je zoekbalk typt zul je veel interessante informatie missen. Om echt nuttige inzichten te vinden zul je slimmer desk research moeten doen.

Het probleem met desk research

Het grote probleem met zoeken op internet is dat er online simpelweg te veel data is te vinden. Veel mensen verzuipen dus al snel in de stroom (veelal irrelevante) informatie. Goed zoeken is een kunst die zelfs in deze digitale tijd maar weinigen beheersen.

Hoe zorg je dat je niet eerst door een woud van onbruikbare informatie moet waden om te komen tot informatie waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Door slimmer te zoeken! Door in je desk research gebruik te maken van ‘search operators’ kun je veel gerichter zoeken.

Search operators

Search operators zijn geavanceerde zoekcommando’s. Het zijn simpele formules waarmee je de resultaten van je zoekopdracht kunt filteren. Met de juiste search operators filter je preventief alle informatie eruit die voor jou niet relevant is. Zo krijg je preciezere zoekresultaten en vind je sneller wat je zoekt.

Hieronder heb ik een aantal van de handigste search operators op een rijtje gezet. Zelf gebruik ik Google om te zoeken, maar onderstaande commando’s kun je ook gebruiken in andere zoekmachines zoals Bing of Yahoo!

De meest nuttige search operators op een rij

Stel, je doet onderzoek naar sterfte onder wilde bijen. Je wilt weten wat de oorzaken zijn van dit probleem en welke oplossingen er al zijn ontwikkeld in binnen- en buitenland. Je zou dan de volgende commando’s kunnen gebruiken om je zoektocht te vergemakkelijken:

Let op! Gebruik geen spaties tussen de operator en het woord dat erbij hoort.

Type bijvoorbeeld: site:hatrabbits.com en niet site: hatrabbits.com.

Search operators: zo doe je slimmer desk research

Combineer voor betere resultaten

Experimenteer met bovenstaande zoekcommando’s. Je zult ervan versteld staan hoe gericht je opeens kunt zoeken. En het mooie? Je kunt verschillende search operators combineren in je zoekopdracht! Zo kun je ontzettend precies zoeken.

Niet schrikken! Als je heel veel search operators achter elkaar gebruikt kun je een captcha krijgen om te ‘bewijzen’ dat je geen robot bent. Niks aan de hand. Gewoon het vakje aanvinken en je kunt weer verder.

Pro-tip: zoek in andere talen

Beperk jezelf bij je desk research niet tot één taal. Sterker nog, je hoeft je zelfs niet te beperken tot de talen die je zelf spreekt!

Gebruik Google Translate (of een ander vertaalprogramma) om je zoektermen te vertalen in een andere taal. Kies hierbij de taal van een regio waar men naar je inschatting totaal andere oplossingen (en inzichten) heeft dan in de regio waar jij je op richt. Vertaal je zoektermen bijvoorbeeld eens naar het Japans. Zoek op de vertaalde zoekterm(en). De buitenlandse websites die je vindt kun je vervolgens eenvoudig vertalen. Google geeft je deze optie direct in de resultaten via het linkje ‘vertaal deze pagina’. De vertaling zal niet perfect zijn, maar over het algemeen is de vertaalde tekst prima te volgen.

Desk research is slechts de eerste stap

Oke, je weet nu hoe je slimmer desk research kunt doen, maar wat doe je met alle informatie die je nu kunt vinden? Bij het oplossen van complexe problemen komt natuurlijk nog veel meer kijken dan gedegen onderzoek naar oorzaken en kansen. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen om een creatieve oplossing te ontwikkelen voor jouw (maatschappelijke) uitdaging? Stuur een mailtje naar hello@hatrabbits.com of bel naar 010-3070534. We denken graag met je mee!

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Freek Zilvold
    Beantwoorden

    Fijn om een overzicht te hebben van de nuttige search operators. Dank.
    Google is slechts een deel van het internet. Probeer eens http://www.info.com. Daar worden verschillende zoekmachines gecombineerd.
    Je kunt ook in de toekomst kijken met je zoekmachine. Probeer eens “De toekomst van brainstormen” of “top * gewoontes in 2022”. (yep, gebruik de wildcard!)
    Tenslotte vind ik Twitter een goede bron voor deskresearch. Zoek de expert, de innovator of influencer op het gebied van jouw onderzoeksvraag.
    Los van het internet kun je het beste eerst solo brainstormen over jouw vraag. Het gaat erom een goede onderzoeksvraag te hebben. Google kan geen antwoord geven als de juiste zoektermen niet worden ingevoerd. Bedenk eens 20 nieuwe ideeën, producten of diensten rondom jouw zoekvraag. Zo krijg je een nieuw perspectief op je zoekvraag en kom je op websites waar je in eerste instantie niet zou komen.
    Happy desk research!

    • René de Ruijter
      Beantwoorden

      Dank voor deze aanvullingen, Freek! En inderdaad, je moet wel eerst weten wat je zoekt voor je op onderzoek uit gaat. Een goede onderzoeksvraag is zeker een must. Anders zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Gedragsverandering stimuleren via de behoefte om ergens bij te horen - How to use ‘the need to belong’ to achieve behavioural changeSociaal bewijs gebruiken om gedrag te beïnvloeden - Using social proof to change behaviour