Prototyping met de Mechanical Turk – een illusie om aannames te toetsen
De Mechanical Turk, of Wizard of Oz, is een type prototype waarmee je een complexe technische oplossing kunt testen voordat je het daadwerkelijk hebt gebouwd. Met behulp van deze prototyping-illusie kun je veel tijd en geld besparen.
Stel je voor dat je een geweldig idee hebt voor een ingewikkelde technische oplossing. Je wilt gebruikers zo snel mogelijk aan de slag laten gaan met je oplossing om erachter te komen hoe ze erop reageren. Er is alleen één probleem: de oplossing bestaat alleen nog maar in je hoofd. Je hebt het wereldschokkende product nog niet echt gebouwd. Het bouwen ervan zal een hoop geld gaan kosten, om nog maar te zwijgen van de tijd die je zult moeten investeren.
Wat doe je? Veel tijd en geld investeren is riskant, want je hebt geen idee hoe mensen op de oplossing zullen reageren. Kloppen je aannames wel? Begrijpen de mensen die ermee moeten werken wat de bedoeling is? Zijn ze überhaupt bereid het product te gebruiken? Het zou zonde zijn als je er pas achter komt dat je product nutteloos is nadat u een fortuin hebt uitgegeven om het te bouwen…
Idealiter wil je de oplossing testen, VOORDAT je het gaat ontwikkelen. Het is tijd voor prototyping.
Hoe belachelijk het ook klinkt, het is niet ongebruikelijk om de doelgroep een product te laten testen vóórdat het bestaat. Als je wilt weten hoe mensen zullen reageren op je oplossing, zul je het gewoon moeten ‘faken’. En voor deze nepperij kun je een ‘Mechanical Turk’ inschakelen…
De Mechanische Turk
Je kunt een zogenaamde Mechanical Turk (of Wizard of Oz) gebruiken om nietsvermoedende gebruikers te laten denken dat ze te maken hebben met een volledig uitontwikkeld product. Je doet alsof je de gebruiker een ingewikkelde technische oplossing toont, terwijl je er ‘achter de schermen’ handmatig voor zorgt dat alles werkt.
De Mechanical Turk ontleent zijn naam aan een 18e-eeuwse ‘schaakmachine’ die menigten decennia lang versteld deed staan. Een robot in Ottomaans kostuum ging de strijd aan met schakers die het op durfden te nemen tegen een machine. Toeschouwers waren stomverbaasd over deze ‘kunstmatige intelligentie’. Keer op keer slaagde de machine erin ervaren schakers te verslaan. Onder de ongelukkige tegenstanders die het onderspit moesten delven waren veel prominente personen. Napoleon Bonaparte was één van de slachtoffers van de Turk. Uiteindelijk werd onthuld dat de geavanceerde machine een geheime ruimte bevatte. In deze listig verborgen kamer bewoog een schaakgrootmeester in het geheim alle stukken, waardoor de Turk de eerste kunstmatige intelligentie ter wereld leek.
Je denkt nu misschien dat mensen tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk voor de gek zijn te houden. Het zal je nog verbazen…
Fake it till you make it
Een ondernemer die ik ken en die zijn bedrijf heeft uitgebouwd tot een serieuze speler met honderden miljoenen omzet, biechtte me ooit op hoe hij zijn eerste grote klanten voor het lapje hield. Hij had een geavanceerd algoritme verkocht dat op een slimme manier allerlei verbanden zou leggen tussen profielen. In werkelijkheid werkte het algoritme echter nog niet. In plaats daarvan bleven de oprichters de hele nacht wakker om zelf handmatig alles aan elkaar te knopen.
Het is relatief eenvoudig om mensen te laten geloven dat je prototype een volledig functioneel product is. En als je alleen even je aannames wilt toetsen, kan het weinig kwaad om je testgebruikers (tijdelijk) te misleiden.
Stel dat je bijvoorbeeld wilt weten hoe mensen zouden reageren op een ‘slimme lift’. Een lift die reageert op stemcommando’s. Hoe zou je de prototyping in dit geval aanpakken? Kun je doen alsof het complexe product al bestaat? De Noorse komieken Bård en Vegard, beter bekend als Ylvis, lieten zien hoe je zo’n geavanceerde lift relatief eenvoudig kunt namaken:
Samenvattend:
Heb je een idee voor een briljant, maar ingewikkeld, technisch product? Verleid dan eerst een aantal gebruikers om aan de slag te gaan met wat zij denken dat het echte product is. Test hoe gebruikers op de oplossing reageren. Toets of je veronderstellingen kloppen en scherp het idee aan waar nodig. Een eenvoudige illusie kan voorkomen dat je veel tijd, energie en geld besteedt aan een product dat niet werkt in de praktijk.
Meer weten?
Wil je meer weten over prototyping of over andere onderdelen van het innovatieproces? Bekijk dan hier welke trainingen we aanbieden of neem contact met ons op. We vertellen je graag hoe we zouden kunnen helpen!
Bel ons: (+31) 010 30 70 534
E-mail: hello@hatrabbits.com