Tien manieren om van jouw oplossing een prototype te maken
Een prototype hoeft niet mooi of verfijnd te zijn. Bij prototyping gaat het erom dat je zo snel en goedkoop mogelijk iets tastbaars bouwt. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. In dit artikel deel ik 10 eenvoudige methodes om jouw idee om te zetten in een prototype.
Elke oplossing is gebaseerd op aannames. Er zijn altijd dingen die je niet 100% zeker weet. Als zo’n aanname in de praktijk toch niet blijkt te kloppen, kan je oplossing als een kaartenhuis in elkaar storten. En als je een hoop tijd en/of geld hebt geïnvesteerd is dat nogal vervelend. Het is daarom verstandig om de belangrijke aannames zo snel mogelijk te toetsen, vóórdat je een hoop tijd en energie steekt in de implementatie van je oplossing. Om je aannames te toetsen wil je zo snel mogelijk jouw idee (of een deel daarvan) voorleggen aan de doelgroep. Door hen aan het werk te zetten kom je er snel achter waar je nog iets over het hoofd hebt gezien. Maar hoe maak je het onderdeel dat je wilt testen tastbaar? Hoe zorg je dat het snel kunt voorleggen aan je doelgroep zonder een hoop geld uit te geven? Hiervoor gebruik je een prototype. Een simpele representatie van jouw oplossing waarmee je kunt testen of jouw idee in de praktijk wel werkt.
Er zijn talloze manieren om een idee te prototypen en welke vorm het meest geschikt is voor jouw situatie hangt af van je aannames en je oplossing. Hieronder staan 10 methodes waarmee je in de meeste situaties je aannames kunt testen.
10 eenvoudige manieren om jouw idee om te zetten in een prototype:
1. KLIKBAAR PROTOTYPE
Als je werkt aan een digitaal product, is het vaak een goed idee om een klikbaar prototype te maken. Met een klikbare demo van je product kun je de beoogde gebruikers een indruk geven van hoe het is om het uiteindelijke product te gebruiken. Om een klikbaar prototype te maken kun je eenvoudige tools gebruiken zoals Powerpoint of Keynote (zie bijvoorbeeld ‘Keynotopia‘), maar ook meer geavanceerde tools zoals InVision, Figma of Mockplus.
2. 3D MOCKUP
Je kunt er ook voor kiezen om iets te knutselen dat je daadwerkelijk kunt aanraken. Vooral voor producten doet een tastbaar prototype wonderen. Mensen houden ervan om een fysiek prototype vast te houden. Het is heel anders dan een schets of een artist impression. Om een 3D-model van je idee te maken kun je een 3D-printer gebruiken, maar knutselen met karton of andere materialen werkt net zo goed om je ideeën tastbaar te maken. Een object dat mensen kunnen vasthouden helpt vaak om de doelgroep zich te laten voorstellen hoe ze straks met dit product aan de slag gaan. Je ziet meestal direct of het handzaam is en of het past bij de omgeving waarin het moet worden gebruikt.
Soms is een oplossing technisch nogal gecompliceerd. Als je iets heel ingewikkelds hebt bedacht kan het moeilijk lijken om een prototype te ontwikkelen dat je in korte tijd kunt bouwen en testen. Toch zijn er prototype-vormen die zich goed lenen voor hele ingewikkelde (technische) oplossingen:
3. DE ‘MECHANISCHE TURK’
De ‘Mechanical Turk’ (of ‘Wizard of Oz’) is een simulatie waarmee je een complexe technische oplossing kunt testen, zonder deze echt te hoeven bouwen. Eigenlijk maak je gebruik van een illusie: je doet alsof een technische oplossing (zoals een algoritme, kunstmatige intelligentie of een ingewikkelde machine) feilloos werkt, maar in werkelijkheid ben jij degene die achter de schermen handmatig alle taken uitvoert. Door een ‘echte’ ervaring voor je gebruikers te creëren, kun je erachter komen hoe gebruikers straks met het product omgaan. Snappen ze hoe het werkt? Doen ze dingen die je niet had verwacht? Doordat je niets hoeft te bouwen is dit type simulatie ideaal voor het prototypen van hele ingewikkelde technische oplossingen.
4. MINIATUURMODEL
Bouw je product na op schaal om je idee snel tastbaar te maken. Zeker als je idee groot is (bijvoorbeeld een treinstation, een andere inrichting van een bedrijventerrein of een innovatief soort gebouw) is het handig om het op kleine schaal na te maken. Bouw een kleine versie van je idee. Gebruik bijvoorbeeld legoblokjes of karton. Vergeet niet de gebruiker op schaal naast je prototype te plaatsen. Zo zie je soms meteen valkuilen die je ‘op papier’ nog niet had gespot. Gebruik bijvoorbeeld legopoppetjes of knip een aantal ‘gebruikers’ uit karton.
5. DOE ALSOF
Doe alsof je product of dienst al beschikbaar is en onderzoek of je klanten bereid zijn om de oplossing te ‘kopen’. Je kunt doen alsof je oplossing al bestaat door een nepbrochure of -verpakking te maken. Je kunt ook Google Ads gebruiken in combinatie met een landingspagina om te zien of mensen op je advertentie zullen klikken. Zo kun je vroegtijdig testen of er überhaupt interesse is voor wat je hebt bedacht. Maak gebruik van A/B-splittesten om te zien welke opties het beste werken.
Je oplossing is natuurlijk niet altijd een fysiek (of digitaal) product. Bij menselijke interacties is het soms moeilijk om een fysiek prototype te maken. Gelukkig zijn er ook manieren om van een dienst een prototype te maken.
6. STORYBOARD
Een storyboard is een uitstekende manier om een prototype te maken van een dienst. Kies een moment in het proces dat de gebruiker straks doorloopt en teken welke stappen de gebruiker straks doorloopt. Geen zorgen, je hoeft hier echt geen Rembrandt voor te zijn. Zolang de tekeningen maar duidelijk zijn. Gebruik desnoods tekst om de tekeningen te verduidelijken. Hoe krijgt de gebruiker straks te maken met jouw dienst? Wat is het eerste dat hij of zij ziet? En welke dingen gebeuren er vervolgens? Het tekenen van een storyboard helpt om goed na te denken over de ervaring die de gebruiker straks zal hebben. Ben je wellicht nog iets vergeten? De kans is groot dat je al tijdens het tekenen op nieuwe inzichten stuit.
7. ROLLENSPEL
Een andere manier om diensten te prototypen is het gebruik van een rollenspel. Stap in de schoenen van je gebruiker en leef je helemaal in. Speel na wat gebruikers straks meemaken. Kijk of je inzichten of knelpunten kunt ontdekken die kunnen helpen om je oplossing te verbeteren. Voeg eventueel decoraties toe om de omgeving na te bootsen waarin de interactie straks zal plaatsvinden. Je kunt dit rollenspel uitvoeren met collega’s die zich inleven in de doelgroep, maar je kunt ook de mensen die straks met jouw oplossing te maken krijgen betrekken in de test. Hoe reageren zij in de gesimuleerde situatie?
Soms wil je met je prototype vooral je eigen logica testen. Je hebt dan geen testgebruikers uit de doelgroep nodig. Je wilt in zo’n geval vooral even goed nalopen of je wel overal aan gedacht hebt. Wireframes zijn in dit geval heel nuttig:
8. WIREFRAMES
Als je een digitaal product voor ogen hebt (zoals een mobiele app of webapplicatie) zijn wireframes of app-schermen een geweldige manier om je ideeën te toetsen. Maak ruwe schetsen van hoe je product eruit komt te zien. Een rechthoek met een kruis erin is een voldoende om een afbeelding te simuleren, en een paar horizontale lijnen onder elkaar zijn prima om een tekstveld aan te duiden. Houd het eenvoudig. Wireframes zijn een hulpmiddel om na te denken over de gebruikersinterface, het ontwerp en de workflow van je applicatie. Je gebruikt een wireframe om je eigen logica te testen. Heb je nog iets over het hoofd gezien? Zitten alle onderdelen op een logische plek? En is het voor een gebruikers straks eenvoudig om naar de juiste onderdelen te navigeren?
Tot slot zou je een prototype kunnen gebruiken om je idee uit te leggen. Als je anderen wilt meekrijgen in je idee is het tenslotte wel handig als ze goed begrijpen wat je nu eigenlijk voor ogen hebt. Video’s en ‘artist impressions’ kunnen goed van pas komen om anderen mee te krijgen in wat je van plan bent:
9. VIDEO
Een video is ontzettend handig om een idee uit te leggen. Als je een korte video of animatie maakt, zorg er dan voor dat je het eenvoudig houdt. Je kunt bijvoorbeeld zonder al te veel moeite met je telefoon een ‘Table Top video’ maken om je idee uit te leggen.
10. ARTIST IMPRESSION
Een eenvoudige afbeelding kan helpen om je idee te verduidelijken. Je kunt bijvoorbeeld een simpele tekening maken die je idee uitlegt en laat zien hoe de nieuwe situatie eruit zal zien. Je kunt natuurlijk ook een stap verder gaan en een ‘artist impression’ maken, bijvoorbeeld in Photoshop. Dit kan met name handig zijn als je je idee gaat presenteren aan een investeerder of een besluitvormer.
Hoe kun jij je idee tastbaar maken?
Meer weten?
Wil je meer weten over prototyping of over andere onderdelen van het innovatieproces? Misschien is de training Prototyping & Validatie dan iets voor jou en je team: https://hatrabbits.com/training-prototyping-validatie/
Neem contact met ons op voor meer informatie. We vertellen je graag alles over de mogelijkheden.
Telefoon: (+31) 010 30 70 534
E-mail: hello@hatrabbits.com