Hoe je je perspectief kunt veranderen om tot creatievere ideeën te komen

In mijn vorige artikel beschreef ik hoe een ander perspectief kan leiden tot totaal andere inzichten en creatievere ideeën. Maar hoe word je beter in het veranderen van je perspectief?

Sommigen zijn van nature in staat om op een andere manier naar een situatie te kijken. Anderen zijn er beter in geworden door zich bloot te stellen aan een andere cultuur terwijl ze in het buitenland woonden. Maar wat als je moeite hebt met het veranderen van je perspectief en je jezelf niet snel ziet vertrekken naar het buitenland?

Geen zorgen. Er zijn genoeg trucs waarmee je jezelf kunt forceren om op een andere manier naar een uitdaging te kijken.

Creatieve mensen hebben bepaalde vaardigheden waardoor ze tot originelere ideeën komen. Een van deze vaardigheden is het kunnen bedenken van alternatieven. Als je in staat bent om altijd meerdere alternatieven te ‘zien’, zal ook het veranderen van je perspectief je goed afgaan.

Train je brein met bizarre scenario’s

Wanneer je jezelf aanleert om automatisch na te denken over alternatieve opties, zul je veel beter worden in het oplossen van problemen.

Net zoals je je spieren kunt trainen, kun je ook je brein trainen. Als je jezelf regelmatig dwingt om over alternatieve mogelijkheden na te denken, zal het een vanzelfsprekendheid worden om voorbij de meest voor-de-hand liggende mogelijkheden te kijken.

De oefening die je hiervoor kunt gebruiken is eenvoudig. Je start met een idioot scenario, bijvoorbeeld: ‘Een man begraaft elke morgen een goudstaaf in zijn tuin.’ Vervolgens probeer je zoveel mogelijk verklaringen te bedenken voor deze bizarre situatie.

Wellicht is de man een bankrover die voorzichtig en onopvallend zijn gestolen goudstaven probeert te verstoppen… Of misschien is hij een wetenschapper die onderzoekt hoe natte grond puur goud aantast over tijd. Misschien denkt de man naïef dat hij een goudboompje kan laten groeien in zijn tuin. Of is hij misschien een van de producenten van een spelshow op tv waarin deelnemers een goudschat moeten zien te vinden? Neemt hij voorbijgangers in de maling? Is hij een vermomde alien die denkt dat goud afval is?

Er zijn allerlei verklaringen te bedenken voor een vreemde situatie zoals deze. Ik geef toe, sommigen zijn wat onwaarschijnlijker dan anderen, maar het gaat hier puur om de oefening.

digging for creativity

Je kunt het zoeken naar alternatieven oefenen – Flickr Creative Commons Image via Funky Tee 

Het doel van deze oefening is simpelweg jezelf te trainen om zoveel mogelijk alternatieven te bedenken. Als je deze oefening maar vaak genoeg herhaalt, zal het genereren van alternatieve ideeën een tweede natuur worden.

Je kunt deze oefening natuurlijk in je eentje doen, maar zoals wel vaker is het veel leuker om er vrienden of collega’s bij te betrekken. De simpele oefening hoeft niet meer dan een paar minuten te kosten en kan een hilarische start zijn van een wekelijks overleg of de vrijdagmiddagborrel.

Maak een lijst met vreemde scenario’s van 1 zin en je kunt maanden vooruit. Om je vast op weg te helpen heb ik een lijst met wonderlijke mysteries toegevoegd onderaan dit artikel.

Hoe leuk en nuttig deze vreemde oefening ook mag zijn, het zal wel even duren voor je de vruchten ervan plukt. Een nieuwe vaardigheid (laat staan een automatisme) verkrijg je niet in een middag. Gelukkig zijn er trucs die wel direct resultaat opleveren.

Denktechnieken

Zelfs zonder ‘training’ kun je jezelf forceren om je perspectief te veranderen. Denktechnieken helpen je om originelere ideeën te bedenken, door vanuit een andere hoek naar je uitdaging te kijken. Hier zijn enkele van mijn favorieten:

Denk als een beroemdheid
Je voorstellen hoe iemand anders jouw probleem zou aanpakken is een fantastische manier om anders naar je situatie te kijken. Voor optimaal effect kun je het beste iemand kiezen die beroemd of berucht is. Iemand die tot de verbeelding spreekt. Wat zou Richard Branson in jouw situatie doen? En Oprah Winfrey? John Lennon? Donald Trump? Je beroemde ‘assistent’ hoeft niet eens echt te bestaan. Bedenken over hoe karakters als James Bond, Harry Potter of Mr Bean jouw probleem zouden oplossen kan net zo inspirerend zijn.

De Tijdreiziger
Stel je eens voor dat tijdreizen op enig moment in de toekomst mogelijk wordt. Houd die gedachte vast. Stel je vervolgens voor dat je jezelf als 90-jarige ontmoet, omdat je op hoge leeftijd hebt besloten terug te reizen in de tijd. Wat zou deze wijze grijsaard uit de toekomst je adviseren? Fantaseren over wat de 90-jarige jij uit de toekomst je zou aanraden helpt om ‘psychologische afstand’ te creëren. Psychologische afstand is het fenomeen dat mensen minder moeite hebben om oplossingen te bedenken wanneer het probleem ver van hun bed lijkt. ‘De Tijdreiziger’ is een simpel techniekje dat je helpt om je perspectief te veranderen en inzichten te verkrijgen die je anders over het hoofd zou hebben gezien.

Maak het erger
Zelfs fantaseren over het verergeren van de situatie kan helpen. Het klinkt idioot, maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen schuilt er een hoop waarde in gekkigheid. Het fantaseren over manieren om je situatie nog ellendiger te maken leidt vaak tot verrassende inzichten. Vaak heeft het doemscenario dat je bedenkt namelijk onverwachte voordelen. Zoals Johan Cruijff al zei: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’

De ‘Maak het erger’ techniek bestaat uit drie eenvoudige stappen:

Stap 1. Hoe kun je jouw situatie verergeren?

Stap 2. Wat zouden voordelen van deze verergering kunnen zijn?

Stap 3. Gebruik de nieuwe inzichten om ideeën te genereren voor de oorspronkelijke uitdaging.

 

 

Bonus: enkele bizarre situaties

Zoals eerder in dit artikel beloofd, zijn hier enkele korte mysteries om je op weg te helpen met je alternatieven-oefening.

 • Een man komt een bar binnen, bestelt een biertje, gooit het glas bier hard tegen de muur en vertrekt.
 • Een jongetje koopt elke dag 60 dozen koekjes bij een tankstation.
 • Een vrouw bezoekt elke week dezelfde bushalte. Ze giet er een glas melk leeg op de grond en gaat weer weg.
 • Elke dag dat Jaap terugkomt van zijn werk, heeft hij andere schoenen aan dan wanneer hij van huis vertrok.
 • Een man komt het politiebureau binnen, rent drie rondjes om de prullenbak en wandelt weer naar buiten.
 • Elke donderdag om 8 uur ’s ochtends verzamelt een groepje kinderen in gele T-shirts zich voor hetzelfde huis. Ze blijven precies 10 minuten zwijgend voor het huis staan, voordat ze weer vertrekken.
 • Twee clowns en een zebra staan op het dek van een zinkend schip. De clowns lachen hysterisch.
 • Een boer ruilt 300 schapen voor één zwart konijn.
 • Een man brengt elke dag een ander kind naar school.
 • Een klein meisje komt een bank binnen met een papagaai op haar schouder. 5 minuten later verlaat ze de bank met 1 miljoen euro in contanten.
 • 6 mannen staan naast elkaar te wachten voor een rood stoplicht. Een beeldschone vrouw rijdt voorbij in een rode sportwagen en alle mannen vallen dood neer.

 

Onthoud: er is geen goed of fout antwoord. Maak gewoon lol!

 

 

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Bedenk veel vragen voor de juiste focusvraag