5 manieren om innovatie om zeep te helpen

Vrijwel iedereen wil het liefst werken in een innovatieve organisatie. Helaas zijn organisaties waar innovatie floreert relatief zeldzaam. Dat lijkt onverklaarbaar… tot je erbij stilstaat hoe eenvoudig het is om innovatie de nek om te draaien.

Hier zijn vijf veelgemaakte fouten die je moet zien te voorkomen, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor het vroegtijdige einde van ontelbare innovatiepogingen.

Fout #1: Je richten op het verkeerde probleem

Als je jouw uitdaging verkeerd formuleert, dan zul je de oplossing zoeken in de verkeerde hoek. Je bedenkt dan wellicht briljante oplossingen, maar komt er even later achter dat het onderliggende probleem nog ongehinderd voortwoekert.

Zorg altijd dat je grondig analyseert wat het probleem écht is. Gebruik bijvoorbeeld de ‘5x Waarom’ techniek om de kernoorzaak van jouw probleem te achterhalen. Door eerst de onderliggende oorzaak van je ellende in beeld te brengen voorkom je dat je symptomen aan het bestrijden bent. Met de juiste focus kun je gericht op zoek naar een constructieve oplossing.

Fout #2: Stoppen bij het eerste goede idee

In creatieve sessies gebeurt het aan de lopende band; wanneer mensen een geweldig idee bedenken om hun uitdaging mee aan te pakken zijn ze dolgelukkig. Ze stralen van trots en denken opgelucht “Het werk zit erop!” De oplossing waar men al die tijd naar op zoek was is gevonden.
Stel je eens voor hoe teleurgesteld ze reageren wanneer we hen vertellen dat er geen enkele reden is om te stoppen. Als ik weer eens iemand aanspoor om verder te gaan met het bedenken van alternatieve ideeën, dan zie ik meestal iemand terugkijken met een blik vol verwarring en teleurstelling. Hoewel ook wij liever geen verdrietige gezichten zien, hebben we goede redenen om mensen dit tijdelijke verdriet aan te doen. Mensen zijn namelijk geneigd om hun ideeënjacht veel te vroeg te staken.

Het eerste idee dat je bedenkt is zelden het beste. De kunst is om door te gaan en jezelf te forceren om nóg betere alternatieven te bedenken. Iets dat minder voor de hand ligt. Er is altijd een beter idee. De eerste ideeën zijn over het algemeen logisch en niet erg origineel. Hoe meer ideeën je bedenkt, hoe minder voor-de-hand liggend ze worden en hoe groter de kans dat er een geniaal idee tussen zit. Echte innovators weten dit maar al te goed. Kwantiteit leidt tot kwaliteit.

Fout #3: Vreemde ideeën afschieten

De meeste mensen zullen moeiteloos een aantal collega’s kunnen noemen die absolute ideeënkillers zijn. Het is doodeenvoudig om een vreemd idee af te schieten. Het is bovendien verleidelijk om direct te benoemen wat er allemaal niet deugt aan een idee. Helaas is deze neiging om onmiddellijk alle risico’s en zwaktes van een idee te belichten funest voor innovatie.

Het afwijzen van wilde of onpraktische ideeën lijkt op het moment zelf heel redelijk en wijs. Toch brengt het enorme schade toe aan het innovatieproces. Het kapt volledige oplossingsrichtingen vroegtijdig af. Hoewel het originele wilde idee soms inderdaad onpraktisch, onsmakelijk of zelfs illegaal is, kun je onmogelijk voorspellen waar dit ‘gekke’ idee toe leidt. Elk idee kan de inspiratie vormen voor een briljant nieuw idee. Juist vreemde ideeën leiden tot nieuwe inzichten en interessante gedachtes. Voortborduren op ideeën is een van de belangrijkste onderdelen van ‘ideation’ (het bedenken van ideeën). Het opschorten van je oordeel is niet alleen verstandig…. het is cruciaal als je op zoek bent naar creatieve ideeën.

Fout #4: Verzaken om belanghebbenden te betrekken

In geen enkele organisatie kun je innoveren in je eentje. Iedereen kan creatief zijn en briljante ideeën bedenken, maar als je van de implementatie een succes wilt maken dan doe je er goed aan om de belanghebbenden te betrekken. Er zijn ten minste drie groepen mensen die je niet mag missen:

Personen wiens steun noodzakelijk is
Het al dan niet hebben van machtige bondgenoten kan een project maken of breken. Breng de managers en directieleden in kaart die de macht hebben om budget en mankracht vrij te maken (of te ontzeggen). Betrek ze nauw in het proces. Informeren alleen is niet voldoende. Laat ze meedoen! Een manager die erbij was toen de ideeën werden bedacht, zal eerder geneigd zijn om de implementatie van die ideeën te steunen. Deze betrokkenheid heb je nodig voor zowel financiële als politieke steun.

Personen wiens inzet noodzakelijk is
Je kunt prima een idee bedenken in je eentje, maar als je het wilt uitvoeren heb je doorgaans de hulp nodig van anderen. Als je deze mensen vroeg in het proces al betrekt bespaar je jezelf een hoop ellende. Interne steun is misschien wel de belangrijkste factor in elk innovatieproces. Als de mensen die met het idee aan de slag moeten er niet in geloven, dan is je plan eigenlijk bij voorbaat al gedoemd te mislukken. En als het vooruitzicht van flinke weerstand je geen zorgen baart, dan moet je eens nadenken over alle deskundigheid die je misloopt als de juiste mensen niet in je idee geloven. De mensen die het idee moeten uitvoeren weten het best waar je rekening mee moet houden. Geen gebruik maken van hun expertise is arrogant en onnozel. Je verliest niets door de mensen die straks met de uitkomsten aan de slag moeten te betrekken vanaf het begin, maar je hebt er wel veel mee te winnen. Het zal je verbazen hoe graag mensen meedenken en hun expertise delen. De meesten zullen maar wat graag een rol spelen in je innovatieproces.

Personen die straks met de oplossing gaan werken
De laatste groep belanghebbenden die een innovatie kunnen maken of breken zijn de eindgebruikers. Wanneer je deze groep niet betrekt, bestaat er een serieuze kans dat een prachtige oplossing wordt ontwikkeld waar de doelgroep helemaal niet op zit te wachten. Als de mensen die te maken krijgen met de verandering er niet achter staan, is de kans op succes niet erg groot. De meeste mensen zullen sceptisch zijn over iets nieuws dat zij niet kennen. Wanneer zij echter hebben meegeholpen bij het ontwikkelen van de oplossing is het een heel ander verhaal: mensen zijn over het algemeen dolenthousiast over hun eigen creaties!

Fout #5: Je aan de regels houden

Hoe meer ervaring iemand heeft, hoe meer deze persoon gehinderd wordt door kennis over ‘hoe dingen werken’ en wat (on)mogelijk is. Hoe meer kennis, hoe meer aannames. Geschreven en ongeschreven regels vind je overal. Voor veel van deze regels zijn goede redenen aan te wijzen, maar dat geldt lang niet voor allemaal. De noodzaak van elke regel (vooral als ze ongeschreven zijn) zou je altijd ter discussie moeten stellen, aangezien onnodige regels het vinden van een slimme oplossing flink in de weg kunnen staan.

Laat je niet afremmen door wat in jouw organisatie wel en niet gebruikelijk is. Hoewel het lastig is om je te ontdoen van aannames is het essentieel als je wilt innoveren. Lastige problemen worden doorgaans niet opgelost met een conventionele aanpak. Meestal is een vernieuwende aanpak noodzakelijk. Het soort ongebruikelijke aanpak dat je niet vindt door eenvoudigweg je gezonde verstand te gebruiken. Denk dan ook altijd goed na of je de regels die je tegenkomt kunt breken of verbuigen.

Challenge assumptions and break the rules

Bespaar jezelf een hoop frustratie en probeer bovenstaande fouten niet te maken. Door op je hoede te blijven voor deze vijf dodelijke zondes creëer jij de omstandigheden voor innovatiesucces.

Meer weten over creatief problemen oplossen en innovatie?
Wil je weten hoe je zelf in korte tijd vernieuwende oplossingen genereert voor elk type probleem? Neem dan contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

Op de hoogte blijven? Schrijf je nu in

Laat hier je naam en e-mailadres achter.


We zullen je via dit e-mailadres op de hoogte houden van onze nieuwste artikelen.
Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Gerard
    Beantwoorden

    Precies, we zouden ons in organisaties eigenlijk eens minder vaak aan de regels moeten houden 😉

    • René de Ruijter
      Beantwoorden

      Nouja, de onnodige regels mogen in ieder geval uit het raam 😉

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Waarderend Onderzoek. Appreciative Inquiry: Focus on the positive and find solutionsConceptontwikkeling - zo komt je tot een krachtig concept